I James Cooks fotspår

Englands begåvningsreserv är alldeles uppenbart på upphällningen. Alternativt har de lyckats hitta de outforskade delarna av världen _en gång till_; Darwin hittade ju en hel del evolutionärt terra incognita och James Cook upptäckte både Nya Zeeland och Australien. Mer om resultatet av Cook senare, men först!

Orsaken till mitt utbrott kring en eventuell defekt i engelsmännens forskarkollektiv var detta. En galen vetenskapsman har ägnat tid åt att cykla omkring på en enhjuling och säger sig sen vara förvånad över att ha blivit förlöjligad. Nåja – i alla fall förlöjligad av män. Unga män, mest. Förklaringen, säger han och hans kollega, är testosteron. Unga män ser sin mandom hotad av en professor på en enhjuling, eftersom den galne vetenskapsmannen antagligen får ligga mer, eftersom han syns. Till skillnad från unga män utan enhjuling (de kan bara uppvisa en välbyggd kropp, antagligen ett snett leende och möjligen lakoniska kommentarer kring unga kvinnors ben, bröst eller kjollängd).

Min slutsats blir således: En nörd på enhjuling får knulla mer än en biff med guldkedja och ekorre under skortan. Me andra ord – det finns hopp för mänskligheten. I alla fall för mig. Jag måste bara lära mig att cykla på ett hjul först. Den galne vetenskapsmannen – Doctor Monowheel – är hemmahörande i Norfolk.

I samma land har andra galna vetenskapsmän i allians med ungerska galna vetenskapsmän slutligen knäckt gåtan varför bilköer uppstår. Med hjälp av en framtagen matematisk modell – krumelurer – kan de bevisa vad ‘vanligt folk’ har förstått sen länge. Om någon bromsar utan orsak uppstår köer. Det bästa sättet att undvika köer är således att inte bromsa, för någon, för något. The pedal to the metal. Å andra sidan skulle det förmodligen leda till en ökning i dödsolyckor – men vi skulle i alla fall inte ha några bilköer. Värt at tänka på, så här inför årets värsta trafikhelg.

James Cook, således. JA, nu är vi där, där jag utlovade i början. Tack vare en engelsk äventyrare har våra jular de senaste åren förgyllts av Peter Jacksons filmfantasier. Smart va? Om inte Cook hade upptäckt Australien och Nya Zeeland, om inte engelsmännen skickat irländare till demsamma, om inte de avsides liggande öarna hade glidit ur världens fokus under överskådlig tid – så skulle aldrig ‘Lord of the Rings’ ha blivit gjord. I alla fall inte av Peter Jackson – istället hade vi fått hålla tillgodo med Ralph Bakshis version. Och den gör nästan ingen glad.

Vad för filmer vi kommer att få se om ett par år på grund av Doctor Monowheel och bromsforskarna är svårt att sia om. Kanske någon sorts nyversion av Mad Max. För övrigt är Mad Max australisensisk, vilket vi återigen får tillskriva James Cook.

(Nu har jag skjutit upp julstädningen på tok för länge.)

– – – – –

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

3 tankar om “I James Cooks fotspår

  1. Ge nötter till ekorren istället för att sälla dig som biped på en velocipedus singularis… Verkar roligare med en man som kan styra med båda händerna samtidigt. *ratta ratta* Jag skyller alla stavfel och låga skämt på glöggen…*L*
    Ha kul i jul:)

  2. Jag hoppas du har slutat julstressa nu…
    Själv så sitter jag med Jansson och en Staropramen och trippar runt och säger God Jul. Till såna som förtjänar det.

    God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s