En gammelmedians sura uppstötning

”Kanske kan det omfattande föraktet mot ”gammelmedia” eller ”mainstreammedia” i bloggosfären förklaras med att en försvinnande liten del faktiskt får betalt för det som skrivs. Uppblåst besöksstatistik och inget betalt kan ju göra vilken skribent som helst lite nere.”

En förkrossande del ledarskribenter borde få skriva gratis, med tanke på vad de lyckas åstadkomma. Föraktet för gammelmedia hänger nämligen ihop med den pekuniära delen – bara en sån sak, vilken ledarsida skulle våga skriva pekuniär?

Det tycks ha varit en slow day at the officeSmålandsposten. Ledarskribenten Marcus Svensson måste ha fått lite brist på inspiration, så där efter att ha varit en duktig Storebrors handgångne och förklarat för oss obildade gratisskribenter att FRA-förslaget är bra. Efter vältaliga små guldkorn som

”Det är en naiv inställning. Inte minst mot bakgrund av att övervakningen av nätet redan i dag är omfattande. Tänk bara på all eterburen kommunikation, som mobil trådlös telefoni och internetuppkoppling.”

och

”Det så kallade FRA-förslaget handlar om att göra lagen teknikneutral. Uppdraget att skydda Sverige från yttre hot ligger ju kvar. Det är inte det riksdagen ska ta ställning till.”

Det så kallade FRA-förslaget är en legitimering av en illegal verksamhet som har pågått i sextio år. En gratisskribent, Rick Falkvinge, skriver mer om det. Det där borde vara ett sånt där scoop alla avlönade skribenter drömmer om, nästan i paritet med Woodward/Bernsteins avslöjande om ett inbrott på ett hotell i Washington D.C. Men inte då.

Tystnaden är massiv. I vart fall hos de avlönade skribenterna, med ett par undantag. Som Sanna Rayman. Där finns förvisso en genrell mash-up (är det ordet jag letar efter) men den handlar om exakt samma sak, dvs någon TT-text eller liknande utan vare sig innehåll eller substans. Fast den som skrivit skiten är förstås avlönad (och därmed trovärdig).

Det är slöheten i gammelmedia som skapar föraktet. Att få höra samma nyhet på P1 Ekot, på SVT24, på Rapport, Aktuellt, TV4 Nyheterna och läsa samma nyhet i DN, SvD, Smålandsposten och så vidare och så vidare. En ”nyhet” – det ska vara en Ny Het story, inte skåpmat. När man sen läser samma nyhet på CNN och BBC, fast på engelska, då … blir man lite apatisk. En man bet en hund, det är en nyhet. Så vill vi veta när var hur vem vad varför också. Lär de sig ingenting på journalisthögskolan numer?

Apati är kanske det bakomliggande syftet? Nej, förlåt. Sånt ska man inte säga, inte komma med konspirationsteorier här inte. I så fall kan man, som bloggare, bli uthängd i Smålandsposten. Som Rosetta Sten blev.

”I bloggosfären är sanning och fakta i högsta grad något relativt. Som det här tragiska exemplet visar.

Så skriver en avlönad ledarskribent. Hur var det nu med journalistiken? Skvaller, kallas det där ovan. Men det är bara skvaller om man inte är avlönad kanske – vi har en hel industri byggd på skvaller. Samtliga skribenter är avlönade.

Kanske ruttnade Marcus Svensson på att så många bloggar skrev om FRA och skrev mycket bättre än han själv. Och skrev det gratis! Han ser om sitt hus, tänker på sin lön. Attans om någon skulle upptäcka att han googlar på ”sexblogg” på arbetstid!

Bäst att dänga till gratisskribenterna, de där som bara skriver om bögporr och sexnoveller och Blondinbella (som, Marcus och det förstår du säkert, inte är en sexblogg).

Marcus Svensson är förstås inte först med detta scoop, att bloggosfären är något som befolkas av gratisskribenter. Susanna Popova på SvD var faktiskt först (som ni ser har jag skrivit gratis om henne, också). Så här skrev hon:

”Länge ledde medierna kampen om de bra tänkarna, de välskrivna texterna och att det som kom i tryck var både sant och relevant. Det var ett tag sen.”

(Källa)

Vilket ungefär är vad Marcus Svensson skriver nu. Händelsevis faller hans diss av bloggosfären samman med orkanen av missnöje mot Lex Orwell, en orkan som gått de avlönade skribenterna förbi. Varför är det så, mmm?

En man ser om sitt hus. Det gäller att hålla sig väl med makten. (Annars hamnar Smålandsposten i nyckelordfiltret.)

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

7 thoughts on “En gammelmedians sura uppstötning

 1. Pingback: opassande » Blog Archive » 8 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folket

 2. Pingback: Litt om » Han kaller det sure oppstøt

 3. Pingback: – Midtsrømsmediene resirkulerer hverandre : iNorden

 4. jfr EU= inte demokratiskt i alla fall (påverka ombudsman i flera led, beslutsregler för stater och ulvarna som florerar där, neoptism till 1 miljard= till Belgien/Spanien för brott mot mr, mänskligheten

  vi klarar oss utan , med intelligens
  tex riksdag med 50, nobel vetenskapsakademi (försäkringslösning= bäst premie blir invalda och löser problem och ”peer review” och outsourcing= bäst man på plats oavsett var och med tidsmaskin etc så om man vill vara rolig som idé)

  Chockdoktrinen= jfr alla smittor förr (tex svettsjukan i england= slog ut katolska präster). Chock. Apokalypsen ska ju också bli chock och har minst sagt empiriskt stöd (jfr klimat, jordbävningar, smittor etc). Vi följer inte sanningen. Empiriska brott. Från företagsbrottslingar till politiker = inte rätt eller fel (högre utveckling). Gjort rätt= belöning och fel= straffas.
  Räkna ut på varje person med olika mått (som bla jag gjort “välfärdsförstörarna”9
  Det är enkelt= skuld (som smittor som sjukdom, sprids bla flygplats smittstudier= folk träffar varandra= man kapar smittbäraren). Tex Kvinnan (Klebergs avh mitokondrier= parasiter, 2 arter bla rickotsetta och klamydiavariant tror jag).
  666= synden (skökor dödade för i tiden= kvinnan ska stenas är bortom all kalkyl både socialt och biologiskt). Vetenskapligt sätt (doktorn för dödsspruta, obligatorisk försäkring, rationellt samhälle måste ha).
  Dom kommer aldrig ditur= synden blir mer och förvärrar (tex leder till lögn och mord= allvarliga brottsmål som man säger om man tänker till med känsla och förnuft).
  Empirskt så = lagbundenhet enligt deterministisk sannolikhet med 100% betingad sannolikhet (Evas onda arv, kvinna= lägre apsort så att säga).

  När människan , man, inte finner formeln = systemlikhet med naturen (som slår ut , ohms lag/superkonduktivitet= plasman blir koherent). Då gör förstås naturen det. Sen efterapning av den utan kunskap (juridik= fel el rätt).
  Fel= både juridik och inte förstås (rättvisan i det ”gamla systemet”…). Påven säger både laglig juridik (förbättras hela tiden) och andlig (där håller vi ju på att förlora).
  Försäkringslösning= bevisa bort.
  Dödsstaff från företagsbrottslingar till övervakning av andra (asymmetrisk infoövertag= säljer optioner med kunskap på förhand). Döden är den enda premien.
  Frekvent (bla grundlagen i sv senare). Och sistnämnda (inkompetenta= ej förvaltare).
  Sen är det ju att få igång= eller vi kommer en gång alla att gå under på denna jävla planet (det kommer ju så småningom så dum människan är)

 5. Pingback: » Ballmer: Over og ut for papiravisen | Pergament DA

 6. Pingback: FRA - snart är det kört « WitchBitch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s