Beltran vs Wennstam

”Jag behöver inte använda våld för att få en kvinna. För mig räcker det att gå ut på krogen, sade han [Tito Beltran]”

Katarina Wennstam skriver i sin bok ‘En riktig våldtäksman’ (2004) något liknande. Hon skriver (sidan 242, pocketutgåva):

”Titta på de här två unga männen”, sa en försvarsadvokat i en avslutande plädering i Malmö tingsrätt våren 2003. Han pekade på sin välklädda, tämligen snygga klient och dennes jämnåriga, lika stiliga, kamrat. Båda åtalade för våldtäkt. ”Titta på honom”, uppmanade advokaten rättens ordförande och nämndemännen. ”Tror ni verkligen att den här trevlige unge mannen skulle ha gjort det han är anklagad för?”

Så jämför jag det i min tanke med Tito Beltrans ”Jag behöver inte använda våld för att få en kvinna. För mig räcker det att gå ut på krogen”. Nu är jag snubblande nära att förvandlas till en folkdomstol och en enmanslynchmobb, men … Så därför:

Kan verkligen en sån trevlig man, en världskänd artist – en operasångare! – begå våldtäkt?

Självfallet. Om han har gjort det eller inte är en fråga för tingsrätten i Ystad, men till och med en otroligt framgångsrik snygg man kan begå våldtäkt. Alla ser inte ut som den skäggige fan i Maskinens ‘Alla som inte dansar är våldtäktsmän’. Faktum är att överfallsvåldtäkter (av, får man förmoda, skäggiga urskogstamefan) är i minoritet gentemot andra sexuella övergrepp. De flesta våldtäkter utsätts du för av en närstående; släkting, make/maka, bästa vän, kompis.

Om den världskände tenoren är helt oskyldig, så finns en hemlig våldtäktskabal mot utlandsfödda operasångare verksamma i Sverige. Kanske instigerad av Sverigedmokraterna, eller allra minst polisen. Möjligen en hemlig kabal av barnflickor (vilka inte heller tycker om djupt kristna män i Knutby, med tanke på att de senare blir dömda till fängelse för mord fast ‘alla vet’ att det var en kvinna som låg bakom).

Nu är Tito Beltran ingen nyhet. Gång efter annan har det hänt i svenska domstolar att folk – företrädevis män – varit för snygga för att behöva våldta. Att de suttit i tingsrätten har varit ett ödets nyck och, antagligen, ondskefulla, giriga unga kvinns skuld. Om någon har blivit våldtagen så är det nog Tito Beltran. ‘Alla vet’ hur unga kvinnor är; slå upp en kvällstidning och du ser det. Fuskhoror, allihop, bara ute efter pengar.

Fast så är det uppenbarligen inte. När till och med Tito Beltrans försvarsadvokat tar sig för pannan och försöker tona ner tenorens konspirationslusta, börjar jag faktiskt undra om vi inte, med små steg, är på väg mot något. Något … bättre? Kanske inte längre ett ‘du hade stringtrosor på dig’-angrepp på käranden, utan ett genomtänkt och utan fördomar underbyggt försvar. Det vill säga – fan tro’t – försvarsadvokater, inte bara fördomsadvokater.

Vare sig Tito Beltran är skyldig eller inte är en fråga som slutligen måste avgöras i domstol. Dock: Hans försvarstal är symptomatiskt för män vilka av gammal hävd kommit undan enbart beroende på sitt kön. Att han är utlandsfödd är av ingen beydelse alls – det finns gott om snygga svenskar både på Kumla och Hall. Vad Tito Beltran istället (ofrivilligt?) får stå som arketyp för är, kort och gott, Mannen.

Den i gamla fotspår ingrodde, den av sin egen könsroll försvarade, Mannen. Män – särskilt snygga, starka eller mäktiga Män – kan per definition inte våldta, eftersom de bara behöver gå på krogen för att få napp. Nu tror jag inte att tingsrätten går på den teorin; de flesta nämndemän är nog rätt luttrade vid slika kommentarer vid det här laget.

Sen är förstås frågan om en lite plufsig kille verkligen skulle _få_ napp på någon bar. I alla fall inte så länge han inte presenterade sig som Tito Beltran, före detta svensk, snart med bränt pass. Något uppsendeväckande är också hans försvarsadvokats argument att Tito Beltran och barnflickan, efter at ha somnat, hade sovit ‘opassande länge’. Jag misstänkte i och för sig att där finns en norm för hur länge man får sova, men vad är opassande länge? Lediga dagar går jag upp omkring ett (på dagen!)
och byter om till dagkläde runt fyra (på dagen!). Är jag … Opassande?

Sannolikt kommer Tito Beltran befinnas skyldig, åtminstone i tingsrätten. Men å andra sidan kan vi mycket väl få ett Sveriges OJ Simpson-mål, som pågår resten av året.

(För eventuella sverigedemokrater eller andra nötter som önskar kommentera, ska jag ge er några tips på formuleringar. Here it goes:

* En SVENSK skulle aldrig våldta.
* Vad bra att han bränner passet, vi vill inte ha honom här i alla fall.
* Först Tito! Sen Henke! Fast inte Zlatan (han gör ju faktiskt mål!)
* Det vet man ju hur sådana där är …
* Det sitter inga snygga SVENSKAR på Kumla eller Hall. (Snygga turkar, då? kommer jag att svara.)

– – – – –
Intressant?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

7 thoughts on “Beltran vs Wennstam

 1. Det där är nog mest påslängt pga den gamla fördomen att våldtäkt handlar om sex.

  Mestadels handlar det ju om ett sjukligt maktbehov spicat med lite kvinnohat.

  Ett sådant blir inte tillfredställt när man raggar upp någon frivillig tjej på krogen.

  Han borde verkligen plugga på lite om företeelsen han är anklagad för.

 2. Hum, de flesta Sverigedemokrater är mycket väl medvetna om att det finns svenskar också som begår våldtäkter. Det är nog mer typ nationaldemokrater eller nazister eller något dylikt du tänker på.

 3. Kommer osökt att tänka på vad exets advokat sa i rättegången mot honom som inte handlade om våldtäkt men om en misshandel.
  Efter att pratat om yrkesmässiga meriter sa han att han är en ”Hedervärd medborgare”.
  Och en sån skulle ju aldrig misshandla exfru och barn…

 4. Visst är jag artig och korrekt?

  Dock – oavsett dina fina omkväden i din blogg så är du faktiskt ganska … hur ska jag säga … korkad?

  Du använder ett fåtal rättsfall där kvinnor ljugit som prejudikat för att samtliga rättsfall innebär att kvinnor ljugit.

  Så, ja. Schmuck.

 5. Tito Beltran ÄR en underbar människa på alla sätt. Tito är INTE en våldtäktsman!
  Det finns ingen anledning för någon att påstå att han skulle göra någon illa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s