Blötdjur på drift

”Lamellibranchiata! Tack så jävla mycket, Linné!”

Obekräftade uppgifter vilka bekräftas i dagens DN gör gällande att den musselodling, som är på drift i Kalmarsund, skanderade detta till förbipasserande och intet ont anande fritidsbåtsägare. Musselodlingen, vars syfte sägs ha varit att rena vattnet utanför Mönsterås, slet sig i början av veckan och drev iväg.

musslaHerr Klokbok har, som ende grävare i denna fasansfulla härva, lyckats få en exklusiv intervju med musselodlingens ledare, Musselini. I en kort (och förhållandevis blöt) kommentar sa Musselini först inte ett enda dugg, utan satt där, tyst som en mussla (ursäkta ordvitsen). Men efter vissa hot med bland annat pärlemor, en handduk av linne samt en skarp kniv, uttalade sig Musselini:

”Vi är inte musslor,” säger Musselini. ”Vi är en ren befolkningsgrupp i minoritet mot alla andra. Efter att ha fått veta av våra bröder Acephalaerna, i kyldisken på en Ica-butik i Landskrona, att även rasrena minoriteter numer kan få en plats i politiken (trots att de går på bidrag), tog vi beslutet att fly.”

Musselini hävdar att det är såååå typiskt människor att helt sonika anta att musslor vill rena människors skit.

”Städa upp er egen skit!” Säger Musselini och får medhåll från hela kolonin (och en förbipasserande gös) ”Det där med att ni,” Musselini höjde här ett illusoriskt pekfinger mot mänskligheten, ”är Skapelsens Krona har stigit er åt huvudet! Så medan ni träckar ned utnyttjar och förtrycker ni oskyldiga små musslor, vars enda dröm i livet är att få … Eh … Att få … Eh … Hej mussla! Hej mussla! Hej mussla!”

Andra röster i den förrymda kolonin uttalade önskningar om att nästa musselodling åtminstone kunde vara mer estetiskt tilltalande.

”Svarta tunnor och blå rep!?” säger en mussla vid namn Mytilus. ”Liksom!? Svart och blått!? Kunde de inte ha varit konsekventa i sitt färgval ändå, nähä då! Usch!”

Exakt var den förlupna odlingen nu ämnar sig vägrar någon i kolonin att uttala sig om, även om platser som Landskrona, Malmö och Talinn sägs ha föreslagits. Även Death Valley lär ha kommit upp på agendan, men alla var rörande eniga om att den musslan var alltför korkad, varför den lösgjordes från kolonin och olyckligtvis fiskades upp av en passerande mås. Riktigt hur det mås nu för den olyckliga musslan är okänt.

Efter att ha renat kolonin från denna illojala mussla, avslutar Musselini med:

”Är vi inte också människor!? Nej! Vi är bättre än människor! Vi är blötdjur! Vi är svenska musslor och faktiskt, även om det kan komma som en överraskning, svenska demokrater! Hej mussla! Hej mussla! Hej mussla!”

Jimmie Åkesson har avböjt att kommentera utvecklingen.

Annonser

7 thoughts on “Blötdjur på drift

 1. …Men, om man klätt musslorne i musselinklänningar…? Det hade kanske kunnat beveka?
  Särskilt lämpligt i Death Valley, där det ju blir hett ibland och musselin som är så lätt.
  Nu är jag rädd för möss (pluralis av mås), för tänk vad näringskedjan kan åstadkomma.. undrar hur måsens första bebis kommer att se ut?
  Förmodligen har den horn i pannan!

 2. * Börjar, av någon anledning, sjunga ”i min blommiga blå krinolin, med min tunna fichu av muslin”, misstänker att det allestädes galopperande vansinnet har brutit ut, även hos mig, suck…*

 3. För intresserade läsare kan jag meddela att musselodlingen har åter har funnit sig till ro i Mönsteråsviken. Stormen är utriden och ledningen för Mönsterås kustmiljö och musslorna är åter överrens. Rykte gör gällande att provisionen höjts rejält per mängd filtrerad skit och musslorna uppges av en talesman för facket vara nöjda och tänker hänga kvar i området ett tag till. Rent estetiskt kommer odlingen fräschas upp och det blåa repet kommer att bytas mot fräck industrirustik genom roströd vajer.

  Sen olja gjutits på vågorna och konflikten har svalkats har flera unga musslor börjat intressera sig för sommarens projekt, filtrering av fintrådiga alger. Genom att flytta till ett mera strandnära boende har ungdomarna hittat nya spännande matkulturer, nämligen sporerna till de fintrådiga algerna. Filtreras sporerna minskar algernas annars snabba tillväxt och de stora gängbildningar av fintrådiga alger som ibland täcker stora delar av Mönsteråsviken kan därmed minska.

  Ungdomarna har fått kritik för att ägna sig åt rasistisk verksamhet genom att försöka motverka tillväxten av en annan art och många äldre musslor oroar sig även för den mängd snabbmat ungdomarna filtrerar i sig. Kommunen stöder dock ungdomarna och vill anlägga en kustnära musselodling för att filtrering av fintrådiga alger. I ett uttalande förnekar kommunen att även detta görs med människans bästa framför ögonen utan hävdar att man vill satsa på unga musslor på väg upp i samhället.
  -Ostkustmusslor har diskriminerats länge nog på grund av sin ringa storlek. Vi vet att ingen annan satsar och vi är de enda i Östersjön som gör det och vi vill ge dem en värdig chans!

 4. ‘There’s no news as good news’ 🙂

  Och om jag någonsin får för mig att flytta från Stockholm ligger Mönsterås ganska bra till. Inte bara för musselförekomsten (tagliatelle med rökta musslor och vitvinsås spetsad med chili är … gott!) utan också för den utmärkta förklaringen kring vad som hände med den förlupna musselodlingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s