Welcome cyberpunk

Verkligheten överträffar dikten, sägs det. Jag vill tillägga ett ‘nästan’, i alla fall för tillfället. Men medan morgonkaffe sörplas och jag gluttar igenom dagens tidningar (på nätet, kom ihåg det) kan jag inte hjälpa det, men jag blir påmind om William Gibsons ord i hans kortroman ‘Johnny Mnemonic’:

”If they think you’re crude, go technical. If they think you’re technical, go crude.”

William Gibson anses vara cyberpunk-genrens pappa. Cyberpunk – den hårdkokta, nedskalade, nära framtids-science fiction ofta förlagd till någonstans mellan 2010 och 2070 – ansågs när den var ny och fräsch som en verklig vitamininjektion för en då nästan död genre, litterär science fiction. Före cyberpunk hade den tenderat att bli alltmer arkaisk och teknokratisk; Gibson tog ner rymdskeppen på våra egna gator, slog sönder dem och spred ut högutbildad spetskompetens utan inkomst i de väldiga städernas slumområden där högteknologins skräp samlades i rännstenen. High tech blandades friskt med low tech – som filmen Blade Runner, fast i bokform. (Jo, jag vet – Blade Runner finns i bokform, Philip K Dicks ‘Do Androids Dream of Electric Sheep”, men jag är mer ute efter den visuella känslan i filmen, något som i alla fall för mig saknas i Dicks bok. Nu läste jag i och för sig boken efter att ha sett filmen, så jag kanske skadade min visualitet där …)

För inte så länge sen alls läste jag om ‘Count Zero’, av William Gibson. En historia om en ung men redan illusionslös hacker, som av diverse omständigheter råkar i trubbel med makter han inte visste fanns eller kan förstå. Han lejs för att utföra dataintrång – cyberterrorism.

Dikten överträffar än så länge verkligheten. Systemen är inte riktigt så förfinade som ofta förekommande i cyberpunk-genren. Men begreppen – cyberterrorism, virtuella världar, nanoteknologi, cybernetiska implantat etc etc – är inte fantasier. Tech-sidan av cyberpunk-samhället (sällan så levande som nu) är redan här; i DN finns i dag en orolig debattartikel av Roland Heickerö och Dan Larsson, säkerhetsexperter för totalförsvaret.
Än så länge, menar de, har inte attackerna eller hoten mot svenska informationsnäts infrastruktur – vad vi vet – varit i klass med terrorism utan sannolikt begränsat sig till ‘amatörmässiga intrång’. Vad vi vet, för ni kommer väl ihåg vad kuriren Johnny Mnemonic sa? ”If they think you’re crude, go technical”.

Den världsliga sidan, om vi kliver ut ur det virtuella – Second Life påminner mig om Tad Williams ‘Otherland’-serie – är i nuläget en märklig dekokt av dikt och verklighet. Det som för bara tjugofem år sen var fantasier – Sovjetunionens fall, till exempel, – är konkret verklighet. Efterdyningarna av det kalla kriget blev ett ljummet globalt krig utan distinkta fiendestyrkor, utkämpat inte så sällan i mörklagda gränder och i länder långt, långt borta från teknokratins elfenbenstorn och glaspelare. Ett pseudohemligt krig, utkämpat inte av två arméer på ett fält, men med mikrostyrkor, high tech-vapen, externa legosoldatsformeringar och … ‘säkerhetsföretag’. Begreppet ‘corporate warfare’, en mardröm som målades upp av nära framtids-författarna för bara femton år sen i böcker och filmer, är rå och brutal verklighet. Vem ockuperar egentligen Irak – Halliburton och Blackwater, eller nationen USA med allierade?

I SvD läser jag om en orolig polisman, Lars Tonneman, chef för polisrättssektionen inom Rikspolisstyrelsen. Ett nytt EU-direktiv kan komma att ge utländska säkerhetsbolag tillgång till svensk mark, utländska väktare att operera – beväpnade? – mitt ibland oss. En ganska vanligt förekommande företeelse inom cyberpunk-fiction är ‘utländsk spetskompetens’, inte sällan experter på säkerhet – eller antisäkerhet. Profesionell brutalitet förpackad i Armani. Minns ni vad Johnny Mnemonic sa? ”If they think you’re technical, go crude.”

De närmaste tjugofem åren kommer att bli förbaskat spännande att leva i, såvida man inte råkar ladda ner film eller musik. För vad händer om Antipiratbyrån – som redan har använt sig av svensk polis – frågar Blackwater om de eller någon annan av de många ‘säkerhetsföretagen’ kan bistå med handräckning vid nästa tillslag mot the Pirate Bay?

– – – – – – – – – –

Intressant?

Andra bloggar om: , , , , ,

One thought on “Welcome cyberpunk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s