Haschträdet – Kulturchock, del III!

Nu blir det naket hos Herr Klokbok. Dock inte naket såtillvida att Herr Klokbok själv tar av sig – ty sådant sker endast för de med rätt säkerhetsklassificering – utan naket i termer av teater. Ty: Den Kongelige Teater i Köpenhamn söker nakna statister till sin pjäs Haschträdet. Det är nu för sent för hugade svenskjävlar att söka jobbet, eftersom ansökan gick ut den tolfte februari, men ändå. Fyra män och två kvinnor ska sitta nakna i ett träd, på en teaterscen. Så här skriver Bjarne Chilling vid Politiken.dk:

”Februar kan være en trist affære. Det er da dejligt, når solen titter frem, bevares, men det gør den for sjældent. Og når det ikke vil blive rigtig vinter med klingende frost og spas i sneen, kan man godt gribe sig selv i at sidde og ønske, at man dog bare kunne opleve noget anderledes. Noget spændende.
Kunne Politiken dog ikke finde på noget, så man kunne få lidt adspredelse? For der skal _ske_ noget. Tjo. Hvad skal vi finde på?

Hvad med at sidde splitternøgen i et træ oppe på scenen i Det Kongelige Teaters nye skuespilhus og medvirke i en forestilling om 14 dage.

Var det noget?”

Haschträdet, skriven av Jess Ørnsbo, uruppfördes i dansk TV 1973 och skapade en tittarstorm. Nu sätter Den Kongelige Teater upp pjäsen på nytt. Teaterchefen (eller betyder eventmester ‘regissören’?), Rikke Hedeager Matthiesen, sammanfattar pjäsens handling med:

”I Villa Oksely residerer direktør Benesen, men efter at han og fruen har fået separat soveværelse, er han begyndt at drømme meget kraftigt. Og det bliver ikke bedre af, at en gruppe unge afklædte mennesker ved navn ’De flyvende hunde’ anført af den mystiske Mahaghandi flytter ind i et stort træ i haven. Og der begynder at mangle ting og sager i spisekammeret, samtidig med at den eneste ægteskabelige omgang, Fru Benesen har at byde på, er hår i marmeladen.”

Far out* …

Säg den svenska statskontrollerade teaterscen som skulle gå med på att A) sätta upp Haschträdet och B) tillåta naket i salongen. Den enda gång jag har sett en naken människa på scen, var Erik Kiviniemi i rollen som Richard III på Norrköpings Stadsteater – en fantastisk föreställning, men så har jag i och för sig en soft spot för Shakespeare. Om jag inte minns helt fel blev det lite uppståndelse kring det hela, eftersom han visade kuken.

Svensk statsfinaniuserad teater är annars ganska tråkig. Bra, ja – men tråkig. För vad är Macbeth i jämförelse med Haschträdet? (Bättre – men minns att jag har en mjukpunkt för Skaka Spjutet).

Knarkaren** Fredrick Federley har sistlidet uppmanat till ”kulturkrig”, något som fick Sjölander att ta illa upp. Men Federley har rätt: Det är för fin jävla kultur vi har. Mer knark! Eller, ja – mer alternativt än en tultande Börje Ahsltedt och en … ja – Dramat. Varför har vi inte två kungliga dramatiska teatrar?

Sen slår det mig: Det är för att vi bara har en kultursida. I alla fall en som verkligen räknas, den som så att säga är normerande för kulturen. Om du inte blir nämnd på DN Kultur så blir du inte nämnd på Aftonbladet Kultur heller; Maja Lundgren blev omnämnd både här (på bloggen) och där (på kultursidorna), men hon begick å andra sidan kulturellt harakiri när hon bröt mot la Famiglias omerta-regel. Så det var mer därför hon blev omnämnd, trots att hon skrivit (minst) en fantastisk bok.

Osökt, apropå Federleys blogpost, kommer jag att tänka på Marcus Birros kulturmanifest. Vad hände egentligen med det? Här hade vi en rejäl krigsförklaring mot kulturmaffian – en stridsskrift som skulle ha satt eld på vilket kruthus som helst, hade den inte försvunnit i tystnad … Men istället så har vi fått en Lundgrenfejd, en poesifejd, en svensk litteratur-fejd och slutligen en Hizbollahfejd. Tänk vilka besynnerliga vägar kulturen letar sig fram på! Inte minst i DN.

Vissa röster vill stoppa DN Kultur, men stenarna skola ropa. För tidigare än så, när geologin upphäver sin röst och likt Vesuvius rapar*** (ganska mycket), kommer varken Kulturen att bli allmän egendom, eller hysterivänstern tystna.Politisk debatt bortom det städade pratet i Riksdagens kammare tenderar att, liksom kulturdebatter, bli en tävling i vems röst som hörs mest. Under tiden ser vi, det vill säga de utanförställda, de utan inflytande, fina teaterpjäser eller Idol.

Utom i Danmark. Där får vi se naket.

– – – – – Fotnötter – – – – –

*: Nu när jag läst artikeln på nätet, så slår det mig: Danska är ett besynnerligt läte i sin vokala form, men äger en sällsam skönhet i skrift! Förlåt, alla danskjävlar, men ert språk är faktiskt anskrämligt – när ni talar det. Skrivna danska ord hyser dock en poetik, som får mig att bli lite … lite fluffig. Euforisk rentav. ”Splitternøgen”. Smaka på det ordet, känn på det. Andas på det … Eller ”træ”. Det är nästan så jag vill lära mig danska.

**: En gång är ingen gång, sägs det. Gäller ej narkotika. Eller TV-licenser. Gäller ej-regeln gäller ej vid köp av choklad. Visst är samhällets oskrivna regler fantastiska? De är så enkla, så … ja, kanske inte logiska, men i alla fall enkla. Som det här med det rationella och synnerligt effektiva uttrycket: ”Förbjud allt!” Nackdelen är att med ett sådant förbud skulle allt bli tillåtet, eftersom allt också inkluderar förbud. Det finns dock en oskriven lag man under inga som helst omständigheter får bryta mot! Att gå på gatubrunnar. Gör du det så är du rökt. Tror du mig inte? Ah … fegis. Du törs inte prova!

***: Läs Maja Lundgrens bok Pompeji. Den är … en upplevelse. Dessutom är det svårt att inte bli kåt av bokfanskapet, med tanke på hur mycket sex det är i den.

– – – – –

Intressant?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

3 thoughts on “Haschträdet – Kulturchock, del III!

  1. Tommy Bergrens uppsättning av fröken Julie då?!

    För att inte tala om en ytterst naken herr Körberg i Röde Orm, redan på sjuttiotalet!

    (Om det nu inte var tidigt åttiotal, är usel på det där.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s