Men vaddårå, ska vi FÖRBJUDA FRA!!?

(Hej FRA. Den här posten innehåller fotnötter.)

”Att sitta framför datorn och raljera lite grand kan vem som helst göra.”

Marcus Svensson, ledarskribent på Smålandsposten bloggar högt och lågt och lyckas ofta hålla en utmärkt tonart i den opera vi kan kalla Raljanteristens Klagan. Han skriver också, i posten Drottningsylt, att

”Jag slutar aldrig förundras över hur texter landar hos läsarna, hur meningar får eget liv och hur tonen kan övergå i melodier och helt nya verser.”

Jag förundras också, inte minst hur han lyckas med konststycket att raljerande raljera över Opassandes blogg, som enligt Marcus är raljant*. Jag är således en läsare, en av dem som han förundras över (kanske förundras han mest över att någon läser Smålandsposten). Och jag är inte bara en läsare, jag är också demagog** – jag kan också raljera.

Det är därför jag påminns om ”Men vaddårå, ska vi FÖRBJUDA [valfritt tema]”-argumentet, inte sällan använt i till exempel feministiska sammanhang. Om någon säger ”porr är ett uttryck för ett patriarkalt hegemonitänkande” så dröjer det fem sekunder innan någon antifeminist indignerat ryter ”Men vaddårå, ska vi FÖRBJUDA porr!!?”.

Guilt by association.

Förvisso är det bara en ledarblogg Marcus Svensson, herr M på SMP, har – han ledarkrönika finns i den riktiga tidningen – och en blogg … tja. Vad bloggar till största delen handlar om har herr M på SMP redan förklarat för oss. Så vad han skriver borde alltså tas med en nypa natronsalt. Det är ju så han gör. Med bloggar.

Men han är ledarskribent. Vad han skriver på bloggen uppfattas av läsarna som en ledarskribents ledare. Jag, som nytillkommen läsare av hans ledarblogg, trodde att det var ledartexter. Detta eftersom jag – som alla andra internetläsare – blev blind för headers, blinkande reklam och en massa annat lulllull. Det är ju texten som är det viktiga, ni vet. Så var det förr i alla fall***.

Så när herr M på SMP bloggar om … Ni Vet Vad (det börjar på F) … tror läsarna att det är SMP:s officiella hållning. Vilket det säkert är, eller också inte. Därför blir det lite extra bekymmersamt när herr M på SMP gör en Schulman och på sin blogg offentligt raljerar kring andra bloggare.

För läsaren tror att det är Smålandsposten, som tidning, som raljerar. Raljanta tidningar har vi redan ett par stycken av – FHM, bland annat. Och ja, nu ska jag vara snäll – Smålandsposten är rena rama the Times i jämförelse med FHM, men ändå – hey, mr tambourine man! Herr M på SMP alltså – kom igen, ffs?

Lägg lite krut på att försvara din ställning som underrättelsetjänstens utsände motvall i bloggosfären istället för att dissa andra. Det går att göra på några minuter. Jag har ägnat halva den här bloggposten åt att dissa dig (på ett raljant sätt). Visst är jag snäll?

Jag, som läsare, kräver lite mer av en ledarskribent. Även om hen bara bloggar. Jag kräver lite mer je nais se quois. Bildning, kanske? Istället för lite sånt där obetalt obildat svamlande amatörskrivande (som alla vet att bloggande är … eller hur det nu var).

Det är fucking easy att vara elak i textform. Se på mig, jag är en mean son of a bitch så fort det kommer till bokstäver (men snäll som en pitbull på bedövningsmedel IRL). Det är lite svårare att vara … objektiv. Så att dra till med ett

”Ska Sverige bli det enda landet i världen utan underrättelsetjänst?”

tangerar det där jag nyss sa – ”Men vaddårå, ska vi FÖRBJUDA [FRA]!!?”. Tangerar och tangerar, förresten. Det är ett ”Men vaddårå, ska vi FÖRBJUDA [FRA]!!?”. Bättre kan väl en ledarskribent? Även om hen bloggar?

För … det handlar inte om att ”rebellerna” inte vill ha svenska spioner. Det handlar om att ”rebellerna” inte vill ha svenska spioner som spionerar på svenskar, som inte är svenska spioner, även om en del svenska spioner gömmer sig bland svenskar, som generellt sett inte är svenska spioner. Eller i alla fall lite lagom rättsrötade, så som vi alla är. Har DU rent mjöl i påsen, herr M på SMP? Inga lik i garderoben? Fildelat, mmm? Inte?

”Så klä er i svart, eller vad ni vill den 17 juni. Det förändrar inte att ansvarsfulla borgerliga riksdagsledamöter den dagen tar klivet in i plenisalen och röstar för ett förslag i tiden och för det gemensamma bästa.”

avslutar herr M på SMP. Tja, jag klär mig nästan jämt i svart (ibland beige också), så där går jag säker. Huruvida våra ”ansvarsfulla borgerliga riksdagsledamöter” röstar för framtiden, för vårt eget bästa … de är ju trots allt folkvalda …

Gör de verkligen det?

Om Somaliska Folkfronten för Folkets Frihet bestämmer sig för att hämnas på Sverige genom att spränga något så är jag tämligen övertygad om att de inte hanterar planeringen via epost, eller mobilsamtal****. Om Svenska Motståndsrörelsen gör slag i saken och startar sitt raskrig så är jag helt säker på att de planerar det hos varandra, face to face****. Talibanerna i Afghanistan lär inte använda sig av epost på svensk mark för att planera eldöverfall mot Utlandsstyrkan. De har redan gott om vapen i Afghanistan. De behöver inte använda sig av svenska förhållanden. Hells Angels kommer inte att ringa sina polers i Danmark innan de bestämmer sig för att en gång för alla göra Bandidos laglydiga****. Bankrånare samordnar säkert sina tillslag via epost, SMS och mobilsamtal**** – men är det rimligt att svensk underättelsetjänst ska filtrera samtlig kommunikation för att få tag på Dynamitharry?

Uh-uh.

Författaren William Gibson skriver i sin novelette Johnny Mnemonic:

”If they think your crude, go technical. If they think you’re technical, go crude.”

Jag är benägen att tro på den regeln. Jag är benägen att tro på att terroristerna tror på den regeln. Så medan FRA filtrerar tonvis med ”ska jag köpa mjölk på veg häm?” och ”jag sjunker ned framför dina höfter och biter sönder dina trosor med tänderna/blev du kåt nu?” och ”Hamas är HJÄLTAR!!!” (det sista fastnar säkert på metkroken), så … bygger några Mystiska Män en bomb i en lägenhet i Jönköping. Ingredienserna – gödningsmedel, salpeter och lite annat smått och gott – har de köpt kontant hos Odal. Recepten har de fått under en ”semesterresa” till utlandet, där de druckit kaffe med en ”apotekare” på ett café. Eller så gogglade de på ”bombrecept” … fast då kanske FRA hittar dem*****.

By the pricking of my thumb, something wicked this way comes …

När smällen kommer kan FRA förklara för det svenska folket varför de inte hittade bombarna innan det var försent. Storbritannien, ett av Europas mest övervakade länder, fick jättefina bilder via CCTV på tunnelbane- och bussterroristerna 2005 – men först efter att det hade hänt.

Borde inte ett skydd mot terrorism betyda att vi ska skyddas före, inte efter?

Svara på det du, herr M på SMP.

– – – – – fotnötter – – – – –
*: Skulle jag vara elak kunde jag peka på åtminstone ett par härskartekniker också, men då skulle herr M på SMP säkert beskylla mig för att vara feminist … eh … men det är jag ju?
**: det är fult att vara en demagog, jag vet, men någon måste vara det också och det var det enda jobbet som var ledigt i bloggosfären … dessutom tycker jag om fotnötter, man kan säga så mycket i dem!
***: Okej då … Illuminationerna i medeltida biblar och böcker, och Gutenbergs bibel när boktryckandet kommit igång – det var också lullull. Men
någon stackars jävel läste säkert texten.
****: Och om de gör det använder de säkert kontantkort … och förstör SIM-kortet efteråt … eller använder någon annans mobil, Pelle Nilssons kanske, som blev av med sin mobbe i ett tonårsrån. Get my drift, hoss?
*****: Doh!

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Andra bloggar (mer förnuftigt) om FRA: Opassande, Teflonminne, Rick Falkvinge, Smålandsposten … äh, jag bara skojar!, Federley, Mina Moderata Karameller, Cynism, Bloggen Bent, Erik Laakso, Attila, Opassande, Anna Troberg, Enligt min humla och många fler.

Annonser

29 tankar om “Men vaddårå, ska vi FÖRBJUDA FRA!!?

 1. Hahaha, fullständigt lysande skrivet. Inser just att jag har suttit med ett brett flin klistrat över hela ansiktet när jag läste detta.

  En absolut höjdare vore att se detta bemötas på något vettigt vis av Marcus Svensson. Det lär emellertid knappast inträffa.

 2. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Gammelmedia vaknar om FRA

 3. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Radiodebatter idag

 4. Hmmm… – FRA är intressant – men frågan är ifall IT-smogen ej är ännu intressantare för den som ids sätta sig in i det ämnet.

  Mer om det under rubrik ”IT-SMOG = STRESS” – som Du finner på ett klick på mitt namn, troligast…

  Lycka till ! 🙂 /önskar IT-smogs-vännen Josef

 5. Ping: opassande » Blog Archive » 4 dagar kvar tills riksdagen kan stå upp för svenska folket

 6. Ping: Erik Laakso | På Uppstuds » Han ska läsa din e-post

 7. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Uppsprättat brev till riksdagsledamöter

 8. Ping: Henrik Sjöholm » Tidningen Dagen tar ledningen i granskande journalistik

 9. Ping: Reaktioner « Dexion

 10. Ping: Är inte det verkligt stora hotet en feg politiker? « WitchBitch

 11. Ping: Bloggen Bent - Blogginlggen » Dags att kvalificera stöd till riksdagsledamöter?

 12. Ping: FRA-listan « Joakim Hörsing

 13. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Vilka var det som försökte förråda demokratin?

 14. Ping: Gester…med ord » Blog Archive » Om FRA

 15. Ping: opassande » Blog Archive » 3 dagar kvar tills riksdagen kan stå upp för svenska folket

 16. Ping: Henrik Sjöholm » Tidningskrönika för centerpartister

 17. Ping: Hultins tankegång » Medierna och FRA

 18. Ping: Yrvaket ser sig gammelmedia kring « Herr Klokboks Kollektion

 19. Ping: FRA-lag hindrar sossarnas FRA-lag « Badlands Hyena

 20. Ping: Öppnade och granskade brev till riksdagsledamöter « TantraBlog

 21. Ping: FRA hotar den personliga integriteten, 1984 lurar bakom hörnet

 22. Ping: FRA ska förstöra all nationellt avlyssnad kommunikation - Avancemang

 23. Ping: Förvirrande uttalanden om FRA-lagen | Aspiebloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s