Centralia – en spökstad

Hemkommen från min flickvän sitter jag och tittar runt på DN. Läser en artikel om förgiftade svenska industrimiljöer och försöker samtidigt glömma bort den mer än lovligt skumma dröm jag hade inatt, som involverade en smutsig gammal man, en verkligt skitig lägenhet och – kackerlackor. Många sådana, i olika storlekar. En av dem hade två huvuden.

Nu vet jag inte vad som rör sig bland mängderna av glaskross i glasriket – en av Sveriges mest förgiftade miljöer – men jag påminns om något jag hittade på nätet, via Google Sightseeing.

Jag påminns om Centralia – en liten, nu övergiven, amerikansk stad som har brunnit i 46 år. Silent Hill, IRL ..?

I norra delen av Pennsylvania, USA, ligger det lilla samhället Centralia. Från över 1000 invånare 1981 har samhället krympt till 9 invånare (2007). Orsaken – en underjordisk eldsvåda i en kolgruva. Centralia vilar på en stor kolfyndighet, som började brinna 1962 när man satte eld på en gammal soptipp. Fastän man först trodde att branden hade slocknat spred den sig till en nästan 1.5 mil lång kolfyndighet. Det har brunnit i underjorden sen dess, i 46 år!

Till en början befolkades ändå Centralia, men invånarna började fly staden redan i slutet av 1970-talet. Vid ett tillfälle uppmätte en bensinstationsföreståndare temperaturer på upp till 80 grader Celsius i de underjordiska bensintankarna. Vid ett annat tillfälle öppnade sig ett 45 meter stort hål och svalde en 12-årig pojke. Idag bor nästan ingen kvar i Centralia, som förlorade sitt postnummer 2002 och nu består av blott ett litet fåtal övergivna hus. Resten har brunnit ner eller rivits.

Centralia växte fram som ort under 1840-talet, efter att – och det här är ett spännande sammanträffande! – Jonathan Faust (sic!) öppnade ett värdshus i vad som då kallades Roaring Creek Township. Framåt 1860-talet började orten få en mer stadsplanerad bebyggelse genom Locust Mountain Coal and Iron Company. I och med att samhälelt fick ett eget postkontor bytte det också namn till Centralia. Kolgruvan var den huvudsakliga födkroken för samhällets invånare och gruvbrytningen pågick ända in på 1960-talet, när gruvan lades ner. Den gruvan började så att brinna, för 46 år sen.

GoogleSightseeing har en fascinerande artikel med flera GoogleMap-foton. Fler källor finns att tillgå via Wikipedia eller på Damn Interesting.

(Delar av den här texten härrör från Bibtech142, Skogås biblioteksblogg.)

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 thoughts on “Centralia – en spökstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s