Stoppa Delphinum nu!

Jo, okej, så här va: Jag bor inte ens i innerstan, men jag rör mig där ibland. När jag nu läser i både DN och SvD att arkitekten Heike Hanada, en tysk, har vunnit arkitekttävlingen om Stockholms Stadsbiblioteks nya tillbyggnad, då reser sig ragget på mig. Detta är barockt! Eller nej, det är faktiskt Funkis! Vad tänker ni med!? Ska ni förstöra en underbar gatumiljö med fyrkantiga hus, med ett fyrkantigt hus!? Usch! Förresten … nu när jag tänker på det … är det inte så undra på att en tysk vann tävlingen; Stockholms Stadsbibliotek förkortas nämligen SS. Eh – det ska vara ett ‘B’ på slutet, men men. Tänk på det. Tänk! Think about it … som Joey säger i ‘Joey’. (Jag förstår varför Hollywoods författare strejkar.)

Än så länge finns bara 3D-renderade bilder av Delphinum, men tänk er när det står klart. Ett stort jävla akvarium för delfiner! Det ska väl vara ett bibliotek!? Mitt i city! Eller mitt i och mitt i – Odenplan, som redan kan få en underjordisk galleria utan galler i, är ju inte direkt city. Men ett akvarium!? Med blommor!? Eller någon sorts abstrakt mönster i alla fall.

Ni vet för djävulen inte ens hur ett bibliotek ser ut!

Så här ser bibliotek ut – så här!

Vad skulle vara fel med ett magnifikt barockpalats istället för Asplundhuset, egentligen? Liksom – vi har ju ett medeltidsslott i utkanten av Gamla Stan – hade ett medeltidsslott, det brann visst ned och lämnade plats för något som ser ut som ett fängelse … Men bibliotek! C’mon, people! Asplundhuset … Rotundan är en alla arbetsmiljöers mardröm, och dessutom går det inte att röra sig till andra våningen utan att trapporna knarrar. Tacka vet jag Alexandrias bibliotek (alltså det nya; det gamla brann upp och det var italienarnas fel … romarnas, alltså).

Bibliotek, förresten … Vad är det för nonsens? En stor byggnad fylld av utrangerad Google-information? Sunkigt och dammig och smutsigt och torrt och en massa papper och pappor (i alla fall på barnavdelningen) och böcker och alldeles, alldeles … Underbart. Ååh … Åh – där är en bok jag inte har läst! Schwing! (Vnd-hyllan.)

Men böcker? Bortsett från mig själv, som är en stofil (jag inte bara använder böcker, jag jobbar med dem), vet jag inte om någon egentligen längre läser böcker. Varför skulle ni – ni har ju Idol! Jävla loosers, läser böcker! Och inte nog med det – ni är så förbannat snåla att ni till och med lånar böcker! Hallå! Var är alla nyliberaler!? Kan man inte köpa böcker ska man förbanne mig inte läsa, så det så! Förresten finns både Projekt Runeberg och Google Books, så ni behöver inte låna böcker. Snåljåpar!

Det finns faktiskt inga fördelar alls med böcker, bortsett från att de kan vara helt fantastiska och betalar min lön. De är tunga, torra, av papper, går inte att slå av och knäppa på och så innehåller de meningslösheter (till exempel ‘Alla människor är lika‘, eller ‘man får inte skjuta på Röda Kors-tåg, men man kan‘). De skrivs dessutom av dilletanter som inte gjort ett ärligt jävla arbete i sitt liv (bortsett från dem som dött i krig, i revolutioner, i uppror, mördats av fientliga stater etc etc). Författare är ett jävla otyg – se bara på Hollywood! Där strejkar de! Kommunister!

Stoppa Delphinum nu! Rädda den svenska letargin och bygg inte ännu ett bibliotek! Inte ett till!

Bygg fler. Många fler.

Intressant?
Andra bloggar om: , , ,

4 thoughts on “Stoppa Delphinum nu!

 1. Erm…jag läser…och skriver…och vägrar titta på idol…

  *Inser att jag kanske ska gå i strejk jag också, frågan är bara mot vem?*

  Allvarligt talat, planerna verkar ju helt vansinniga och jag trodde det var slut med hårreserierna däruppe, efter de tidigare skövlingarna?!

  Tvi vale!

 2. Kära Klokbok,

  ursäkta min långa bortovaro som inte innebär att jag inte skulle uppskatta Dig, vilket jag nämligen gör.
  Mycket!
  Jag har piratiserat runt och förirrat mig bortom kontinente(r)n där jag smugit runt på LiveJournal samt sörjer jag min dator djupt; länge leve Hal, Wilburs iBook som jag får låna ibland.
  Nu!
  Idag tänkte jag, att jag måste titta in här hos Dig, och blev helt extatisk över Curious Exepditions-länken som jag genast ”lånade”, dvs. vidarebefordrade på Live Journal för jag vet några fler där som kommer att älska den!

  Stort tack till Dig från en ytterst stofil kängurukäring som ÄLSKAR gamla vackra bibliotek och alltid gjort det ända sen fattiga barnsbena som bar mig till våra svenska, rika grannar och deras underbara mahogny-bibliotek. Ett helt rum.
  Med bara, bara böcker i läderband.
  Guldsnitt.
  Glömmer aldrig när jag såg det första gången.
  Änd sedan dess har min hopplösa men djupa kärlek till dessa platsers magi varit beständig, deras skönhet trollbinder mig.
  Snuft. Åh!
  Är förkyld, men nu lycklig ägare till en ny reseguide till klotet tack vare länken och Dig.
  Merci!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s