Skrämda tyskar törs in eposta

Tyskarna är skrämda till tystnad. Det tyska FORSA-institutet har i en undersökning tagit fram nedslående siffror för … tja – FRA. Det tycks nämligen som om människor, välan de är medvetna om risken att övervakas och avlyssnas, förändrar sina kommunikationsvanor. Bloggen Kreativrauschen.com summerar:

* 73% know about the data retention
* B11%B said that they had already Babstained from using phone, cell phone or e-mail in certain occasionsB
* 6% believe to receive less communication since the beginning of the data retention
* 52% said they probably would not use telecommunication for contacts like drug counselors, psychotherapists or marriage counselors because of data retention”
* 48% still think that data retention is a necessary step for crime prevention.

(Källa, via Gnällspik, via Djävulskattungen)

Tyska siffror, utifrån förutsättningen att tyska kommunikationsföretag enligt lag är tvingade att lagra information om avsändare och mottagare – dock ej informationen de utväxlar – i sex månader, information som kan komma att användas av bland annat polis.

Fast det där gäller förstås Tyskland … som inte är Sverige …

Annars är tyskarna tämligen vid övervakning, historiskt sett . Redan under 1930-talet övervakade staten sina medborgare för deras egen säkerhet. Senare, under 1950-talet och framåt (i alla fall till 1989), var övervakning en sådan självklar del för hälften av det tyska folket att de sociliserades till att tro att det skulle vara så. Västimperialismens kapatalistiska pseudofascism hotade den Tyska Demokratiska Republiken … ungefär som al Qaida, som (enligt Allan Widman (fp), om man tolkar hans uttalande i vid bemärkelse) hotar den svenska Utlandsstyrkan nu.

Det är därför FRA måste läsa min epost. Jag har faktiskt Koranen hemma. Den står bredvid Bibeln – jag tyckte det var lämpligt att katalogisera mitt lilla bibliotek under ‘C’ (religion). Det är kanske lite misstänkt – men 1 januari 2009 vet i alla fall FRA att jag har Koranen. Dessutom odlar jag skägg. Nåja – bockskägg.

Vart anmäler man sig?

(Ett tips till FRA är också att börja arbeta för en ökad kontroll av Sveriges bibliotek. Ni anar inte hur mycket subversiv litteratur det finns där! Liksom … Om Patriot Act kan, så kan väl svensk lag?)

Nåja … Men, FORSA-institutet är nu inte någon hobbyverkstad för allmänna statistik-hacks, åtminstone inte om man ska ta dem på orden via deras hemsida (översatt med hjälp av Google Translate):

”Forsa Society for Social Forskning och statistiska analyser mbH grundades 1984 i Köln. 1986 flyttade sitt huvudkontor till Dortmund. 1991 öppnades ett kontor i Berlin, högkvarteret idag. En filial i Dortmund. Institutet var i mitten av 80-talet bland de första i Tyskland, det datoriserade telefon undersökningar (CATI) aktiveras och vidareutvecklas. Med forsa.omninet, ett unikt verktyg i Europa, att ge banbrytande arbete inom befolkningen undersökning med hjälp av visuella stimuli. Forsa har över 60 fast anställda (inklusive 35 forskare) och fungerar med 1.200 erfarna intervjuare. För närvarande finns det 300 på skärmen telefonintervju platser i Berlin och Dortmund finns tillgängliga.”

Jag undrar vad en SCB-undersökning kommer att ge för siffror, för Sverige, om ett och ett halvt år?

Men inget ont som inte för något gott med sig. Om vi nu börjar koppla ner i större utsträckning så är både Posten och gammelmedia räddade – för då får vi på nytt använda pappersinformation.

Som vi gjorde … 1984.

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Andra bloggar (mer förnuftigt) om FRA: Opassande, Teflonminne, Rick Falkvinge, Smålandsposten … äh, jag bara skojar!, Federley, Mina Moderata Karameller, Cynism, Bloggen Bent, Erik Laakso, Attila, Opassande, Anna Troberg, Enligt min humla och många fler.

Annonser

11 tankar om “Skrämda tyskar törs in eposta

  1. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Vilka var det som försökte förråda demokratin?

  2. Ping: Yrvaket ser sig gammelmedia kring « Herr Klokboks Kollektion

  3. Ping: Bloggosfären skriver historia « Christian Engström (pp)

  4. Ping: Skrämmande! « My Weblog

  5. Ping: Öppnade och granskade brev till riksdagsledamöter « TantraBlog

  6. Ping: Det rör på sig! « My Weblog

  7. Ping: FRA hotar den personliga integriteten, 1984 lurar bakom hörnet

  8. Ping: Erik Laakso | På Uppstuds » Jag ska bygga mig en foliehatt

  9. Ping: Förvirrande uttalanden om FRA-lagen | Aspiebloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s