Kvinnor och män har olika sorters makt

(Nej, så står det inte ordagrant. Jag klippte lite för en mer effektiv rubrik. Det har jag lät mig i Aftonbladet 😛 )

”Vi kan vidare konstatera att när både kvinnor och män gör karriär leder det till att giftermål, omgiften, samboförhållanden och andra typer av nära relationer knyter ihop personer i eliten i allt tätare nätverk. Både döttrar och söner ärver numera under uppväxten intresse och informell kunskap om ett yrkesområde såväl som nätverk och kontakter som ger fördelar i en senare karriär.
Jämställdheten skulle alltså paradoxalt nog kunna bidra till en förtätning av relationer inom makteliten och till en snävare, mer sluten rekrytering.”

är slutsatsen som Anita Göransson, professor i kvinnohistoria vid Göteborgs Universitet drar i sin rapport ‘Maktens kön, kvinnor och män i den svenska makteliten på 2000-talet’. I en DN-artikel om rapporten skrivs bland annat:

”Att rekryteringen ofta sker genom informella nätverk rankas av kvinnorna som det främsta hindret för dem i karriären. Männen ser i stället det största hindret i att kvinnor inte söker sig till ledande positioner i tillräcklig omfattning. Toppositionerna är emellertid inget man söker – man tillfrågas.”

Fråga: Kan detta problem, att kvinnor tenderar att nå maktpositioner inom t ex politik och media, men män tenderar att nå maktpositioner inom näringsliv, åtgärdas med kvotering? Dvs – skulle kvotering vara ett sätt att bryta upp de elitiska nätverken och få dem baserade på formella meriter, inte vilka kontakter, vilken släkt och vilken ‘klubb’ eliten tillhör?

För mig framstår kvotering som en dödfödd idé, i det att ett beslut om kvotering till syvende og sist skulle tas av just den elit som blivit elit genom nätverk. Det vore som att be kungen avveckla monarkin, ungefär.

I artikeln skrivs vidare:

”De nordiska eliterna har över tiden blivit allt mer specialiserade och åtskilda. Man gör karriär på ett enda område och det är där man samlar kunskap och erfarenhet. Det är där man har sina mentorer och kontakter och det är där man bygger sina nätverk.
Det tycks som om folklig opinion och ökade politiska satsningar på mångsidig representation är en viktig orsak till att andelen kvinnor i makteliten fördubblats under 90-talet. Strävan efter könsbalans på maktpositionerna har lett till att kvinnors erfarenheter i ökande omfattning ingår i underlaget till viktiga beslut.”

Det är både bra och dåliga nyheter, tycker jag. Det är bra att det i ökande omfattning tas hänsyn till kvinnors erfarenheter, men jag undrar ändå om dessa erfarenheter har något konkret genomslag i tillämpningen av politiken. Alltså hur politik används för att nå ned i de breda folklagren, s as. De dåliga nyheterna är nog, anser jag, just specialiseringen och åtskillnaden mellan olika områden. Det riskerar att bli en polarisering av åsikter, därigenom gör det systemet mer sårbart för enskilda intressegrupper och lobbyister. Eller drar jag fel slutsats?

Det ska i alla fall bli intressant om rapporten ger något resultat, eller om den helt enkelt försvinner in i dimmorna …

Annonser

One thought on “Kvinnor och män har olika sorters makt

 1. Detta skulle egentligen stått under boklistan – men jag fick inte skriva en kommentar till – så det blev bara testkommentaren där…

  WOW – vilken läcker funktion – svepte med pilen över mitt första testinlägg och namnet LenaK – och då såg jag min blog där – så lyxigt är det inte på min blogsida…

  Läste listan av böcker som svenskar påstår sig ha läst.

  Undrar _vilka_ svenskar som påstår sig ha läst de böckerna?

  Ingen jag känner skulle räkna upp de böckerna.

  Såg att du läst fem av de uppräknade – fast jag har läst:
  Röde Orm – flera gånger, första gången som bokslukande tonåring.
  Svindlande höjder (i min ljufva ungdom – inte visste jag att det var en klassiker då)
  Harry Potter
  Da Vinci koden – superspännande – men jag hatar titeln – Da Vinci betyder från Vinci. Finns ingen konstnär med det namnet. Antar att de syftar på konstnären Leonardo – som inte hade något efternamn – men han kom från Vinci. Da Vinci kallades han aldrig av sina samtida. Mer korrekt hade det i så fall varit att kalla Michelangelo för Buonarotti – för det var faktiskt hans efternamn.
  Anne Frank – har gråtit som tonåring i den boken…

  Några av de övriga böckerna har jag påbörjat men inte orkat tröska mig igenom.
  Sagan om ringen har jag lagt ifrån mig tre gånger *somnar till ljudet av min uppläsning av de skitdåliga s.k. dikterna*
  Sorry Joakim – men de böckerna är förfärligt tråkiga – tack för att de till slut blev film – så att man fick veta hur de slutade.
  Däremot kan jag skryta med att en av mina bästa kompisar har supit ihop med Ian McKellen – de hade skitkul och planerade ett projekt ihop – hon fick hans visitkort och tänkte ringa (hans manager) – men avråddes av en annan god vän som berättade att Ian McKellen är försäkrad för en förmögenhet. Allt på hans kropp är försäkrat – och skadas han under en föreställning så måste producenten betala astronomiska summor. Min kompis är både performanceartist och manusförfattare och producent och sitter inte på högar av ovikta 100 dollarsedlar. Så det bidde inget.
  Jack har jag också försökt läsa – i min ljufva ungdom – men den var också tråkig.
  Liksom Män är från Mars… – men det var långt senare och den är inte tråkig – men idiotförklarar sina läsare – och det står inte en besserwisser som jag ut med…

  Ovanlig många kvinnor på Expressens ”Detta påstår svenskar att de läst” 4 stycken av 16.

  Men jag saknar Moa Martinsson – tex Kvinnor och äppelträd.
  Och Märta Tikkanen – tex Två
  Jeanette Winterson – tex Fyrvaktaren
  Och en man; pseudonymen Emile Ajar – Romain Gary: tex Med livet framför sig.

  Dessa skulle helt klart stå på min lista: ”böcker jag läst och jag blir imponerad om du också gjort det”
  Din bok har jag inte läst – fast du hade blitt jädrans impad om jag gjort det – eller hur?

  Och vem är jag och hur hittade jag hit?

  Det listar säkert en klok människa som du ut…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s