Var är Gustav Vasa när vi behöver honom?

DN debatt skriver idag biskopen i svenska katolska kyrkan Anders Arborelius och den svenska pingströrelsens föreståndare Sten-Gunnar Hedin följande, apropå regeringens lagförslag om att utländska kvinnor kan få göra abort i Sverige:

”Åker kd ur riksdagen kan alliansen inte bilda regering efter valet 2010. Det kan vi kristna tvingas att aktivt medverka till.”

Nu är jag i och för sig bara en trons avfälling (ungefär som killen som spikades upp för en sisådär tvåtusen år sen), men det biskopen och pingstledaren skriver låter … som utpressning? Jag kan ha fel, men papisterna som skrivit debattartikeln säger sig värna om kristen moral, men utpressning är väl inte varken särskilt moraliskt eller kristet?

De skriver också om hyckleri, vilket alltid är lika skojigt. Särskilt när kristna fundamentalister tar till brösttoner kring hyckleri.

”trots att alla i Polen vet att det finns välutbildad sjukvårdspersonal som villigt ställer upp mot betalning.”

I samma stycke papisterna ropar om regeringens hyckleri, tar de – med ett ‘alla vet’-argument – upp sitt eget hyckleri. Polen är ett djupt katolskt land vilket å ena sidan fördömer abort, och å andra sidan inte låtsas om att det sker. Dagligen. Hur var det nu med att plocka bjälken ur sitt eget öga innan man klagade på grandet i någon annans?

Vidare skriver de:

”I Sverige med dess ofta förkvävande konsensuskultur dras vi med ett tungt arv.”

Jag förstår att de tycker det är ett tungt arv. Vatikanen har ju inte direkt utmärkt sig för att vilja nå konsensus i frågor, med mindre än att konsensusen skulle vara ‘gör som vi säger, annars’. Det verkar som om vi snart får damma av Gustav Vasa, för nu är katolska ligan tillbaka … höll jag nästan på att säga.

Men. Egentligen handlar det inte om aborter. Egentligen handlar det om att ultrakonservativa och högerkristna grupperingar (som t ex Pingströrelsen; jag är inte överdrivet förvånad att de allierat sig med en katolsk biskop) flyttar fram sina positioner. Det sker i EU-parlamentet och det sker här. Det har skett i USA – och vad det har lett till kan 3 000 döda amerikaner i Irak vittna om.

Abort är en av de klassiska profilfrågorna, precis som motståndet mot samkönade äktenskap, som motståndet mot preventivmedel och argumentationen för avhållsamhet, och – iaf i USA – kampen om att föra fram ‘intelligent design’ som vetenskap. Så det är föga förvånande att dessa herrar smågudar (oops, kristna ledare) angriper socialministern, som måste vara en av de få modiga politiker vi har.

Jag tror inte att högerkristna – eller snarare kristna fundamentalister – har så stort genomlag i svensk politik, ännu. Göran hägglund, lite grand av Jesus genväg in i riskdagen, typ, är tämligen liberal oxh sekulariserad (hade vi sett Levi Petrus på Hägglunds plats skulle vi däremot haft orsak att vara mycket oroade).

Inom EU är den kristan fundamentaliströrelsens roll en helt annan; kristna lobbygrupper kämpar t ex emot Turkiets medlemskap (och säger blankt nej till förslaget om att t ex låta Marocko söka medlemskap). Risken är, särskilt med tanke på SD:s framgångar i framförallt södra Sverige, att den europeiska kristna fundementalismen (inspirerad av den amerikanska och sanktionerad av Vatikanen) får fotfäste på nytt hos oss. Det tog femhundra år innan vi lyckades krossa kyrkans makt men ser vi inte upp kan vi få tillbaka den.

Den förment kristna ‘moral’ Anders Arborelius och Sten-Gunnar Hedin framför och säger sig vilja hävda, är inget annat än den gamla vanliga makthungern, förklädd till oroad biskop. Vi har sett den förut; oroade präster och biskopar drev igenom konventikelplakatet när folk slutade tro ‘på rätt sätt’,varvid tusentals drevs i landsflykt (och genom ödets ironi såsmåningom kom att utveckla just samma kristna fundamentalism, som de hade flytt ifrån). Det hela påminner om domprosten i ‘Sommaren med Monica‘, han som ropar ‘Straffdom! Straffdom!‘ genomgående i filmen. (Eller var det ‘Hon Dansade En Sommar‘ :O ?)

Månne det inte så mycket är radikal islam vi skulle hålla ett vakande öga på, utan på våra egna fundamentalister och på papisterna på vår egen bakgård, för …

Quis custodiet ipsos custodiem?

Annonser

4 thoughts on “Var är Gustav Vasa när vi behöver honom?

  1. ja… det kan man fråga sig! jag undrar hur många katoliker det ens finns i sverige o om dom egentligen bryr sig om vad herr aborelius säger?

    bra vald titel…

  2. ”Den förment kristna ‘moral’ Anders Arborelius och Sten-Gunnar Hedin framför och säger sig vilja hävda, är inget annat än den gamla vanliga makthungern, förklädd till oroad biskop.”

    Jag bugar inför denna fruktansvärt exakta analys och roliga formulering.

    Trevlig blogg, ska kolla lite mer på den.

  3. Pingback: Angrepp på Aborträtt, igen och igen … « Herr Klokboks Kollektion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s