Demonology, modern style

agaresFör närvarande består min tunnelbanelitteratur av Jonathan Strouds tredje del i Bartimeustrilogin, ‘Magikerns Port’. Jag är hemskt tacksam för boktipset, erhållet från en bibliotekarie i Skogås, för kombinationen av demonframkallande magiker, imperialistisk politik, ett modernt London och en slagfärdig 3000-årig demo… djinn, är extremt fascinerande. Om inte Bartimeus blir filmstjärna snart så finns det ingen rättvisa alls i världen.

Själva dealen med Bartimeus är den värld historien utspelar sig i. Det Brittiska Imperiet står på toppen av sin makt tack vare framsynta magiker som till exempel Gladstone och Churchill. I det politiska livet – i modern tid kontrollerat av den alltmer paranoide och pseudofascistiske premiärministern Deveraux – befinner sig huvudperson #1, John Mandrake, en ung magiker (utan glasögon eller pannärr) på en ganska viktig politisk position. Det samhälle, den värld, han går omkring i är vår moderna värld men med magiska inslag (magi kontrollerar samhället; polisen, politiken, militären, krigen). Till sin hjälp har Mandrake och alla andra styrande sina djinner (demoner), med vilka ‘de ofrälse’ (dvs de icke magikunniga) kontrolleras. Det är ett inte fullt så lyckligt samhälle … Det är en veritabel diktatur, där myndigheterna använder sig av demoner för att sätta skräck i och kontrollera ‘vanliga’ människor.

Ungefär som socialförvaltningen i Katrineholm. Dagen.se skriver om det, en uppmärksammad skum affär efter ett inslag i TV3:s program ‘Insider’. Huruvida det är lagligt eller inte lämnar jag därhän – jag ser istället till de högst fascinerande implement en fortsatt kontakt med andevärlden kan leda till. Jag menar, det finns ju ett mycket gott material för att föra in magi i samhället. Det finns gott om grimoirer; jag bloggar om några av dem här, i fotnoterna … och ja, det är mitt fel att Skogås Biblioteks biblioteksblogg är Sveriges roligaste bibblablogg, enligt bland annat Göteborgs och Höganäs biblioteksbloggar). Är det inte dags att införa demonologisk metodologi i utbildningarna? Tänk er med vilken lätthet byggnadsverk skulle kunna uppföras! Demoner, anställda av NCC, sveper upp halvdussinet skyskrapor utmed Norr Mälarstrand på en eftermiddag! Turning Torso i Malmö får 666 nya våningar på en timme! Norge upphör att existera efter en svensk attack av marider (vilka enligt Bartimeustrilogin är högt stående och elaka typer)!

För att inte tala om Nya Sverige (igen) … Delaware är vårt (igen)! Och sen – resten av världen!

Men vi kan kanske börja med Försäkringskassan. Istället för långa och komplicerde fuskutredningar skickar de en demon på en, som undrar om man verkligen är sjuk eller om man kommer att bli det efter att förhöret har fortsatt.

Släpp in demonerna! Det säger jag – släpp in demonerna! Vi går en fantastisk framtid till mötes då. I alla fall tills de upptäcker internet och börjar blogga …

(Killen på bilden är inte Bartimeus. Det är Agares, modets demon, som för övrigt har en inte oansenlig roll i min bok ‘Recept för Domedagen’ 🙂 )

Annonser

2 thoughts on “Demonology, modern style

  1. Hm…borde kanske läsa Stroud.

    Är socförvaltningsfolket i Katrineholm inte riktigt kloka?
    Inte kan man väl tvinga folk till ett medium genom att hota att ta deras barn!

    Och vad är det för terapeut som går med på att jobba med en människa som är dittvingad?!

    (Funderar på att skola om mig, man skäms ju!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s