Svenska advokater tjänar för lite

Svenska advokater tjänar för lite. Därför måste de dryga ut hushållskassan med … eh. Böcker. Skönlitterära sådana, inte lagböcker (de senare skrivs av en debutant på den litterära scenen, Thomas Bodström).

Det är svårt att skriva böcker. Sägs det. Det är förstås en sådan där sanning som behöver modifieras med jämna mellanrum, ungefär som lagstiftning kring övervakning. Att skriva en bok är nämligen inte alls särskilt svårt. Vem som helst kan göra det. Allt som behövs är penna
(skrivmaskin)
och papper
(dator)
och en bra idé
(ett känt namn)
och ett vässat språk
(ett stort förlag)
och
(Liza Marklund-blurbs)
lite talang. Är man dessutom
(ministerson)
snygg är det ännu bättre, såvida man inte gör sin urskogstamefan till en gimmick. Som Stephen King, en rätt så framgångsrik
(skräck-)
författare från amerikat.

Så, det är inte alls svårt att skriva en bok. Det är till och med ganska lätt, så lätt att även advokater – Jens Lapidus, Thomas Bodström, Leif Silbersky – klarar det. Eller kriminologer, som Leif GW Persson. Den senare skriver till och med bra böcker, och Lapidus lyckas rätt bra han med. I vart fall har de ett större ordförråd för människans svårigheter än ”jobbigt”.

Att skriva en bok är lätt. Allt som behövs för att skriva en bok är Norstedts förlag bakom ryggen. Det var tur för Boddan att han inte skickade manuset till Natur & Kultur, i och för sig skulle han ha varit i gott sällskap om han hade blivit refuserad. N&K dissade mig, nämligen. Mig! Och jag har itne ens skrivit en deckare! Shame on you, N&K, för att parafrasera Michael Moore. För läsarens del kunde Boddan, enligt recenscionerna, kanske ha försökt med Förlaget Byrålådan (ett förlag som faktiskt accepterar vad som helst, förlaget finns hos oss alla – ibland i form av en papplåda i källaren). Eller gett ut boken på egen hand – han har väl möjlighet att trycka några miljoner ex på riksdagsförvaltningens tryckeri?

Få böcker har mötts av en sådan kompakt mur av skarpslipade sågklingor, som Boddans bok. Det är ganska fascinerande hur samstämmig kritiken är. Det är lite grand som om gammelmedia insåg att de hade en chans här: Eftersom de inte vågade kritisera några lagar och lagförslag när det begav sig för Boddan att vara en justitieminister
(utan tantfrisyr)
med ögat på vår
(övervakning)
säkerhet, så väntade media … tålmodigt som
(FRA)
gamar på jakt efter ett as …

Och slog till.

Det är för lätt att skriva en bok. Vem som helst kan skriva en. Alex Schulman och Carolina Gynning har skrivit en bok (nåja, samlat ihop sina mail i bokform eftersom det är så intressant). Lite så där von Oben nu, men borde det inte finnas lagar mot sådant? Böcker? Det går till och med att ge ut dem själv – var är kontrollen!?
(Här … )

Det borde vara förbjudet att skriva en bok.
(Snart är det det.)

– – – – –

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

3 thoughts on “Svenska advokater tjänar för lite

  1. Tänk alltså, jag kn inte för mitt liv förstå varför mina fingrar insisterar på att sätta ”t” före ”n” i ”inte” – ”itne”!

    Nåja, jag har i alla fall lärt mig att stava till aporpå … prapå… boll.

  2. Han har redan skrivit en bok. ”Recept för Domedagen”. Den är riktigt rolig, och har fler beskrivningar på känslor än ”jobbigt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s