Dyrköpt Seger Skakar Persiska Landslaget

Thermopyle

Leonidas vid Thermopyle, av Jacques-Louis David (1814)

Trots en massiv laguppställning blev drömmen om en persisk triumf dyrköpt i augustimatchen mot den Grekiska Ligan. Experter varnar redan nu för att Persien kan komma att förlora nästa match i september, vid Salamis. Mönstret riskerar att återupprepa sig, säger experterna, med tydliga pekpinnar till Marathon-matchen för ett par år sedan.

”Gudars! Vi mötte ett lag som spelar för äran, inte för pengarna!” säger Tritantaechmes, en av de persiska lagkaptenerna, till både vår utsände och chefstränaren Mardonius.

Thermopyle, 480 F kr, 11 augusti: Fansen hade sen länge sett fram mot matchen, som enligt experter skulle bli avgörande för den nyligengrekiska serien. Allt tydde på att persernas lagledare, Xerxes I, hade skapat ett enormt professionellt lag utan motstycke i sporthistorien. Få förståsigpåare höjde ett varnande pekfinger för den nyetablerade Grekiska Ligan, en kombination av de bästa spelarna och lagen ur både höga och låga divisioner.

”Xerxes styrka är att han är en krigare,” säger Mardonius, en av Xerxes närmaste lagkamrater i både vått och torrt. ”Han är en kille som aldrig ger upp. Han kör på, med blodmak i munnen, står pall för vad som helst. Vem annan än Xerxes skulle ha vågat knäcka det babyloniska laget genom att stjäla deras matchtrofé, figurinen av Bel?”

Xerxes själv säger, i en sällsynt intervju, på kvällen före matchen:
”Det är min pappas förtjänst. Darius. Och mamma Atossa då, fast mest pappa. Han gav mig råg i ryggen och visade att man aldrig ger upp, inte ens mot Babylon. Så även om man har ont är det bara att bita ihop och gå vidare. Inget offer är för stort för att vinna. Vinna, det är väl vad livet går ut på, inte sant?”

Återkommande läsare minns säkert skandalen kring Bel-figuren. Den förgyllda statyn av Babylonlagets grundare Marduk är en av de klassiska vidskepligheterna. Legenden säger att varje babylonisk lagledare som ville lyckas behövde fatta statyns händer. Men Xerxes, med sin sedvanliga machismo, knäckte motståndaren genom list och stöld. Det rättsliga efterspelet kom av sig i och med den tragiska dödsolyckan där det enda vittnet avled. I och med det stentuffa anslaget skar Xerxes för evigt in sitt namn i den förgyllda sporthistoriens fundament. Ta Ingen Skit, säger en del att där står.

Ingen blev förvånad när Xerxes alltså utnämndes till persisk lagledare. Ingen blev heller förvånad när han snart vände sig mot den Grekiska Ligan.
”Det var naturligt,” säger Mardonius. ”En kille som Xerxes måste ha nåt att bita i. Han är född med blodsmak i svalget och utslitna ligament. En hård spelare, men alltid rättvis. Han är planens skräck, kung Xerxes!”

Den Grekiska Ligan är en helt annan femma. Få experter hade skänkt dem särskilt höga tankar inför matchen. Ett hopkok av superstjärnor utan laganda, där var och en drog åt sitt håll – så var den allmänna uppfattningen.

”Det gick inte ens att enas om ett lagnamn så de kallade sig helt enkelt grekerna,” säger expertkommentatorn Herodotus. ”Det var ett ojämställt lag av fjollor redan från början. Hälften av dem var upptagna i de Olympiska Spelen och den andra hälften ägnade mer tid åt sina håruppsättningar än sport.”

Trots åsiktskillnader och konkurrerande spel lyckades Grekiska Ligan dock få fram ett lag. Men de var redan på förhand tippade förlorare. Men även losers har moral; som ett led i den vanliga psykningen före en match föreslog Xerxes den Grekiska Ligans lagledare, Leonidas, att helt enkelt ta en walk-over.

molon, svarade Leonidas. Kom och plocka! Gissa vem som kan strunta i en sån kommentar? Ingen!

Men matchen var ett sömnpiller i de första tio minuterna med feglir och taktiska rörelser utan kroppskontakt. Publiken buade ut bägge lagen vid ett flertal tillfällen. Först i andra halvan av första halvlek tände det till. Med den mediska forwardens första anfall mot den grekiska försvarslinjen blev det fullt krig på plan. Hopliterna, de grekiska elitspelarna, visade sig styva motståndare för de matchovana mederna, trots grekiskt fegspel med snabba reträtter och oväntade kontringar. Xerxes sågs vid flera tillfällen vara på väg ut på plan, ursinnig över ‘de grekiska fjollerierna’, som han uttryckt det i en senare intervju. Först efter flera försök att knäcka ryggen på grekerna lugnade matchen ned sig med den grekiska linjen obruten.

”Vi är hopliter och tänkte på igelkottar,” säger Phalanx i det grekiska laget. ”Så vi drog ihop linjen och bet ifrån rejält. Det gjorde ont, men det var värt varenda blodsdroppe! Fast för Sparta hängde det på håret. De bet ifrån rejält, det gjorde de. Bokstavligt talat.”

Mot slutet av första halvlek var persisk moral låg. Inte ens de persiska storspelarna, De Odödligas, hårda stöt i de grekiska hålen gav något resultat. Lagen gick till halvtidsvila med sargade egon och ett par allvarliga skador. Men om första halvlek hade varit hård väntade en mardröm i andra halvlek.

Xerxes strategi med frontanfall misslyckades även i första halvan av andra halvlek. Först efter en timeout och färska omflyttningar i laguppställningen slogs ett hål i grekernas försvarslinje. Den grekiska punktmarkeringen misslyckades och perserna kunde smita förbi på en oväntad flank. Den grekiska lagmaskinen bröt ihop. Det var, säger många, bara spartanerna som egentligen spelade i till slutet av matchen. Alla andra vimsade mest omkring.

”Många av gubbarna thåg dem thom hjältar,” säger den thespiske superstjärnan Demophilus med sin säregna läspning. ”Fath det hängde på håret för Thparta viththe vi thethpier att de behövdde athithanth.”

Men inte ens thespiernas välkomna matchrevansch kunde förbättra läget. När slutsignalen blåstes låg spelplanen i praktiken öppen för Xerxes perser. Men det hade kostat på.

”Det här var stenhårda killar vi mötte,” säger Xerxes i en intervju från omklädningsrummet, sent på matchkvällen. ”Grekerna visade totalt förakt för svaghet och visste precis vilka av mina spelare de skulle trycka till. Visst, lite oschysst, men du vet, som de säger: Krig är ett helvete. Huvudsaken är att vi vann, sen får vi gå vidare med vad vi har kvar. Personligen kan jag knappt vänta på returmatchen. Salamis! Här kommer vi!”

Alla ser fram mot nästa match. Den kommer garanterat bli ett rafflande slag.

Annonser

8 thoughts on “Dyrköpt Seger Skakar Persiska Landslaget

 1. Pingback: Sportkrönikan! « Herr Klokboks Kollektion

 2. Men nu har du ju kränkt den persiska folksjälen. Iran kommer att utdela en fatwa… Ja just det, fan också. Det har man väl redan gjort för din hädiska lilla bok? 🙂

 3. Men, ähm … Perserna vann ju?

  Men du har nog rätt, jag har nog latenta bannbullor och helig vrede att vänta mig både här och där. Vilken tur att jag fortfarande är en doldis 😛

  (F övr var det en pärs att göra research för den där artikeln. Inte så mycket om att läsa om slaget, utan mer att läsa igenom SPORTbilagor för att få till språket *lätt skakis*)

 4. ”För övrigt var det en pärs att göra en research…”

  LOL – det var en pärs… att skriva om perserna…

  *inser att det kanske inte var så roligt – tar tillbaks*

  Jag gillar verkligen när man överför en form av referat till en annan form av referat.

  I detta fall kriget mellan grekerna och perserna.

  Woody Allen gjorde ett grekiskt spel med kör och hela köret (hela kören – LOL)

 5. är jag trött eller?

  Tänker på ”Afrodites leende” som är som en lång grekisk pjäs i New York-miljö*

  *Denna sista stump kom av någon anledning inte med…

 6. Pingback: Au cherche de Limbus perdue ... « Herr Klokboks Kollektion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s