Gilla läget, annars kommer Putins Pojkar!

I likhet med Opassande vet jag inte om jag ska skratta eller gråta över den rehabiliterade landsförrädaren Stig Berglings krönika i Expressen. I varje fall ger det inga pluspoäng till pro FRA-lägret, om de tvingas damma av gamla ”Rysslandskännare” som Bergling. Mannen kände visserligen Ryssland väl, så väl att han till och med önskade att Sverige skulle bli en del av det, men hallå! Kom igen, liksom …

Å andra sidan är det ett tecken på att svensk kriminalvård verkligen fungerar. Kanske. För Bergling är väl rehabiliterad? Han har väl sagt sina ”mea culpa, mea maxima culpa” och tagit ner porträtten av Stalin från väggen? Visst går det att lita på honom – han vill, i likhet med andra i hans lag – ändå bara vårt eget bästa. Inte går det väl att argumentera mot hans svada, inte – speciellt inte som han drar till med den vid det här laget klassiska

”Har man rent mjöl i påsen, har man inget att vara rädd för, eller hur?”

Hur är det med Berglings eget mjöl? Siktat och klart, inga gamla skelett kvar i garderoben? Han har ju sonat sitt landsförräderi nu och får väl, i likhet med alla andra laglydiga svenska medborgare, anses vara en man höjd över varje misstanke. Väl?

Jag blir dock lite fundersam … för skildringen av rysk militär säkerhetstjänst, GRU, tar sig rentav hyllningskörliknande former. Det är t om propagandavarning, nästan så jag får för mig att krönikan är ett beställningsjobb från det Röda Slottet. Kreml, alltså. Delgiven den sovjetiska randstaten Sveriges lojala medborgare via en före detta spi… överste i GRU.

Krönikan dryper av förakt. Det är en von Oben-ton i texten som får det att krypa i mig. Jag visste inte att vi hade blivit anekterade av Ryssland, men uppenbarligen har det skett medan vi varit upptagna med FRA-debatten. Tonläget, budskapet – gilla läget, annars kommer Putins pojkar! – är obehagligt diktatoriskt. Det är nästan så jag får lust att citera Olof Palme, när han sa ”så talar diktaturens kreatur”. Äsch, nu citerade jag ju ändå.

Men krönikan följer mallen. Pro FRA-lägret har ju inte direkt bjudit in till debatt; vi har fått veta att vi missförstått, att vi ska lugna oss, att frågan är utagerad. Vi har fått veta att allt sker för vårt eget bästa. Utan FRA kan ekologiska hot drabba Sverige med full kraft, för att inte tala om terrorism – och Ryssland! Senaste given i spelet kring FRA är just rysskräcken, denna pålitliga arbetshäst när det gäller att få folket att lyda. Gustav Vasa använde sig av den, Karl XII använde sig av den, Per Albin Hansson och Tage Ehrlander använde sig av den. Ryssen kommer!

Det är således för att skydda oss från ryssen, som vi behöver veta allt om hela Sveriges internetvanor. Utan en superdator är vi rökta, en dag vaknar vi upp och får äta borstj till frukost. Enda glädjeämnet är väl att vodkan kommer att bli billigare. FRA-lagen är en bitter medicin men vi måste nog till och svälja, för om vi inte sväljer så får vi dra till skogs och kämpa mot spetznaztrupper … och eftersom våra soldater befinner sig i Afghanistan (ett av de få länderna i världen som sparkade pungkulorna av Berglings gamla uppdragsgivare, Sovjetunionen), så är vi illa utsatta. Tack gode Gud för hemvärnet när ryssen kommer!

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

2 thoughts on “Gilla läget, annars kommer Putins Pojkar!

  1. Anledningen till att Bergling fick skriva var väl ganska uppenbar? Se här; sådana är de som gillar FRA-lagen. Titta bara på den här gamla spionen!
    Hoppas dom släpper fram flera tok-tyckare, som älskar FRA-lagen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s