Statsministern torskar – på sill

I DN idag, onsdag, kan vi få ta del av den senaste Stora Skandalen. Statsminister Fredrik Reinfeldt ville inte (eller serverades inte) sill, stekt sill, stekt salt sill. Detta skedde vid ett besök på sjukhus (ett studiebesök, Freddan var inte sjuk så han var på kliniken i form av statsminister, inte patient*) i Oskarshamn.

Det är inte lätt att vara statsminister. Inte nog med att folk skäller som bandhundar på grund av all politik, även matvalen blir ifrågasatta. Om nu Reinfeldt hade ätit sillen skulle vi säkert ha sett en annan rubrik, som t ex:

Reinfeldt Vägrade Äta Mexikansk Mat

eller kanske, lite mer hållet inom EU sådär,

Reinfeldt Bojkottar Italiensk Ost

eller möjligen, återigen kopplat till fisk och skaldjur:

Reinfeldt Tyst Som En Mussla Kring Skaldjursflykt

Nu tillhör det ovanligheterna att jag försöker mig på att kommentera dagspolitik. Mitt huvudsakliga intresseområde ligger s as åt ett helt annat håll. Kalla mig escapist kanske, men så är det. Men, i likhet med många andra, har jag vissa synpunkter. T ex omkring sillskandalen.

 • Sill är äckligt. Jo, det är ett konstaterat faktum. Gissa varför Sverige kämpade sig ur fattigdomen? Inte berodde det på industrialisering eller Hjalmar Branting inte, nej – det berodde på sill. Stekt sill, stekt salt sill. Stekt sill utan något annat tilltugg än potäter (ibland rovor eller, i brist på rotfrukter som tilltugg, salt sill).
 • Sill är också kultur. Till och med när den heter strömming. Det var sill och potatis som danade de stolta slavgenerationer vilka med (får vi anta) utslitna leder byggde grunden för folkhemmet, för miljonprogrammen, för de socioexperimentella storslagenheternas radarpar – Alva och Gunnar. Utan sill (och potatis) skulle t ex min farmor inte behövt gå upp i svinottan och traska iväg till spinneriet i Norrköping och sen traska hem tolv timmar senare, till sill. Och potatis. Utan grädde**.
 • Sill, det är mat för Arbetare det, vilket gör hela sillskandalen ännu mer beklaglig, eftersom tiden är ur led. Moderaterna är vårt nya arbetarparti (trots att borgarbrackorna inte äter sill). Socialdemokraterna är … Är … Är fortfarande lite osäkra på vad de ska vara; arbetarparti är de i alla fall inte. Jag gissar nämligen att varken Nuder eller Sahlin äter sill, de heller. Jag vet i alla fall att en av dem är förtjust i triangulär choklad.
 • Sill är fisk. Fisk ger stora hjärnor. Enligt en viss betjänt innehåller fisk mycket fosfor, vilket är orsaken till betjäntens skarpsinne (enligt hans dilletantiske arbetsgivare). Efter den lite skakiga inledningen för Alliansen*** skulle kanske lite extra tillskott fosfor hos somliga vara välbehövligt; men, i och för sig … Numer innehåller fisk mer kvicksilver än fisk. Det är nog därför sill serveras av landstinget; patientrotation är viktig, ju kortare tid folk ligger på sjukhus desto bättre. Kvickt silver sätter fart på både fisk och folk.

Slutligen, ett gott råd. Alldeles gratis, dessutom: Yo, Freddie!? My man!

Nästa gång de försöker smussla ned fisk i käket hos dig, Freddie – ät. Du kan alltid gå till Burger king efteråt. Men ‘cover your bases‘ först. Skicka Borg till McDonalds så inte facket blir upprört över att Alliansen bara promoverar en snabbmatkedja. Hägglund kan du sätta på närmaste Sibylla, och Sabuni släpper vi av där uppe vid den där grekiska fastfood-grejen på Medborgarplatsen; how’s that? Hon är ju i alla fall integrationsminister, så en schysst gyro borde väl tilltala även oppositionen.

Oppositionen kan vi neutralisera på förhand med hjälp av lite smarta handgrepp. T ex – visa Sahlin en chokladaffär (hennes andra) och låt Maria Wetterstrand svänga ihop en borstj gjord på biodynamisk odladde rödbetor åt Ohly.

Huh? SD? Sverigedemokraterna? Vad med dom? Ah, vad de ska äta? Svensk mat**** naturligtvis.

Nämligen sill. Stekt sill. Stekt salt sill.

—–
* Som patient på svenska sjukhus blir du inte, vanligtvis, omskriven i DN. Däremot blir du antagligen omskriven i en läkarjournal, t ex med ‘pat. klagar på illamående. Har huvud under armen och gikt.

** Grädde och gräddfil är ett senare kapitalistiskt tillskott till den solidariskt riktiga, ehuru inte fullt så näringsrika, kosten. En sann sillätare äter den utan grädde, och gärna med rovor till. Potatis är egentligen ett förtrycksmekanisminstrument för överklassen, för inte var Johan Ahlströmer en arbetare inte, jävla kapitalistlakej, som försökte slå undan benen för alla ärliga rovodlare.

*** Jag får alltid vibbar av ‘förkastade namnförslag från Palpatine‘ så fort jag hör ‘Alliansen‘.

**** Om Jimbo Åkesson inte tycker om sill bör vi nog se över reglerna kring medborgarskap. riktiga svenskar äter sill – och heter definitivt inte Jimmie. Jimmie … Liksom, vad är det för jävla fjolleri? Riktiga svenskar heter Tor. Och ser han inte lite … mörkhårig ut, den gode svenske demokraten?

15 thoughts on “Statsministern torskar – på sill

 1. *ASG* Mästerligt, som alltid!!! 😀 Du räddade, återigen, mitt humör från total kollaps.

  Du har rätt, sill, oavsett tillagning och tillbehör, är äckligt…bottenäckligt.

 2. Jag tackar och bockar :o)

  Det var nästan att jag fick blodad tand på det där med politikkommenterande, men då måste jag börja läsa DN:s ledarsida osv och … Nä …

  Jag läser kulturdelen istället. Och serierna.

 3. Nej, för Andens skull…gör i n t e det!
  Kan medföra oreparabla komplikationer, såsom stendött sinne för humor!
  (Oh, the horror!)

  Ja, håll dig till kulturdelen och serierna istället…då får du något att skratta åt, åtminstone i kulturdelen… 😉

 4. Jo, det kanske är säkrast.

  Fast jag hoppas på att Alliansen snart inför en rolighetsminister (ungefär som Bagdad Bob var), då är jag den förste att ansöka :o)

  *ser framför mig filibuster stand up comedy i talarstolen tills alla riksdagsledamöterna stönar ett unisont ‘Ge oss tillbaka Göran NU!!!’*

 5. Det är nog det, ja.

  Föga hopp om det, är jag rädd, tror inte de har nog kapacitet, att se behovet av en sådan, det mesta de ör, är ju redan (dåliga) skämt…så de vill nog inte ha någon konkurrens. 😉

  Så, du får nog inte göra en James Stewart, nej, inte ens i stand upversion… 😦

  (HU, i n t e driva dem till sådana, oöverlagda, stönanden…om du nu ändå får chansen!)

 6. NEJ, för tusan, inte Bert!!! =/
  Förresten kom väl ”galoschkommentaren” från Wachtmeister och inte från den odrägliga tjocksmocken?!

 7. ”Har för dig” vilket av alternativen?
  INTE vara så kryptisk, när jag är trött!

  Fniss…det har han säkert, har han, egentligen, gjort sig känd för att släppa n å g o t ifrån sig, ens några av alla dessa dagar (utom frun förstås) sedan han ”sadlade om”?

  (Iiik, nu är det din tur att klå upp en meningsuppbyggnad!)

 8. En sådan här sen timme har jag för mig väldigt mycket … det är nattens lågintensiva hjärnverksamhet vet du :o)

  *släpar ut meningen i hallen och ryter ‘Usch!’ och viskar sen ‘här, ta en kaka’*

 9. Illa!Du får väl angöra mormor, för att få till rätt stuk. 😉
  Sov gott och ha det nu så trevligt i påsk, oavsett vart du nu bortreser… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s