Inga morgonstjärnor i Oskarshamn

SKI, Statens Kärnkraftsinspektion, förbjuder anställda vid Oskarshamns kärnkraftverk att ta med sig en (eller fler) spikklubba till jobbet. Andra förbjudna föremål är mobiltelefoner med kamera och sprängämnen. Förbudet har enligt DN väckt viss muntration hos de anställda. Riktig vad för sorts spikklubba som är otillåten framgår inte av artikeln.

SpikklubbaDet kan vara en Datura stramonium, en ettårig, illaluktande, högväxt ört med grov stjälk som kan bli upp till en meter hög. Enligt en expert, en viss herr Hoffberg (som visserligen skrev det 1792), kan spikklubba – växten alltså – bota både fallandesot och hjälpa dem som mist förståndet.

Giftcentralen har en annan syn på saken: Spikklubba innehåller giftet Atropin. Och det är farligt.

Å andra sidan kan man resonera på ett annat sätt: Med tanke på den senaste tidens skandaler kring kärnkraftssäkerhetsrutiner vid svenska kärnkraftsverk, kanske spikklubbor borde tillåtas. De botar ju dem som mist förståndet. Förståndsbrist lär alldeles uppenbarligen ha varit en bidragande faktor till den bristande säkerheten, så kanske hade den gamle stofilen Hoffberg inte så fel?

För spikklubba är inte enbart ett hot mot mänskligheten, utan betraktades förr som en medicinalväxt och användes bland annat mot astma. Med varierande framgång, antagligen; bortsett från Atropin innehåller spikklubba också en rad andra hallucinogener. Personalen vid våra kärnkraftverk bör nog inte hallucinera. Eftersom Spikklubba även används för att skapa zombies (precis som strålning), är SKI:s beslut riktigt bra; vi vill inte ha zombies på våra kärnkraftverk. Hanteringen av odöda är tillräckligt tveksam redan nu (se instruktionsfilmer av, bland annat, George A Romero).

Det kan också röra sig om en annan sorts spikklubba. Sannolikt är det dessa, som SKI nu förbjuder personal vid våra kärnkraftverk att bära. Spikklubban, med kusinerna stridsgissel, hjälmkrossare, morgonstjärnan och stridsslagan, tillhör en av mänsklighetens äldsta verktyg för att på ett både effektivt och blodigt sätt taga sina fiender av daga. Finnarna använde sig av spikklubbor med viss framgång under klubbekriget i Finland, 1596. Det är nu, förstår ni, som en historienörd som jag finner något mycket spännande – ett samband!

SKI förbjuder förutom spikklubbor och bomber också mobiltelefoner med kamera. Den 25 december 1596, mitt under pågående klubbekrig, besegrades en bondehär (utrustad med spikklubbor) av Klas Flemings trupper vid … Nokia gård.

Läskigt, va? Världen är mindre än man kan tro. Historiens vingslag känns som en svag vinddil även i synbart torra, tråkiga saker, som vapenförbud vid kärnkraftverk.

– – – – –

Intressant?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s