Det kallas härskarteknik förstår du, lilla gumman …

Via det utmärkta feministcommunityt Feminetik råkade jag på en lista över de fem (10) härskarteknikerna. Det här satte igång några kugghjul hos mig, förstår ni …

Så, hörrudu lilla gumman, du som läser det här? Det stod om fem härskartekniker, och så är det tio … Lite larvigt, för om ni inte ens kan räkna, hur ska ni då kunna ‘emancipera’ er, huh? Jo jo …

Så du som läser det här, nej, jag menar inte din väninna, henne bryr jag mig inte om alls, hon har säkert inget viktigt att tillföra i alla fall (det har inga kvinnor). Hur skulle ni kunna ha det, mmm? Svassa runt i kjol är väl liksom det enda ni kan, inte sant? För att fixa lite drägligare lön för er, det verkar ni i alla fall inte kunna, vilket i och för sig inte är så undra på, för ni trivs väl i löneslaveriet, kan tänka. Och det stannar väl inte vid löner heller, eller? Nänä, kunde just tro det. Har ni aldrig frågat er vems fel det egentligen är att lönerna är så låga?

Om det vore lite stake i er (jag kan bistå med en, det är bara att dra upp kjolen, gullet) hade ni vid det här laget fixat det. På egen hand. Men ni måste ju ha något att ‘kämpa’ för, förstås. Eller kämpa och kämpa, nu vet jag ju inte om det är vad så ömtåliga porslinsdockor som kvinnor trots allt är egentligen borde göra, kämpa alltså. För om ni inte aktar er så går ni sönder – och så skyller ni förstås på någon annan, för det är ju alltid någon annan fel, inte sant?

Om ni vore hälften så mycket karl som – tja, Jonas Gardell – skulle ni minsann inte ens ha låtit mig skriva det här, men ni … Ni svassar runt, det gör ni. Det är det enda ni kan. Antagligen är det enda som kunde få era arslen ur vagnen en fet smäll, eller fler. Antingen det, eller Titanic, där ni minsann var snabba att hoppa i båtarna. ‘Kvinnor och barn först!’ – jo jag tackar jag. Under tiden fick vi Män minsann fogligt finna oss i att smutta på en konjak medan vattnet steg. Så kom nu inte här och mopsa er, inte!

För gissa vem det är som egentligen bestämmer, huh? Inte var det Männen som drunknade inte (och det är ju det ni vill, att vi ska drunkna, eller hur?). Nä då, det var … Tja – matriarkatet. Det var därför, genom det där så fina socialisering ni bubblar om med era näpna små rosenröda munnar, som Män hellre tog en kallsup för många än skuffade undan er. För ni, ni är ju minsann skyddsvärda. Svaga. Nästan som – ja, som porslinsdockor.

Fast sånt får man ju inte säga, och om en av er – en kvinna – skulle säga något sådant, då skulle ni nog snart vara där och ropa ‘förtryck!’ och ‘postmodernism!’ och ‘Genus!’ och ‘Gudrun!’ och Gud vet vad. Så, hur är det egentligen … Inte företräder ni väl alla kvinnor, inte? Ni företräder er väl mest själva, hela den lilla bunten av käcka överutbildade pojkflickor i byxor. Blir det så efter att ni har läst för många propagandaskrifter, eller blir det så därför att ni fått för lite kuk?

Nä ni, en vacker dag … En av dessa dagar ska vi nog fixa till er. En dag är allt som det borde vara – fast den här gången ska vi hålla kedjorna vid spisen kortare, mycket kortare.

—–
Så, den som nu kan peka ut minst fem (av de 10) härskarteknikerna har vunnit, tja … nåt. Jag har inga bra priser att ge, annat än en klapp på kinden, men det är nog lite väl förminskande ;o)

Finstilt: Jag ‘glömde’ visst att nämna vart listan över teknikerna finns. Nå, det beror på att ‘den informationen bör inte göras er tillgänglig’. Dvs en härskarteknik. Men, i alla fall, här är listan.)

(Disclaimer: Det här är satir. Satir innebär att jag kan säga precis vad som helst utan att behöva stå ansvarig för det, eftersom det faktiskt inte är mina åsikter, utan en skrattspegel av allt som pågår omkring oss.

Kan innehålla spår av nötter.)

Annonser

16 thoughts on “Det kallas härskarteknik förstår du, lilla gumman …

 1. Kära lilla Kenneth – var det så du hette?

  Det är väl okej att jag kallar dig Kenneth – jag brukar göra det med mina patienter – de känner sig trygga med det…

  Jag tycker att det är så fiint att du får ur dig allt det där svarta som har legat och tärt i din lilla manshjärna länge nog.

  Men du ska inte vara bitter på kvinnorna – det är så osexigt – och sex – det är väl det du törstar efter kan jag tro – jodå – Solanas text om att simma i snor för en f*tta – det är inte bara löst prat.

  Så nu du lilla Kennath – känns det inte bättre så här? Nu är du på god väg att bli en ny människa. Kanske en man till och med.
  Och du ska se att du hittar dig en rejäl flicka du med.

  Eller pojke om du är lagd på det hållet – inget fel med det – flera av mina vänner är minsann rumpnissar.

  😉

  *viskar* – när ska vi ta den där reprisen på Andreas toalett – nudge, nudge…

 2. Har, precis, beställt din bok…men, tyvärr, via antikvariat.Förlåt FÖRLÅT!Missunnar absolut inte dig ditt levebröd, men denna månaden är den värsta på året med födelsedagar och jag måste vända varje krona minst två gånger, dessutom vill jag själviskt nog, inte vänta på att få läsa den,VARFÖR känner jag så (jäkla) många fiskar?!

 3. Jag blir nästan lite rörd, att jag redan finns på antikvariat :o)

  *känner mig lite lagom ålderdomlig*

  Men jag vet hur det är att vända på slantar; ibland har jag t om försökt hitta en tredje sida på dem, men för att lyckas med det måste man blanda in strängteori och kvanta och antagligen en Mystisk Maskin i en gammal väderkvarn någonstans i Rumänien också, en åskig natt medan bönderna samlas utanför portarna med facklor och jordbruksutensilier …

 4. Du får prata med min polare Frank Kvarnsten om det – han är en hejare på att uppfinna slantens tredje sida…

  *Men vad gör jag – pratar jag med Kenneth som en jämlike? Oj vad jag är frigjord!*

 5. Tack för tipset har aldrig hört talas om Terry Pratchett förut – slog upp honom på Wikipedia – mitt opålitliga universitet – ska se om jag kanske beställer ett ex av någon av hans utgåvor – och då kan det hända att nån annan bok slinker med – minns inte namnet på den – men det verkar vara nån kokbok ”Recept för domare” tror jag den heter – den är nämnd i något sammanhang – minns inte vilket…

  Hittade förresten en bok för 19:- på adlibris av Terry Pratchett.

  Kan vara en bra början för en fattig kulturarbetare.

 6. Lyllo dig :o)

  Jag fick lite bokreafrossa på nätet här för ett tag sen och behöver nog en ny bokhylla :S

  (Jo, det blev lite Pratchett. Personligen uppskattar jag hans romaner om staden Ankh-Morpork mest, även om där finns mycket annat mer än väl läsvärt :o) Av Pratchett, alltså. För det finns inga andra författare. Utom Pratchett.

  Ja, och mig själv. *hybrisfeber*)

 7. Hoppas att din nyfunna ålderdomlighet åtminstone inte genererade några vita strån…

  Nope, inte ens de rumänska bönderna klarar det, inte för att de inte har försökt, men ack, för att citera Ekborg ” att det ha…att det sku…att det hade gått åt helvitte”.

  Bokhylleproblemet finns även i detta (farliga utegångsfår)hem, trots att jag, för något år sedan, gjorde det otänkbara…gav bort och sålde böcker, den första på 4 generationer som tagit detta fasansfulla steg!

  Nu har problemet på något outgrundligt sätt återuppstått, vissa hyllplan ser olycksbådande uformade ut igen och det knakar lömskt i ett av dom översta, det vill, uppenbarligen, påminna mig om vad som fick mig att vara så drastisk.

  Nämligen att det bestämde sig för att lossna och försöka begrava mig upp till ögonbrynen i böcker, jag räddade mig i sista sekund, fick ringa efter sonen och tala om att jag inte kom ut i hallen, när han kom, startade han från ytterdörren och jag från mitt sovrum, efter mycket möda och stort besvär, möttes vi tillslut i mitten, med kommentaren ”dr Livingstone, I presume?!

  Pratchett, är sonens favoritförfattare, själv är jag mer förtjust i Eddings.

 8. Det läskiga är att jag umgås dagligen med folk som skulle tycka att din text inte alls är konstig på något vis, utan i stället bara beskriver verkligheten. Har jag sagt att jag inte trivs så bra på min skola?

  … och på tal om … ja, inte fan vet jag: får jag länka till dig på min blogg, eller får jag spö då?

 9. Jamen just det, det var böcker ni kom att diskutera här på kommentarerna. 😉 Jag har faktiskt haft en pratstund med Terry Pratchett och Neil Gaiman. Det var när de hade släppt ”Goda omen”, och jag var på bokmässan och skulle lyssna på dem. Jag hade inte läst ett ord av någon av dem innan, så när liraren i hatt som stod i vägen för mig när jag skulle ta en plats frågade varför jag var här så tidigt på morgonen för att lyssna på två trötta gubbar, visste jag inte riktigt vad jag skulle säga.

  Det visade sig att de två trötta gubbarna var riktigt underhållande att lyssna på, men t o m ännu roligare att prata med innan seminariet. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s