Vänsterns ryggradsreflexdemagogi

Ofta får jag känslan av att svensk vänster består av en samling griniga gamla gubbar. Ryggradsreflexen – att per automatik fördöma allt som inte föreslås av deras egna – påminner starkt om de surkart i samhället man kan träffa på här och där. Som mannen, i sjuttiofemårsåldern, som hötte med käppen och fräste ett ”ungjävel!” när jag ville hålla upp dörren för honom vid pendeltågstationen. ”Tror du inte jag kan öppna en dörr själv!?”

Det kunde han inte.

Jag tycker sällan att politiska artiklar i t ex DN eller SvD varken är särskilt intressanta eller roliga. Desto skojigare är det att läsa bloggkomentarerna. Redan i rubriken till dem kan man se ekot av ett ”Ungjävel! Tror du inte jag kan öppna dörren själv!?”.

Nu senast är det jordbruksministern Eskil Erlandssons förslag om arbetskraft för jordbruket som får färgen att stiga i de rödas högkvarter. Förslaget Eskilsson kastar fram – att låta invandrare få arbete inom jordbrukssektorn – sågas jämns med fotknölarna, rent reflexmässigt. Som ofta förekommande insinueras dessutom en borgerlig strukturell rasism, i minst ett fall med illa genomtänkt ordval (husneger).

Ali Esbati (man kan i alla fall lita på hans revolutionära glöd, även om den är en aning passé) illustrerar sin kommentar med bomullsplockande slavar. Som demagogiskt anfall fungerar det utmärkt, men demagogi är nu inte tänkt att få folk att fundera själva, utan att få en mob att dra fram repen och gevären.

Hur humoristiskt det än är att läsa de höjda knytnävarnas flamtal, smyger sig tragiken in i det hela. För vad har hänt med en i grunden vettig rörelse, om det enda den kan prestera är demagogiskt dravel och den ständigt, ständigt närvarande bitterheten över att folk inte gör som de säger? Ofta slås jag av hur förbluffade vänsterfolk tycks vara, chockade över att massorna där nedanför balkongen inte ropar jubel, utan skriker bu-ord. Som Ceauşescus chockade min, när hans illusion rämnade.

Det är en fantasilös rörelse, en ideologi utan visioner, ett återkommande halstarrigt utbrott av billiga tal utan substans. Vad är deras alternativ till jordbruksministerns förslag? Huru motverka och bryta upp den stagnanta segregation, som ända sen sextiotalet har rotats i samhället?

hoodPå det har de inga svar, oavsett hur brinnande de är för sin solidariska revolution. Medan de filar på sina slagord och vänder sig till USA (den store fienden) för hjälp i en typecastad vänsterreflex om att fiendens fiende är min vän, fortsätter vi att fylla slavlängorna ställda på högkant med nytt kött för att hålla ett döende system vid liv. Spring inte, Kunta. Arbeta (nej, förresten – det får du inte, för du har inte gått SFI ännu).

Genom årens lopp har jag träffat på en hel del människor, vars enda tanke har varit att kunna försörja sig själva. Där har funnits turkiska grovarbetare och landsflyktiga irakiska affärsmän, lågutbildade afghaner och högutbildade afrikaner, sydamerikanska trubadurer och asiatiska hemmafruar. Till och med några ryssar, en jänkare och en norrman. Ofta har de inte haft något gemensamt, utom just den där tanken, den där förmodat farliga tanken, att någon gång få bli fria. ”Giveth us free”, som den fängslade före detta slaven Cinque säger i Stephen Spielbergs Amistad’.

Fria från bidrag. Fria att själva råda över sina liv. Fria från uppsyningsmannens piska, omgjord till ett brev från soss eller migrationsverket. Fria att – om de så önskade och hoppades och tordes – återvända, för en semester eller för gott. ‘Hemlängtan övervinner reselusten,’ skrev Hjalmar Gullberg, ‘men sent ska hjärtat glömma, vad som hänt’. Fria att, med vänsterns retorik, bli husnegrer. Så här definierar till exempel bloggen Antigon begreppet, i en av sina kommentarer:

”Husnegerbegreppet har ingenting att göra med huruvida man gör karriär eller inte, det är under vilka premisser man gör det och vad man kan tänka sig att göra för att uppnå en karriär som spelar roll. Om man gör karriär genom att göra sin husbonde till lags, då passar begreppet utmärkt, oavsett om man är vit eller svart.”

Det är under vilka premisser du försöker att bli fri. Bli fri på fel sätt och skam på dig, fy blatte! Du är inte en av oss – du är en husneger. Frihet ska inte uppnås genom eget arbete. Frihet ska uppnås genom soss och SFI. I grund och botten är du och förblir en slav, en Kunta Kinte, en siffra i statistiken, bensin för denna inhumana människohanteringsmaskin
vi kallar invandringspolitik. Det är inte du själv som bestämmer hur du ska få din frihet, med det är du inte betrodd. Det är De, De bestämmer hur – och när! – du kan få gå. Alldeles som domstolen i ‘Amistad’.
Retoriken syftar inte till att ge människor frihet. Den syftar till att låta nyckeln i fotbojans lås snurra ännu ett varv; det är bättre att behålla Kunta Kinte än att ge honom fri. Om någon rymmer från plantaget ska brännjärnen fram, mobben samlas och nävarna skakas i luften, aggressivt.

När vänstern talar om strukturell rasism skulle vänstern kanske först skärskåda sina egna slagord.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

3 thoughts on “Vänsterns ryggradsreflexdemagogi

 1. Herregud vad bra!

  Och dräpande!

  Och hysteriskt roligt!

  (Och ska du aldrig lära dig, jävla Ekman, att inte börja dina meningar med och?!)

  Du är inte bara ”tillbaka”, du är i högform!

 2. Man får faktiskt börja meningar med ‘Och’; att man inte ska få göra det är bara en patriarkal regel om språkets fundamentalism.

  Mer språklig Anarki!

  Och mer språklig frihet!

  Och att (en … katakres, sägs det) inte samt kanske men nej! 😛

  🙂

 3. Det började så bra…juh…
  Sedan talades det med kluven tunga…förvirring uppstod… 😦

  Tänker hålla mig till de första meningarna.

  Jaaa!Mer språklig anarki!

  Ned med det språkliga patriarkatet! 😀

  (Visst ä r det Magnus och Brasse numret förbaskat bra!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s