Den Siste Trädgårdsmästaren

SvD kan nu rapportera om att norska staten sponsrar bygget av en domedagsbunker (som inte figurerar i Recept för Domedagen). I denna bunker ska frön från alla kända ätbara grödor lagras utifall skiten träffar fläkten och vi går under. Vi människor, alltså. Bunkern ska klara både kärnvapen och asteroider och möjliggöra att livet inte helt dör ut, så som jag förstår det.

Det är en utmärkt tanke, men, ähm …

Om nu Skurkstat #1 lassar iväg sina ICBM mot Skurkstat #2 och såsmåningom får alla andra att börja slåss och vi till sist står där med skägget i brevlådan bland pyrande ruiner och tänker ‘vaffan hände!?‘ – vem ska vi skicka upp till bunkern för att hämta fröpåsarna?

Om mänskligheten utrotas eller utrotar sig själv … Finns det ingen människa kvar. Tänker jag.

Alltså skickar vi en robot!

Det är oerhört fascinerande, för därifrån ser jag steget till nästan genomskinliga spindelmaskiner vilka som goda trädgårdsmästare (eller möjligen elektriker) ömt vårdar sina frön (eller batterier), tills ett av fröerna (eller batterierna) en dag i en dröm (eller verklighet) ställer frågan:

Vad är matrisen?

Alternativt ställer ingen alls frågan. Alternativt finns inga genomskinliga spindelmaskiner alls. Alternativt kommer vi att som trashanksmilis få kämpa med futila automatvapen mot humanoida titanrobotar vilka, när en av dem väl skickas tillbaka i tiden, talar engelska med tysk brytning.

Frågan finns dock kvar, inte vad matrisen är – utan:

Vem ska bli vår siste trädgårdsmästare?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s