Jonas Gardell är ett hot mot världsfreden

Plötsligt slår det mig. Jag sitter och läser Dagen.se och hamnar på en artikel om påven Benedikt XVI:s påvliga budskap ‘Den mänskliga familjen, en fredsgemenskap’, i vilket Guds rotttweiler med Vatikanens vanliga försiktiga framtoning och luddiga språk kryddat av svårsmält teologi framför sin oro inför världsfreden.

Homosarna hotar världsfreden. Förstås. Inte al Qaida, inte George Bush, inte Irans eventuella kärnvapen eller klimathotet – utan homosarna. Att Fredrik Federley fick stryk härom dagen är alltså helt logiskt; han var ett hot mot världsfreden och vi vet ju numer hur hot mot freden brukar behandlas. I och för sig är det inte överraskande att Vatikanen mumlar försiktigt. Det är liksom tradition. Vi kan vara osäkra på vart vi har både republikaner och sverigedemokrater när det gäller ‘bögfrågan’ – men vi kan lita på Vatikanen. De tycker inte om homosar. I alla fall inte officiellt.

Abort är också ett hot mot världsfreden. Tycker påven. Där kan jag förstå tankegången: Om mindre folk föds blir det färre framtida soldater för den framtida kampen om att bibehålla världsfreden. I och för sig är det kanske aningen för konspiratoriskt … för oavsett hur gärna vi än vill, så finns inget Illuminati.

Egentligen handlar motståndet mot abort och homosexualitet om – tradition. Vi kan räkna med papisterna, så att säga. En stabil ekstam i en stormig värld. Där de oheliga går mot en ny framtid som bögkramare, kan vi räkna med schweizergardet som ‘Guds krigare’.

Så slår det mig. Så där plötsligt. Påven Benedikt XVI är en potentat som ser makten rinna mellan fingrarna, inflytande likt sand – och han kan inget göra utom att skriva sina texter, som nästan ingen läser. Inte ens katoliker lyder längre påven;  katoliker världen över ropar efter kondomer fastän Vatikanen säger ”nej!”, helgonbilder i mobiltelefoner har blivit en ny trend som måste fördömas och kristenheten minskar i Österrike. Nästgårds Vatikanen. Katoliscism – och kristendom – har blivit en ‘fringe movement’, en fordom förr mäktig folkrörelse nu förpassad till ytterfältet. Visst kan både Vatikanen och frikyrkan tyckas hotfull, men när inte ens folket i ledband för Guds ställföreträdare på Jorden längre lyder … vad finns då att frukta?

Gud skrattar i sin Himmel, därom är jag övertygad. Det tog sin tid, men Guds Vilja – Tänk Själv! – verkar ha fått fotfäste bland allt fler av Adam och Evas släktingar. Eller möjligen den urhistoriska bakeriedekoktens enorma – och trögflytande – hav. Var vi kom ifrån – ja, därom tvista inte de lärde, men i alla fall kreationisterna.

Som sand mellan fingrarna rinner makten undan för ‘Världskyrkan’. Kanske påven ovetande följer han ett mönster som går igen hos alla dem med alltmer minskat inflytande: Hitta en fiende, till vilket pris som helst – hitta en fiende. En makt utan sammanhållning mot ett gemensamt ont havererar; historien har om inte annat lärt Vatikanen – och andra – detta. För snart tusen år sen ställde sig Europa bakom korstågen, vilka urartade till groteska girighetorgier och folkmord. För inte alls länge sen – knappt 60 år sen – valde Vatikanen en nästan total tystnad inför vad som pågick i grannskapet.
I nutid, när ingen gångbar fiende längre finns återstår inget annat än att frammana de abstrakta fantomerna. Och fienderna. Som … homosexuella.

Joseph Ratzinger sedermera påve Benedikt XVI skrev så här 2003:

”Sexual relations are human when and insofar as they express and promote the mutual assistance of the sexes in marriage and are open to the transmission of new life.”

(Ur Considerations regarding proposals to give legal recognition to unions between homosexual persons – via Antigayretorik)

Jolmigt och inte särdeles direkt, inte så direkt som exempelvis Åke Greens infamösa ‘cancersvulst-tal’, men bland grumset ändå glasklart. Varje sexuell interaktion utom den mellan man och kvinna är – onaturlig. Varje sexuell interaktion mellan man och kvinna ska tillgå inom ramen för äktenskapet – och syfta till reproduktion. Ord och inga visor där. Tack, Guds rotweiler. Men, ja – en hund som skäller bits inte. Och år för år tappar den tusenåriga kyrkan sina tänder.

”När ekumenik kommer på tal lär således vatikanen och svenska kyrkan ha en lång väg att gå om de båda trosinriktningarna ska bli överens i de frågor påven tar upp i sitt ”fredsbudskap”.”

skriver Dagen.se. Lite längre ned på förstasidan läser jag att Svenska Kyrkan nyligen har sagt ja (med visst förbehåll) till homoäktenskap. Ärkebiskop Anders Weijryd säger bland annat i SvD, att:

”Det återspeglar en oerhört intressant process i Svenska kyrkan, att det har blivit ett sådant självklart genomslag för att man ser samkönade och särkönade relationer som likvärdiga. Detta hade vi inte kunnat skriva för bara några år sedan, säger han till TT”

Så där ser vi klyftan mellan två fraktioner av samma religion. Sunni och shia … jag menar katoik och protestant. Men är det någon skillnad? Hatet, förnuftigt och ibland tämligen hafsigt övermålat, finns kvar. Det var inte alls så länge sen, som ‘protties’ och ‘caths’ drabbade samman i hjärtat av Europa. Processen, som Weijryd talar om, är femhundra år gammal – kanske ännu äldre. Det är en process som, för att se det i ett ganska stort (och tämligen fantasifullt) perspektiv, fortfarande påminner om vad som hände i Wittenberg 1517. I slutänden fick den till följd att Sverige gick sin egen väg (och drog in oss i ett närmast 200-årigt krig mot katoliscismen).

Det är frapperande hur nära historien vi ligger. Vad som hände i ett oktoberkyligt Wittenberg 1517 ger fortfarande, på sätt och vis, genslag i nutid. För vad vi möts av som huvudnyhet i Sveiges största kristna tidning, denna dag den fjortonde december i Herrens År 2007, är nu inte påven, utan en stor bild av hedersdoktorn i teologi, Jonas Gardell. Riksbögen, alltså.

Påvens återhållsamma ‘bannbulla’ hamnar på femte plats i artikelsvepet; Guds ställföreträdare har blivit klådd på mediaplats av en bög. Se där …

Sällan har vi nog stått så långt från den gamla kyrkostaten. Jag undrar vad påven skulle säga om Dagen.se?
Vad Benedikt XVI skulle säga om Jonas Gardell vet vi.

Jonas Gardell är ett hot mot världsfreden.

– – – – –
Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Annonser

7 thoughts on “Jonas Gardell är ett hot mot världsfreden

 1. *anlägger en föraktfull Litterär Gigant-stil*

  Skumläsa!? Fnys! Mina texter är så förbannat fina så, eh … Hmmm … eh …

  Hmm …

  *Litterär Gigant ser nu ut som en livegen kålrot*

  Tack, tror jag 🙂

 2. Förhoppningsvis en livegen kålrot med tomteluva…för att passa in i julestämningen.

  Älskar uttrycket ”Guds Rottweiler”, men min totala misstro mot katoliscismen, är ju också en vältjatad gammal käpphäst.

 3. ”Påven Benedikt XVI är en potentat som ser makten rinna mellan fingrarna, inflytande likt sand – och han kan inget göra utom att skriva sina texter, som nästan ingen läser. ”

  Ojojoj! Det finns 1,7 miljarder katoliker. Det är nog sant att bland genomsnittliga svenska sekulära invånare så är det inte många som läser eller bryr sig om vad påven skriver. Men att tro att hans ord saknar betydelse är en grov underskattning.

  För några år sedan ordnade Katolska kyrkan ett ungdomsmöte i München. Det samlades 1 miljon ungdomar på ängarna för att lyssna på dåvarande påven Johanes II:s tal. Hur många svenska eller för den delen europeiska folkrörelser kan samla 1 miljon ungdomar på en åker? Inga. Absolut inga.

  Tro inte att påven är uträknad. Långt därifrån.

 4. Veckans avslöjande!

  Jonas Gardells intyg för att få filma i Vatikanen är inte ett inspelningstillstånd, utan ett besöksackreditering.

  Det avslöjade Dagenläsaren ”Tobias H” under chatten på Dagen.se i går. Och nu bekräftar också Katolska kyrkan i Sverige uppgifterna.

  Det var när Dagen.se bjöd in till chatt för att diskutera den tv-sända debatten mellan Gardell och Katolska kyrkan som uppgifterna om ”intyget” avslöjades.

  Läs mer om avslöjandet på http://www.dagen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s