Det är inte lätt att vara ful flicka.

Det är inte lätt att vara ful flicka. Det vill säga – ful flicka enligt principen ‘säga ifrån’, som Anna Larsson talar om i en krönika på SvD av den åttonde mars. På själva internationella kvinnodagen, eller ‘den specificerade tiden för halva jordens befolkning som ska utnyttjas för att A) ge blommor till Kvinnan (om du är man) och B) inte säga tack för blommorna utan ta dem som självklara (om du är kvinna)’. Ge slaven en dags semster och hon tror att hon är fri. ‘The ghetto, the ghetto is freedom,‘ som en man säger i ‘Schindlers List‘.

Det är inte lätt att vara ful flicka. Det vill säga – ful flicka enligt principen ‘ta plats’. För om du som flicka är tillräckligt ful hamnar du såsmåningom i tingsrätten, som f d SSU-basen Anna Sjödin gjorde, den där kvällen hon, förvisso berusad, smockade till en vakt och kanske kallade honom svartskalle.

Det är inte lätt att vara ful flicka. Det vill säga – ful flicka enligt principen ‘vistas i en manlig homosocial miljö’. För om du är så ful så slutar det med att du dör av uttorkning därför att du inte vågar dricka vatten på eftermiddagen av rädsla för att bli våldtagen på väg till latrinen, som de tre amerikanska soldaterna i Irak, 2003.

”The latrines were far away and unlit, she explained, and male soldiers were jumping women who went to them at night, dragging them into the Port-a-Johns, and raping or abusing them. In that heat, if you don’t hydrate for as many hours as you’ve been out on duty, day after day, you can die.” She [Janis Karpinski, min anm] said the deaths were reported as non-hostile fatalities, with no further explanation.

(Janis Karpinski var tidigare kommendant för Abu Ghraib-fängelset, en plats inte för fina flickor).

Det är inte lätt att vara ful flicka ens i en skolklass, inte minst som du antas vara lärar(innans) förlängda arm i arbetet med att inte lära ut saker till elever, utan hålla testosteronnivån på en acceptabel nivå. ‘Krockkuddar’, kallar Anna Larsson det hela. Fluffers kanske vore ett bättre ord (fast då skapas genast en debatt om porr och då blir jag genast moralist). Det finns ett uttryck. ‘Fina flickor kommer till himlen, alla andra kommer hur ofta som helst‘. Det är en parafras på sentensen ‘fina flickor kommer till Gud, alla andra kommer hur långt som helst‘. Eller varianter på den. Denna lilla maxim hyser ett moraliskt djup av oanat omfång. Smaka på det, för ett ögonblick ful flicka och fin flicka.

Det är inte lätt att vara ful flicka. Flickor ska vara fina (och riktigt fina flickor stavar ‘flicka’ som ‘flikka’). Fina flickor. Fina flickor lockar fram en bild av väluppfostrade, stillsamma, behagligt sängkammarblickiga och propert klädda unga kvinnor med kyskhet och husmoderliga knep och recept uppfyllandes hela den flärdfulla huvudformen under vacker frisyr. Alltid unga kvinnor, aldrig gamla kvinnor. Gamla kvinnor har inte sex. Men det har i och för sig inte fina flickor heller. I den mån de har det låtsas de inte om det. Barn till fina flickor … Har kommit med storken. Fina flickor stoppar strumpor och broderar. Moderna fina flickor läser Cosmopolitan och ser (lagom blygt) på den fula flickan Carrie Bradshaws öden och äventyr och den _jättefula_ flickan Samantha Jones – ni vet, hon som är ‘trysexual; I’ll try anything once’. Men framför allt, viktigast av allt: Fina flickor tar inte plats.

Det är inte lätt att vara ful flicka. Fina flickor tar inte plats. Fula flickor blir våldtagna. Undrar ni varför jag inte broderade ut texten kring fula flickor? Det behövs inte. ‘Alla vet’ hur en ful flicka är. ‘Alla vet’ att:

* Fula flickor är promiskuösa
* Fula flickor beter sig som män
* Fula flickor är dumma
* Fula flickor beter sig som horor/slampor/slynor
* Fula flickor svär
* Fula flickor har sex (de är ju promiskuösa)
* Fula flickor … TAR PLATS.

Det är inte lätt att vara ful flicka. Fula flickor tar plats. Från män (antagligen). Eller i alla fall från fina flickor. Men mest av allt är fula flickor, helt enkelt, fula. Fult beteende ger – och det här är också något som ‘alla vet’ – fult utseende. För att slippa bli ful ska du nog ta upp broderi igen, lilla vän. Och sluta knulla.

Det är inte lätt att vara ful flicka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s