Uruk Hai – intervjudelen:

(En intervju inspirerad av bbspot.com och Mary Gentles ’Grunts’)

Vilka är ni? Är ni verkligen orcher, eller – Aj! Släpp min arm, tack, den är ingen tuggleksak. Bra. Är ni orcher, ja, det är ni … Men vilka är ni?

Vi är Uruk Hai!

(Efter en kvart stillade sig klanen och slutade skandera ’Uruk Hai! Uruk Hai! Uruk Hai!’, slå svärden i sina sköldar eller varandra i huvudet och peta med pinnar på en fångad alv (1).)

Vi är … [Kurtz morrade en varning till alla i lokalen] Uruk Hai. De sista urukerna. En svårt förtryckt minoritet, för till skillnad från de där [Kurtz kastade en potatis på alven], får vi bara jobb som dörrvakter eller musiker.

Musiker? Vad spelar ni då?

Elbas och alver. Uruk metal är ganska nytt, men bara vi kan komma över att orch blandar ihop oss med Lordi, så kommer vi att slå igenom. Det är bara en tidsfråga. Jag och hanarna har ett band.

Ah … Eh, okej. Hmm. Hur lyckades ni undkomma både Helms Klyfta och senare, Pelennors Slättland?

Vi försov oss. Du, det här är lite känsligt, alltså …

Jag förstår. Ni försov er … Så när allt var över, vad gjorde ni då?

Ja … De första X-kvantitativa åren (2) drällde vi mest omkring på jakt efter någon Svart Furste. Men luften hade gått ur marknaden efter att orch hade skandaliserat Sauron. Några av oss gav upp nomadlivet och blev jordbrukare neråt Eufrat till. Men vi traditionalister, vi fortsatte att gå. Och gå. Och gå. Vi hade en och annan dust med de där, vad hette de … Neanderthal. [Kurtz skruvade besvärat på sig]. Det är, liksom … Vårt fel, va. Att de dog ut, alltså. Gammal vana. Förlåt. Sen så lärde vi oss att hålla oss undan när ni kom. Om jag förstått saken rätt är inte du en neanderthal?

Bara på morgonen. Men, jordbruk? Förlåt, men uruk hai och jordbruk verkar inte … Gå ihop?

Det beror på vad orch odlar. Mest odlade vi fördomar. Det var ett bra drag; män’skan köpte alla fördomar, så fort vi odlat upp dem.

Men du är traditionalist? Du och din klan? Och fortsatte gå?

Ja, vi är … Orchodoxa uruk. Om vi inte har ett fältslag att delta i, så går vi runt och letar efter ett. Vi hade en hel del att göra förr i tiden, men sen kom den moderna tiden och bredsvärd kändes … Inte haute couture. Så de senaste X-kvantitativa åren har vi hållit oss för oss själva. Det var först på … Jag tror ni män’skor kallar det 70-talet, som vi egentligen kunde börja visa oss mer öppet. Ni vet inte skillnaden på en långhårig män’ska och en orch i alla fall, så. Några av de västliga klanerna började köra såna där, vad heter det? Motorcyklar! Och de blev … Integrerade. Det blev en trend. Alla, nästan alla, blev liksom mer mänskliga.

Men du och din klan här, ni har inte följt den trenden?

Vi har försökt att inte göra det. Men ungdomarna … Det är svårt för oss äldre, förstår du. Vi försöker hålla traditionerna vid liv, men valparna vill inte vara med.

Vad för traditioner försöker ni hålla vid liv då?

Oj! Först på X-kvanta är det ju X-kvantaafton. Då brukar vi dra iväg i en flock och bränna ned män’skobyar och röva bort alla kvinnor … Ja, utom Holtz där borta då, han … Du vet.

(Holtz visar sig vara en svartmuskig uruk hai med kortklippt hår, Burt Reynoldsmustach och moderiktiga läderkläder.)

Sen är det Helmafton, då klär vi oss i säckar och rullar oss i aska för att minnas alla de som stupade för friheten i slaget vid Helms Klyfta. Det var där, vet du, som diktaturens stövel krossade folkets frihetslängtan. Sen har vi just inga andra traditioner förrän Osgiliath-kvällen, då vi firar segern mot diktaturen. Den följs av Svarta Dagen, då vårt hopp om Orchens Tidsålder grusades … [Kurtz suckade tungt och fick något dunkelt sorgset i blicken]. Vi har egentligen bara sorgliga traditioner, O-dagen undantaget. Jag tror att sånt inte är bra för ungdomar; de behöver hopp, men vi har inget hopp. Så de bryter med de äldre och söker nya vägar. De blir, vad heter det … Politiskt medvetna. Många av oss äldre kan inte ta till oss de nya idéerna, men jag försöker. Så det är därför som jag ville tala med dig. Vi tror att det är hög tid att våra rättigheter blir uppmärksammade. Vi är inga monster. Vi är Uruk Hai!

(Efter ännu en kvart stillade sig klanen och slutade skandera ’Uruk Hai! Uruk Hai! Uruk Hai!’, etc etc.)

Du talade tidigare om politisk medvetenhet, är OI! Ett steg i den riktningen?

(Tessie svarar. Tessie är … Nästan mänsklig. Lång, smal, mörkhårig och med huggtänder. Nästan mänsklig, sa jag det?)
OI! Är en väg att gå, men inte den enda. OI! Är bara slutet av en lång spiral av medvetandehöjning hos Uru… Oss, som har pågått ända sen den första Svarta Dagen. OI! är en självklar del av orchismen, vilken utgår ifrån en grundläggande syn. Nämligen att 1) orchen är förtryckt, 2) det är fel.

Vad gör ni för att föra ut dessa åsikter?

Bilbomber.

Det … Kanske inte ger rätt bild av orcher? Om ni nu vill att vi inte ska vara rädda för er, menar jag.

Men det är kul?

Jo, de förstås … Kurtz nämnde tidigare att många integrerats, hur ser er integration i det mänskliga samhället ut? Bortsett från musik och dörrvakter – var finns ni annars?

(Kurtz svarar:)
Vi försöker vara likadan som ni, så långt det går. Men där finns ett stort motstånd mot uruker inom, t ex, vården. Vi har ju en … Rationell syn på det här med sjukdom. Antingen är du frisk eller så är du död. Endoktor jag talat med säger att det inte är mänsklig sedvänja att äta upp de svårt sjuka; det finns annat att äta. Andra områden vi finner det svårt att nå in i är till exempel barnomsorg. Personligen tycker jag att män’skan klemar bort sin avkomma; vad är det för fel på lergropar, va? Nä, det ska byggas stora hus och köpas en massa dyra leksaker när det enda som behövs är ett slagsvärd och en snuttefilt.

Jo, men, äh … Om ni vill integreras, kanske borde ni så att säga ta till er vår kultur?

Varför det?

För att integreras?

Hmm … Det finns ett urukst uttryck, som i översättning lyder, ungefär: ’Det går inte att ta orchen ur orchen, men människan ur människan.’ Så, ja. Det är inte vi som ska integreras.

Det är ni …

(Författaren bär numer namnet Eeek!, baserat på vad författaren uttalade vid initiationsriten. Författaren har också nyss påbörjat första terminen vid SFI – Svartspråk för Integrerade.

URUK HAI!!!
URUK HAI!!!
URUK HAI!!!

——–
Fotnötter:
1: Ja, det var en alv. Han hette Flagellant och var en av de få alver, som missade båten. Numer, eller i alla fall tills Flagellant blev fångad, hade han hankat sig fram som fotomodell, jultomte och statist i Peter Jacksons ’Lord of the Rings – the Two Towers’. Flagellant hade försökt få rollen som Legolas, men den hade gått till en människa. Otack är världens lön.

2: Uruk Hai har, till skillnad från underarten Snaga, utvecklat en komplicerad matematik och tideräkning baserad på det icke i förväg definierade kvantitativa talet X. Eller, X – det okända. Ingen urkisk tidsforskare söker någonsin att ta reda på X, för om X inte ville vara X, utan till exempel Y (det kända), skulle X inte kalla sig X. Det okända vill inte bli känt. För övrigt utgår alla uruker ifrån att X är något obehagligt, antagligen med tentakler.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s