Världens grönaste stad ska inte ha något badhus.

Låt mig först säga att rubriken är missvisande, eftersom den i mitt tycke är fel. Men – den är ett uttryck för ‘folkviljan’. Väl? Kanske borde man ha låtit folk få rösta om det, istället för att låta lobbyister och stadshus bestämma det åt oss. Fast … Vi kanske inte själva vet vad vi vill?

Men, för att inte hamna snett från början ska jag börja med att ställa en fråga: Vilket sorts Stockholm vill vi se i framtiden? Jo, det här bli en ganska så … ‘etnocentrerad’ blogpost, givet att vi leker med tanken att stockholmare – infödda eller mångkulturellt assimilerade från bonnlandet – är en egen liten folkgrupp. Vilket vi egentligen inte är, men för sakens skull bara. Vill vi se en modern stad, eller ett den ruinerade arkaismens äremärke? Vill vi fortsätta att ha ett city som ser ut som en belägrad stad efter stängningsdags, eller ska Stockholm leva dygnet runt? Mörker – eller ljus?

Stockholm står inför en hel del utmaningar de närmaste tjugofem åren. Inte bara ekonomiska sådana, eftersom länet växer så det knakar. Ekonomiska frågor lämnar jag med varm hand vidare till vem som vet mer om dem, jag tänkte istället fokusera på … det estetiska. För även om Stockholm är en himla tjusig stad – världens grönaste stad, enligt Reader’s Digest – har vi en och annan vit fläck, eller snarare grå fläck. Betonggrå fläck. Från mitt perspektiv i rännstenen, långt från de stora politiska flosklerna, är de där fläckarna gansak lätta att peka ut. Jag tänker inte ens gå in på vissa förorter nu, utan hålla mig till city, innanför tullarna, där de grå platserna framför allt är Sergels Torg med omnejd och Slussen. Och det stora mörka vattnet mellan malmarna, en höstkväll är det som att se ut över en rännil av beck, inte en ljusglimt i sikte utom speglingarna från långväga Stomatolskyltar. Vad sägs om ett badhu… Nä, förlåt att jag sa nåt. Per Ankersjö skriver mer om det (och förmodligen inte lika etterdrypande galligt).

Plattan, eller Sergels Torg, är inget vidare. Ganska så osexigt. En jättelik ingjuten krater mitt i stan, utsmyckad med en stor tandpetare av glas. Den nya gallerian är visserligen rätt snygg, men den syns ju inte, där den ligger nedgrävd. Jag antar att tanken bakom Sergels Torg (Johan Tobias Sergel, efter vilket torget är uppkallat, snurrar nog som en elektromagnetisk spole) var en knutpunkt, en samlingsplats. En tyngd på den yttersta delen av den raka linjen Sveavägen.
Det var en idé som raskt kom på skam; Plattan är, kort sagt, FUL. När det uppfördes rådde funktionalistisk yra; det gamla gyttret i Klarakvarteren revs och på dess plats uppfördes Den Nya Tiden, stramt, konkret, kantigt och – skulle det visa sig – kallt. Har ni gått uppför Hamngatan en höstkväll så förstår ni; det är kallt, det är öde, det är tomt men inte tyst. Det är livlöst (trots att det oftast är en del människor ute). Så länge varuhusen är öppna råder liv och rörelse, men efter åtta på kvällen känns det som att skynda uppför en gata som i vilket ögonblick som helst kommer att bli skådeplats för kravaller. Plåtjaluiser, stängda dörrar, galler – en air av belägring. Enda gången Plattan lever upp är vid polisrazzior och demonstrationer.

Min oansenliga idé för Plattan är att göra den mer tilltalande. Riv de där fula svartvita triangelplattorna och så gräs. Stoppa ner ett par träd, ringla stenlagda gångvägar genom grönskan och tryck ner några små tjärnar – inte fyllda med vatten dock, utan av polykarbonatglas, belysta underifrån. Skapa en ljussatt fasad av Kulturhuset och – viola! Vi har en ny, modern, vältempererad park, mitt i stan. Jag tror att det skulle skapa en synergieffekt för omkringliggande kvarter, om vi bara vågade släppa garden och ‘go a bit crazy’. Smart va? (Demonstrationerna kan hålla till på gatorna, det funkade ju i Göteborg?)

Slussen … Egentligen kunde de gott sätta upp en stor skylt vid Slussen, med texten: ‘I som är inträden, låten hoppet fara’. Det känns som en tullstation före Inferno, nämligen. Jag är alltid lika förvånad över att bilar och bussar lyckas ta sig igenom Slussens labyrint. Det är bara på ytan … gå ned en våning och du befinner dig i mörka kakelgångar med väl nerpissade väggar, vittrande betongfundament och en ständig känsla av götterdämmerung. Det var en härligt dystopisk miljö på den tiden då jag gick på synthklubb, men nostalgi och Slussen hänger inte ihop. Längre. När den byggdes var den säkert ett unikum – och, ja fan, den är fortfarande ett unikum. Det är unikt att en miljömedveten stad som Stockholm behåller en betongspärr inte bara för vattnet, utan även för folklivet. Utan tunnelbanan skulle inte en käft ta sig upp från Gamla Stan till Söder, vilket kanske är tanken.

Mitt oanseliga förslag är att göra om Slussen från grunden. Från botten till topp. Riv den. Riv den helt. Öppna upp vattenleden, led trafik, tunnelbana och fjärrtåg under vattnet och slå en gångbro (med cykelbana) över vattnet. Vad är det för nytta med att ha en innerstad av vatten om vi i alla fall inte kan se det i sin fullständiga prakt? Bara tänk, vad snyggt det skulle bli med en badring i Riddarfjärden sen!

Det är förstås bara idiotiska drömmar, alltihop. För vad som kommer att hända är att Plattan blir kvar, såsmåningom kanske uppiffad med tråkiga jävla pastellfärger. Och Slussen kommer att stå där den står medan vi argumenterar kring vad vi ska göra med den. En dag rasar den ihop, och då kommer vi att dividera kring huruvida grushögen ska kulturminnesmärkas eller inte, men den kommer att bli kvar. Alla stockholmare är överens om att stan måste bli lite mer modern, men ingen vill modernisera. Gärna ett badhus, men NIMBY! Lägg den i Ulvsunda, ingen jävel vet vart det ligger i alla fall! Och rör du Slussen slår jag ihjäl dig!

Men vet ni vad? Bättre att lyssna till den sträng som brast, än att aldrig spänna sin båge.

Reader’s Digest tycker att Stockholm är världens grönaste stad. Jag tycker att den kan bli ännu grönare – och ta klivet in i framtiden. Var är våra skyskrapor?

I Malmö.

– – – – – – – – – –

Intressant?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

3 thoughts on “Världens grönaste stad ska inte ha något badhus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s