Så här dör frihet

”This is how liberty dies … ”

Första strofen ur citatet nedan

föll mig in när jag i en kort paus från en rewrite av ett manus hoppar runt bland bloggar – och hamnar hos Stationsvakt.

Titta på den här bilden.

(Lånad från Stationsvakt … om han inte misstycker.)

Den är från de politiska ungdomsförbundens manifestation mot Lex Orwell vid Mynttorget, söndagen 8 juni. En bred uppslutning över partigränserna från den del av Sveriges politiska liv som oftast gör sig känd för radikala, ohemula och orealistiska utspel – inklusive några skandaler då och då. Kort sagt – den del av det etablerade politiska ”folkvalda” spelet inte en jävel lyssnar på, på allvar.

Bilden ovan … är läskig. Nu ska man inte måla fan på väggen, men var vissa om att det där kommer att hända allt oftare framledes. I skuggan av att förment försvara vår säkerhet mot terrorism och organiserad brottslighet stiger paniken hos en regering som ser makten rinna den ur fingrarna – och en opposition, som stillatigande tittar på. Göran Persson läste inte Machiavelli för att det var roligt. Hamsun, kanske – men inte Machiavelli.

Det är tyst. Inte bara i media, utan även i riksdagsmäns olika utspel. Våra folkvalda, som vanligen tar varje chans att synas i bild och höras i ljud och text är … tysta. Omerta …

Varför är det så?

Om där finns ett övethängande hot – vilket det inte gör, enligt Säpo – borde vi få veta, inte sant? Hur ska vi skydda oss annars, så där långt ner på gräsrotsnivå? Vilka busslinjer ska vi undvika, när ska vi inte flyga, vem ska vi leta efter extra noga? Män i solglasögon och mörk kostym eller skägigga blattar (ey, det är väl ändå rätt lätt att haja, kompis?)?

Om där finns ett överhängande hot om allvarlig skada mot civila intressen – borde inte de civila intressena få veta vad regeringen uppenbarligen vet, eftersom Lex Orwell är till för vår säkerhets skull?

Så ser jag på den där bilden. Och tänker på Star Wars. This is how liberty dies, to a thunderous applause … Det är så jag kan höra applåderna från både Thomas Bodström och enkammarriksdagen redan nu. Och lyssnar man riktigt nog går ekot hela vägen till over there, bortom pölen.

Här är en annan bild, från en annan tid när friheten dog. Titta på den:

(Källa: Eyewitnesstohistory.com)

Den mannen grät i Paris, 1940. Bara två år tidigare,1938, steg Neville Chamberlain av ett flygplan vid Heston Aerodrome och viftade med ett papper i luften framför fotografer och reportrar. Senare samma dag utropade han framför 10 Downing Street ”My good friends, for the second time in our history, a British Prime Minister has returned from Germany bringing peace with honour. I believe it is peace for our time.”

Det var så europeisk frihet dog, till ljudet av applådåskor. Först sju år senare skulle friheten återkomma, men först femtioett år senare skulle friheten vara absolut. ”En järnridå har sänkts över Europa” sa Winston Churchill en gång och myntade därvidlag uttrycket Järnridån. Det tog femtio år att riva den.

Och nu byggs den på nytt, i digital form.

Varför är protesterna mot Lex Orwell så pass känsliga för sittande makt – och kommande sittande makt – att den inte tillåter vissa plakat? Är säkerheten – och säkerhet mot vad? – tillräckligt hotad för att inhibera frihet? Har ingen av våra folkvalda hört talas om vad Benjamin Franklin sade (i översättning modifierat)?

Den som byter ut säkerhet mot frihet förtjänar varken frihet eller säkerhet.

– – – – –
Intressant?

Andra bloggar (mer förnuftigt) om FRA: Bloggen Bent, Erik Laakso, Attila, Opassande, Anna Troberg, Enligt min humla och många fler.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

6 thoughts on “Så här dör frihet

 1. Pingback: opassande » Blog Archive » 6 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folket

 2. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Varför får senildementmedia presstöd?

 3. Bra inlägg!

  ”Den som byter ut säkerhet mot frihet förtjänar varken frihet eller säkerhet.” var en otroligt felaktig översättning dock. En mer korrekt översättning vore:

  ”Den som är redo att ge upp Grundläggande Rättigheter för att köpa sig lite Temporär Säkerhet, förtjänar varken Frihet eller Säkerhet.” – Benjamin Franklin

  från Engelskans:

  ”Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.” – Benjamin Franklin

 4. Pingback: Coup d’Etat - en svensk statskupp « Herr Klokboks Kollektion

 5. Pingback: Molnen hopas at andra sidan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s