Frihet, säkerhet, trygghet – integritet!

” Ett mycket intressant resultat som kommit ut av debatten kring FRA är det stora engagemang som har visats från många håll och kanter. Debatten har till stor del förts på nätet – i bloggar, på hemsidor och via mejl.”

avslutar Karin Engström (m) sin debattartikel i Expressen. Hon fortsätter med

”Vi har i flera år diskuterat hur den demokratiska debatten ska kunna vitaliseras och hur de nya medierna ska kunna användas för att kanalisera människors åsikter på ett bra sätt. FRA-frågan har visat att det går att bedriva en mycket effektiv opinionsbildning i de nya medierna och minska avståndet mellan väljare och politiker.”

Well, duu-uuh!

Istället för att klappa sig stolt på magen och se demokratisk ut, kanske hon borde tänka till över varför debatten har vitaliserats. Nog borde där finnas bättre sätt att få folk intresserade av politik, än att drämma dem i huvvet med diktatur?

Men, för att nu fortsätta på det inslagna spåret med en vitaliserad demokrati, tänkte jag att Stasi, eller de nya Moderaterna, kunde behöva lite tips på huru fortsätta underhålla den vitala demokratidebatten. Därför tänker jag ge dem några förslag.

* Brevhemlighet
I takt med att kampen mot terrorism går in i signalspaningsfasen måste vi ligga steget före terroristerna och implementera en pappersbaserad signalspaning. Därför föreslår jag att vi vitaliserar Postverket till att inte bara dela ut post – utan först öppna den. Det är förstås enorma mängder information som måste sprättas, men vi har många arbetslösa riksdagsledamöter efter den 19 juni. De behöver ett jobb.

Det är viktigt att ligga steget före. USA låg steget efter och se hur det gick för dem. Därför måste vi undersöka varje brev, i händelse av att terroristerna börjar betala porto och inte använder sig av publika datorer på exempelvis bibliotek.

Förstärk hemligheten genom att avslöja hemligheten!

* Bibliotekssekretess
För närvarande kan du inte, såvida ingen i förväg gett sin tillåtelse, föra någon sorts kontroll över tidigare utlån. Vi vet alla att där existerar en stor mängd subversiv litteratur och en mängd av denna litteratur finns att låna, hur som helst till vem som helst, på våra folkbibliotek. Eftersom det vore ett fruktansvärt ingrepp i demokratin att helt enkelt stänga biblioteken, får vi försöka en annan väg.

I takt med att kampen mot terrorism går in i signalspaningsfasen måste vi ligga steget före terroristerna och implementera en pappersbaserad och i förekommande fall inbunden signalspaning. Därför föreslår jag att vi vitaliserar folkbiblioteken till att inte enbart låna ut böcker, utan också förstärka Sveriges skydd mot yttre hot genom vitalisering av böckerna i demokratisk ordning.

Censur är en fråga om god smak!

* Kollektivtrafik
I takt med att kampen mot terrorism går in i signalspaningsfasen måste vi ligga steget före terroristerna och implementera en förhöjd säkerhetsnivå inom kollektivtrafik. Terrorister kan också åka buss, vilket händelserna i London och Madrid visar. Då flygtrafiken redan är fullständigt trygg återstår bussar, tunnelbana, pendeltåg, spårvagnar, cyklar och taxi. Privatbilismen är förvisso ett orosmoment men där kommer lösningar att tas fram av Chrysler – branschen – själva. Därför föreslår jag att vi vitaliserar kollektivtrafikens demokratiska aspekt genom en rad förändringar. Det bör inte vara tillåtet att resa längre än en station. Smart va?

Med teknikens hjälp och ökade befogenheter för dels säkerhetspersonal, dels kollektivtrafikens anställda, kan efterföljningen av resenärernas laglydighet skärpas. Vidare bör ett brett informationsmaterial tas fram som möjliggör våra egna betraktelser av medresenerärer – att ”skvallra” är inte fult, det är helt enkelt nödvändigt att i vissa fall misstänka mannen i skägg på sätet bredvid. Sådant beteende – ett system av informationsdelegering ner på gräsrotsnivå – borde promoveras, t ex genom skattelättnader eller gratis åkkort för den som angett – informerat säkerhetspersonal – om fler än tio presumtiva terrorister.

Varje människa är en bomb!

* Media
I takt med att kampen mot terrorism går in i signalspaningsfasen måste vi ligga steget före terroristerna och implementera en förhöjd kontrollnivå av vad som egentligen skrivs och sägs i media. Därför föreslår jag att vi vitaliserar demokratin genom att i förväg vidlägga oss om korrekt rapportering av viktiga samhällshändelser. Nyheter bör handhas av utbildad personal inom ramen för en ny myndighet med en nyinrättad ministerpost som högsta ansvarige, vi kan kalla myndigheten för Sanningsministeriet. Kanaler genom vilka nyheter sprids måste kontrolleras bättre och i vissa fall kopplas bort. Här gör snart FRA ett mycket bra jobb, men det är inte nog. Terrorister är ibland riktigt lömska (minns att de kan åka buss när alla tror att de tar flyget).

Ickesanktionerade mediala kanaler, som fenomenet med de s ka bloggarna, bör kringgärdas med restriktioner eller i värsta fall förbud. Förstås, förbud är ingen bra väg att gå för en frihetsälskande Alliansregering, men vi kan inte heller utgå ifrån att folket vet vad som är bäst – och tryggast! – för dem. Därför – bort med bloggarna. De som skriver dem kan omskolas till spärrvakter eller få arbete inom ”sanningssektorn”, en nischad bransch som det hitills varit dåligt att utforska. Åtminstonde i västvärlden – Norkorea ligger långt framme där, Burma också.

All information skall vara fri att kontrollera!

Frihet, säkerhet, trygghet – Integritet!

(Denna blogpost är desinformationscertifierad.)

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s