Blondinbella och Blogge-drevet

Drevet. Blodhundarna har vittring på ett helt nytt offer. Faktiskt det mest perfekta offer man kan tänka sig. Risken att någon skulle gå på tvärs i det nya drevet är i stort sett obefintlig, eftersom drevet styrs av samma slags mobmentalitet man kan finna lite överallt. Antingen är man emot eller för – det finns inga nyanser i den enkla lynchningens konst. Eftersom reglerna är så enkla kan vem som helst haka på när väl den förste skrikhalsen har upphovt sin stämma.

Den här gången är offret i tonåren, blond, med lågadligt eller pseudoadligt namn, moderat – och tjej.

Kan det bli bättre? Ja, det kan det. Isabella Löwengrip, mer känd som Blondinbella, utsattes för sexuella trakasserier på en nattklubb i Italien. Såsom varande hyfsat känd blev detta en nyhet i framförallt kvällspressen. Det tog inte lång tid innan någon skrek ”bimbo!”.

Den förste nymoralistiske fundamentalisten på plats var mannen som älskar att höra sin egen röst, Blogge Bloggelito. I ett osande inlägg fördömde han Isabella Löwengrip, som fick sin moral och person ifrågasatt, anklagades mer eller mindre öppet för rasism gentemot italienare och fick stå vid den libertarianska skampålen för alla tonåringar på utlandsresa. Blogge lyckades också få in ROKS i sin text, vilket nästan är värt en applåd. I och för sig var det öppet mål: En sexuella trakasserier-historia bjuder in till sedvanlig smutskastning av feminism. Starkt jobbat, B.

Blogges postning startar ett drev som förbiser eller uraktlåter att se vad som hände och koncentrerar sig på demonisering av dels Isabella Löwengrip, dels det bolag som står bakom hennes blogg. Faktumet förbises, och faktum kvarstår: Isabella Löwengrip har utsatts för sexuella trakasserier och går ut i media med det. Med andra ord gör hon tvärtemot vad ett offer ska göra.

Snart nog sluter sig andra röster till den kör av (mans)röster som ropar ”skäms, skäms, skäms!”. Jinge fokuserar främst på Isabella Löwengrips ålder och hårfärg och massmedialt skamgreppande, och avslutar med en riktig klassiker i majoriteten av fall kring sexuella övergrepp:

”/ – – – / men en välutrustad 17-årig blondin på nattklubb vid 02.00 i Italien? Vad hade hon förväntat sig? Respekt?”

Goes to character, som de säger i amerikanska advokatserier. Är du sjutton år gammal, blond och över genomsnittet snygg (därom tvistas det förstås) så kan du inte förvänta dig någon respekt. Med andra ord – du får stå ditt eget kast. Det är ditt eget fel om du får fingrar uppkörda i underlivet.

Viktigare är då hur frågan behandlas i media, ifall någon ”slår pengar” på det eller inte. Det blir en dehumanisering av offret till förmån för billiga politiska poänger. Kanske exemplifieras det bäst med en kommentar på Jinges blog (nota bene: han modererar sina kommentarer, men den här slank igenom):

”Vad handlar det hela egentligen om? Jag antar att det finns en hop med ekonomiska intressen som ligger bakom lanseringen av det det stackars barnet. Hon kan knappast beskrivas som söt med det utseende som så starkt påminner om en något lönnfet miss Piggy”

Förlöjligande, misstänkliggörande. Härskartekniker. Det är det första steget till dehumanisering.

SaraG, som skrev kommentaren, är således bättre (och snyggare) än Isabella Löwengrip, som får skylla sig själv. (Alldeles uppenbart finns en norm för dumhet – problemet för SaraG är att det är hon (?) som lever upp till den, inte Isabella Löwengrip.)

Det bloggdrev som påbörjats med förskylld hjälp av Blogge Bloggelito och sen backats upp av en rad andra (inte minst i kommentarfälten), visar hur det abstrakta begreppet patriarkala strukturer egentligen fungerar. Eftersom vi alla befinner oss mitt i smeten, mitt inne i strukturen, ser vi den sällan – såvida den inte visar sig ut-och-invänd, som nu. Det är ett generellt fördömande av Isabella Löwengrip, ett fördömande av offret inte därför att hon är ett offer utan därför att hon är motvall och vägrar bli ett offer, fastän hon är blond, tonåring – och tjej. Isabella Löwengrip är, kort sagt, en felaktig bult i hela bygget. Det som skrämmer är således att hon inte ett offer, utan att hon är ett offer med hämndlystnad.

Det är därför tämligen förvånande att Blogge Bloggelito et al höjer sin libertariananarkistiska stämma i fördömande av att Isabella Löwengrip, såsom varande en del av ett företag, slår mynt av det hela. Torde inte libertarianen Blogge snarare hylla detta exemplariska bevis på hur en människas olycka kan vändas till (pekuniär och materiell) lycka? Inte då – det är inte hans lycka det handlar om! Dessutom är det en blondin som näpsar hans mediakåthet, vilket antagligen gällar honom lika bra som ett glödjärn. Här kolliderar dock Blogges libertarianism med hans egen karaktär, för genomgående – ett grundläggande tema – för hans blogg är: Allt som JAG inte får eller kan göra är orättvist! Hans korståg mot övervakning och förtryck har ingen som helst tanke på vår frihet, det är hans frihet det handlar om.

Till yttermera visso alarmerande är det att hans röst bär. Såsom en av många ledare har han en svans av följeslagare, som om han ropar ”Hop, Frog!” – hoppar. Genom sin analrentitativa hyllning av sitt eget intellekt (?) upprätthåller han i lika hög grad den struktur vi lever inom, som nuvarande lagstiftning och allmänna åsikter kring [välj lunchmatsal eller middagsbord befolkade av Riktiga Män].

Vad Blogge väljer att inte se, är att så länge vi tyst och stillatigande, som så många många offer gör, tillser att förtrycksstrukturen fortsätter existera, så länge kommer den att finnas kvar. För att denna konstruktion vi tvingas leva inom ska hålla samman behövs ett samspel mellan många eller samtliga kompontenter. En av de viktigaste komponenterna är blindhet för hur fragil strukturen egentligen är. Det enda undantaget från regeln ”vi talar inte om våldtäkt” är överfallsvåldtäkter. De är exceptionella, enär de består av en klart definierad brottsling och ett oskyldigt offer. Så fort frågan blir grå, med fler nyanser, är det strukturen som är allenarådande. För vad är en våldtäkt? Hur ser offret ut? Inte som Isabella Löwengrip, väl!

Det här är ett våldtäktsoffer. Enkelt, klart definierat. Så här ser offret ut. Det är så här vi och domstolen vill se våldtäktsoffer. Det är ju så där det ser ut … Om Isabella Löwengrip hade sett ut så där, skulle bloggdrevet mot henne ha varit för henne, vi hade redan legat i krig med Italien. Vi har sett vad bloggosfären kan göra, den har orsakat totalt kaos i FRA-debatten. Så varför lyssnar (nästan) alla till skrikhalsen Blogge nu, när det gäller Isabella Löwengrip? Är det endast hans avundsjuka – eller något mer?

Det är något mer. Det handlar om struktur. Vi vill ha världen enkel, en bra och konkret plats att leva i, där skuggor är svarta och ljus är vitt. Delfältet av gråhet, där skuggorna övergår i ljus, väljer vi att inte se. Förnekelse är ett av människans starkaste vapen för att ordna världen efter hur den ”ska se ut”; förnekelse (och opportunism, vilket Blogge är väl medveten om) går som en röd tråd genom hela mänsklighetens historia. Den lilla del av förnekelsen som kretsar kring ”pseudovåldtäkter” – det vill säga sådan som inte genererar ett sådant resultat jag nyss länkade till – förvandlas till en gyllene regel: ”Det där är ingen våldtäkt, men det här är det”.

Så faller alla offer som inte är sönderslagna mellan stolarna. Så definieras våldtäkt i ett vitt spektrum, från sexuella trakasserier till sexuella övergrepp, bara så vi kan passa in det i vår världsbild. Vi upprätthåller denna bild med hjälp av lagen – men framför allt med hjälp av underförstådda tankar och meningar, som ”Vad hade hon förväntat sig? Respekt?”.

Upprätthållandet av den oskrivna lagen – att varje kvinna är ett potentiellt villebråd, även om de inte själva vet om det – sker ständigt och jämt. För inte alls länge sen hände det min fästmö. För inte alls länge sen hände det Isabella Löwengrip. Två i sig enskilda händelser, men hoplänkade genom den gemensamma nämnaren: Kvinnan är inte en människa, i första hand är hon ett objekt. Free for all motherfuckers.

Den omedvetna, underförstådda morallagens medvetna eller omedvetna tillskyndare, som Blogge, förstärker den, givet det genomslag Blogge har (eller anser sig ha). Det krävs inte mycket för att fängsla en människa i hennes eget hem, det räcker med en underförstådd mening. Den meningen finner sin tillskyndare i Blogge Bloggelito. För en libertarian är han osedvanligt totalitär.

Hur ska människan bli fri om den tvingas leva efter andras moral?

Svara på det, Blogge.

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

100 tankar om “Blondinbella och Blogge-drevet

 1. Ping: Övergrepp « Alla dessa karlar

 2. Hej herr Klokbok. Det var fint skrivet! Vad man än tycker om Blondinbella är det strålande att hon vägrar vara offer och vägrar skylla sig själv. Nej, det är inte en optimal strategi att klä sig sexigt och gå på nattklubb. Men det är en rättighet att göra det utan att bli antastad.

 3. Ping: Amerikansk terrorgrupp hotar OS i Kina? : Motbilder

 4. Det finns många självgoda gubbar av olika åldrar i bloggvärlden.
  Skönt att det finns någon som kan säga emot dom och bemöta några av deras värsta vansinnigheter.

 5. Mycket tankeväckande blogginlägg. Håller med dig i mycket av det du skriver. Även om jag inte är någon beundrare av ”Blondinbella” så känner jag starkt med henne i det hon upplevt, och blir rent ut sagt förbannad över hur hon behandlats men också hur en del försökt ursäkta det hela med att hon får tåla det hela i och med hon ser ut som hon gör. Trodde det där med att bestämma över sin egen kropp var något av en hörnsten inom den klassika liberalismen, men jag kanske har fel?

 6. Ping: opassande » Blog Archive » Blondinbella och bristen på nyanser i diskussioner om övergrepp

 7. Jag ycker att fokus i diskussionen bör ligga på att Bellas föräldrar släppte iväg sin omyndiga unge till italien, antagligen medvetna om att hon skulle röka och vistas i miljöer som inte är barnvänliga. En anmälan till soc, kanske?

 8. ”Hur ska människan bli fri om den tvingas leva efter andras moral?”

  Sant sant…

  Att vägra vara offer.. jo, den har jag sett på nära som blivit utsatta. En (i det fallet) så pass stor förnekelse att våldtäkten har blivit önskad, att så ska sex vara. Det tar många långa år innan sådant faller bort. Och jag tänker när jag läst ditt inlägg; Inte bara fjättrad i hemmet, utan även till sinnet. Att bli fråntagen sin egen definition av sexualitet är en av de mest kränkande handlingar en människa kan utsättas för. Det handlar om det basala uttrycket för vem man är.

  Tack för ett bra inlägg. 😀

 9. ”Vi har sett vad bloggosfären kan göra, den har orsakat totalt kaos i FRA-debatten.”

  Hmm. Jag har inte läst Din blogg tidigare.

  Är du alltså för avskaffandet och demokratin och för FRA-lagen?

  Och varför dra in FRA i det här?

 10. Intressant att se hur svensk media använder utländska ord så väldigt fel och bara fortsätter att göra det utan att bemöda sig med att slå upp det i ett helt vanligt lexikon först..
  Bimbo passar inte riktigt in på Blondinbella då det betyder ”liten pojke”….
  Andra exempel är till exempel pronto som svenskarna förvillats till att tro betyder med detsamma eller genast… Pronto betyder klar, färdig, men används också som ”hallå” när man svarar i telefon till exempel…

 11. Nu säger inte alla att Isabella får skylla sig själv. En del av oss säger något annat.

  Men visst, du har rätt i det stora hela. Fortfarande finns detta kvar att det är kvinnans eget fel om hon råkar illa ut.

  Jag försöker se det här så nyanserat det bara går. Och fråga mig hur stort ansvar vi själva har innan vi åker utomlands att ta reda på vilka faror som finns. Kan man lägga ALLT som händer på andra?

 12. Ping: Blondinbella, övergrepp och Klokbok « 357, honey

 13. Ping: Blondinbella och bloggdrevet « Oväsentligheter … Μη σημαντικός

 14. Monica Ringborg och jag har försökt föra ett resonemang utifrån hur det ser ut i världen och hur man genom viss medvetenhet kan skydda sig från det. Kanske med hjälp av föräldrar eller andra erfarna vuxna när man bara är 17 år.

  Det som hänt henne och som händer andra titt som tätt är för djäkligt. Blondinbella vill man bara ta i famnen och trösta. Det är synd att man ska behöva bli vuxen den härda vägen på det här sättet…

 15. Ping: Blondinbellas äventyr i vuxenvärlden | AlterEgo Resonerar

 16. Jaffaboy:

  Borde du inte ta reda på närmaste sosskontor för _alla andra_, vars föräldrar släpper iväg sina tonåringar på utlandsresa utan tillsyn?

  Eller är det viktigare att fucka upp Isabella Löwengrip, just for the hell of it?

 17. Och lustigt nog är det knappt någon som vågar kritisera hennes uppenbarligen grovt rasistiska åsikter. Men å andra sidan, hon är ju ett ”offer” så då får man anse att alla italiens män vill våldta kvinnor.

 18. Om du leker med en hoppstylta på E4:an vid Claes Olsson och blir påkörd (men överlever), vem har då gjort fel:
  a) du själv, som varit där du inte borde?
  b) bilisten som körde på dig?
  c) polisen som inte vill ta upp anmälan om mordförsök eftersom det inte finns någon som helst chans att bevisa att det inte var en olycka, särskilt som det inte finns några vittnen?
  d) dina föräldrar som inte lärt dig bättre?
  e) bussbolaget då åkte med in till stan?

  Rätt svar är ”Alla utom e)”.
  (Bilisten bröt mot 1§ i vägtrafikkungörelsen)

  Har du dessutom skaffat dig ett befogat rykte om att ljuga för pengar, och sedan säljer historien om ”skräcken på E4:an” till både Expressen och Aftonbladet, är det märkligt att sympatierna kanske inte faller helt på din sida då?

  Mycket riktigt så är exemplen oftast extrema, vilket också ligger i exemplens natur eftersom syftet är att åskådliggöra något.

  Blondie har bevisligen varit på en plats hon inte har tillåtelse att vara. Hon har inte heller bemödat sig om att informera sig om lokala förhållanden. Vidare anklagar hon resebolaget för att inte ta sitt ansvar. Hur du än vrider och vänder på det, så har Blondie gjort fel.

  Bilisten då? Håller han fartgränserna och uppsikt över vägen istället för att fippla med radion borde han ha hunnit bromsa innan olyckan var ett faktum. På samma sätt har de män som antastade Blondie misslyckats med att ta sitt ansvar för att säkerställa att tjejen ifråga är med på noterna. Istället tänkte de med kuken och fortsatte. Tyvärr fanns inga vittnen så att de kunde få vad de förtjänar.

  Polisens agerande är inte heller korrekt. Det finns ingen som helst anledning att skratta åt någon som tycker sig ha råkat illa ut, även om grund för anmälan saknas (i det här fallet vittnesmål).

  Blondies föräldrar förtjänar också en skrapa.
  Släpper man iväg sitt barn utomlands är det ens förbannade plikt att säkerställa att de kan hantera det.

  Slutligen resebolaget. Deras ansvar är att se till att resenärerna kommer dit de ska, vid den tidpunkt som utlovats.Ingår logi i resan har de också ansvar för att den håller utlovad standard.

  Nu var BlondinBellas titel just ”Resebolagen måste ta sitt ansvar”, inget annat.
  Att det finns äckel som inte begriper var gränserna går räcker det med att gå till Stureplansprofilerna för att inse. Likväl utmålar hon Italien i största allmänhet som ett tillhåll för våldtäktsmän.

 19. Uppenbart så ligger felet hos den fulla bilisten som såg personen på hoppstyltan, blev kåt av anblicken och bestämde sig för att köra över människan.

  Problemet löst!

 20. ”Uppenbart så ligger felet hos den fulla bilisten”
  Så varför hoppar Blondinbella på bussbolaget?!

  Nästa fråga blir, om du klär dig som en prostituerad och besöker en bordell, faller då hela ansvaret för hur du bemöts på torskarna?

  Klokbok, ett faktafel i ditt inlägg:
  Jinge har konsekvent ifrågsatt Blondinbellas populäritet, det är alltså inte frågan om något nytt som Blogge dragit igång.

 21. @ Patrik

  Förmodligen för att resebolag exempelvis varnar om det förekommer oroligheter i landet man reser till, om man skall tänka på att inte klampa runt i shorts som kvinna osv.

  Att Blondinbella ger sig på resebolaget kan bero på att 1. hon precis hade varit med om ett övergrepp och var skärrad, 2. hon förmodligen tänkte i banorna ”jag önskar att någon hade varnat mig för det här”.

  För min del så anser jag att ansvaret till fullo ligger på den som antastar, inte på den som blir antastad. Det har ingen jävla betydelse om du så är naken. Du skall kunna gå ifred på gator och krogar i vilket fall som helst.

 22. Ping: Blogge Bloggelito och Jinge – bloggvärldens snuskgubbar « Roya och Matildas blogg

 23. Att resebolagen går utöver sitt ansvar är berömmvärt, inte tu tal om det.
  Däremot hade det varit önskvärt om ungarnas föräldrar hade tagit *sitt* ansvar.

  ”För min del så anser jag att ansvaret till fullo ligger på den som antastar”
  Här har jag en kraftfullt avvikande uppfattning.
  Som jag ser det är varje har varje individ ett eget, ofrånkomligt ansvar för *sina egna* handlingar. enl. samma system som den fria bevisföring vi har i våra domstolar. I amerikanska domstolar avfärdas bevis som framkommit på otillåtet sätt, i svenska har de fullt bevisvärde förutsatt att de har relevans för målet. Som exempel kan en polisman olagligen ta sig in i en lägenhet och finna stöldgods. Stöldgodset kommer då att utgöra bevismaterial. Det betyder inte att polisen går frio, utan en förundersökning inleds för att se om polismannen bör åtalas för *sitt* brott.
  Samma sak här, att männen begått ett klart övergrepp som be rätteligen borde straffas för fråntar inte övriga inblandade (tjejgänget, deras föräldrar, krogvakterna som släppte in dem etc) *deras* ansvar.

 24. Men palla den där jäbbla blondinen! Det var väl någon som bjöd på en drink eller nå osså ansåg hon det som stötande!

 25. Ping: Top Posts « WordPress.com

 26. Fred Anderson – Hon har precis blivit utsatt för ett jävligt grovt övergrepp. Hon har all rätt i världen att vara förbannad på hela södra Europa om hon vill.

  Om du inte bgriper det själv kan jag bara beklaga.

 27. Det enda man kan göra är väl att skita i alltihop. Blondinbella är en blåst idiot som skriver blåsta idiotier för blåsta idioter men förtjänar givetvis inte att bli tvångspullad för det. Blogge är säkert överviktig och har för mycket tid. Kvälltidningarna dog ju för länge sen. Hmmm, skulle jag komma fram till nått? Nä, antagligen inte. Sluta blogga helt enkelt, vem bryr sig liksom?

 28. Övergrepp? Ja.
  Djävligt grovt övergrepp? Nej, det har hon inte. Sluta att förringa dem som råkat riktigt illa ut genom att urvattna begreppen.

  Rätt att vara förbannad? Naturligtvis.
  Rätt att anklaga ett helt land? Glöm det.

 29. Ping: Kära Blondinbella! « Tankero

 30. Patrik, vad har du för vidriga värderingar? Menar du att det inte är ett jävligt grovt övergrepp att trycka in fingrarna i en kvinnas underliv så att hon börjar blöda?

  Fy fan för dig!

 31. Ditt inlägg var det bästa jag läst på mycket mycket länge. Säger bara: TACK!!

  Oavsett vad man anser om blondinbella, hennes person eller blogg så är hon precis som du skriver ett brottsoffer. Hon har blivit grovt kränkt och utsatt för en våldtäktshandling.

  Det är skit att folk ger sig på henne. Det är vansinnigt förnedrande av blogge mfl att smutskasta henne på det här sättet och håna henne för det brott hon utsatts för.

  Detta säger ALLT om blogge och c.o. Deras människosyn och framförallt deras hybris och synen på sig själva där de inte ser några begränsningar i vilka som kan eller får kränkas.

  Jag hoppas fler får upp ögonen för de här fullkomligt vidriga bloggarna som genom att kränka brottsoffer har sänkt ribban så lågt det någonsin går.

  Jag hoppas alla oavsett vad man anser om blondinbella om inte visar henne sitt stöd men iaf respekterar hennes mod att berätta om det hon utsatts för. Det hjälper andra brottsoffer att våga anmäla och berätta.

  Kanske just det som är problemet…att brottsoffer vågar berätta och inte håller tyst. Tycker mig märka att det finns ett väldigt utbrett stöd för diverse sexuella avarter i bloggfalangen…

  Hur som haver, är mäkta imponerad av tyngden i ditt inlägg och ditt engagemang samt modet att våga gå emot bloggdrevet. För det kommer sannolikt rulla igång..

 32. Ett fullständigt lysande blogginlägg, vars allvar bara bekräftas av vissa av kommentarerna här.

  Patrik BP Andersson: Så tjejer får alltså räkna med att få fingrar uppkörda i underlivet om dom går ut i Italien? Kan ju vara bra att veta inför nästa Italienresa. Jag får väl stanna inne medan min man går ut. För tänk om man skulle drabbas och sedan mötas av någon som dig, som lade skulden på mig och fråntog mig rätten att se det som ett jävligt grovt övergrepp. Fast det var någon annan som bestämt sig för att stoppa upp sina fingrar i mitt underliv.

 33. Ping: Om våldtäkt, förnekelse och Blondinbella « Tankero

 34. Har läst Blondinbellas och Bloggelitos bloggar och ser idag en helt annan bild än när jag först läste ditt inlägg här.

  All empati åt Blondinbella givetvis. MEN… Det hjälper inte henne i förlängning att definiera män som potentiella förbrytare. Hon kommer tvärtom att behöva den uppbackning och det stöd som just män kan ge henne.

  För mig har det tagit ett halvt liv att bearbeta den snedvridan människobild som kommit av ett övergrepp på mig i tonåren. Omgivande vuxnas bitterhet mot män stoppade en läkande process. I samma mån som man definierar en grupp som möjliga att skada en bygger man skyddsmekanismer och det är i det man sitter fast.

  Det är JÄTTEVIKTIGT för varje drabbad att se att det är INTE en grupp människor som våldtagit henne utan EN enstaka person. (Om det nu inte var en gruppvåldtäkt vill säga)

 35. Mia: Nej, hon HAR INTE rätt att ge sig på oskyldiga!!! Så längen Blondinbella INTE fattar det så……

  Det är en naturlig del i processen att reagera så, MEN det är inte en föreställning något ska hållas kvar i, utan tvärtom bli hjälpt ur.

 36. @ Mia

  Vad jag förstod det som var det en grupp män som omringade henne, gned sig över underlivet och tafsade på henne. En av dem körde dessutom upp fingrarna i underlivet på henne så att hon började blöda.

 37. Åsa: Ja givetvis ska varje inblandad svara för sina handlingar i våldtäktssituationen. GIVETVIS.

  Det var inte det jag menade. Jag syftade på Bloggelitos rannsakan av uttalande Blondinbella gjort efter situationen men att han blir ifrågasatta i det.

  Jag efterlyser tänket ”var sak på sin plats”.

  SJÄLVKLART ska idioterna som gav sig på Blondinbella ha sitt straff, givetvis.

  MEN att de gjorde så ger inte sedan henne rätten att hoppa på ALLA män (eller italienska) ELLER lasta resebolagen för det ansvar ang skydd som hon borde gett sina föräldrar. De skulle inte släppt iväg henne!!

  Oskyldiga är oskyldiga! Punkt! Oavsett om det är man eller kvinna.

 38. Mia – Som du sa. Det är en naturlig del av processen att vara arg. Många offer för sexuella övergrepp som skadas emotionellt för resten av livet.

  Det har bara gått en dryg vecka sedan hon blev utsatt. Att börja fördöma henne för att hon är förbannad just nu är sjukt. Hon kan fortfarande vara i chocktillstånd och det kan sitta i länge.

  Det är precis din tankegång som förstör jättemycket för offer för våldtäkt, föreställningen att kvinnan ska bete sig kolugnt, sansat och helt logiskt efter ett sexuellt övergrepp (när hon tex talar med polis eller sjukhus).

  Läs lite psykologi innan du börjar uttala dig om hur hon ”ska” reagera.

 39. Mia: Du är otäck när du lägger in en helt annan betydelse i det jag säger än vad jag gör.

  ”Det är precis din tankegång som förstör jättemycket för offer för våldtäkt, föreställningen att kvinnan ska bete sig kolugnt, sansat och helt logiskt efter ett sexuellt övergrepp (när hon tex talar med polis eller sjukhus).”

  För det första har jag aldrig sagt så och det är DIN TOLKNING av vad jag säger, och för det andra så ska du ta och tänka efter lite innan du öppnar munnen. Du har ingen ANING om min erfarenhet av att vara vare sig offer eller anhörig till ett offer.

  En snedvriden rättsuppfattning hjälper ALDRIG ett offer, men sedan en helt annan sak att man kan ha FÖRSTÅELSE för reaktionen.

 40. Mia: Och förståelse handlar om att inte totalsåga ett offer för hur hon reagerar, eller hur?

  Precis som du just gjorde här ovanför, eller hur?

  Man låter henne vara förbannad om det är vad hon behöver. Man talar inte om för henne att hennes reaktion är ”fel”. Det är en jävla tur att sjukvården (oftast) inte resonerar som du.

 41. ”Menar du att det inte är ett jävligt grovt övergrepp att trycka in fingrarna i en kvinnas underliv så att hon börjar blöda?”

  Det är precis vad jag menar. Vill du se vad jag menar med ”djävligt grovt övergrepp”?
  Klicka på länken i orginalinlägget märkt ”Det här är ett våldtäktsoffer.”
  Mina ”vidriga värderingar” är att det även i helvetet finns gradskillnader.

  ”sedan mötas av någon som dig, som lade skulden på mig”
  Skulden?! Var har jag lagt SKULDEN på Löwengrip? Inte ens Blondinbella (jag skiljer på bloggen och privatpersonen så långt det är möjligt) lade något annant än ANSVAR på resebolaget. Jag hävdar att i stort sett de enda som faktiskt tagit sitt ansvar är just resebolaget, vilket med all önskvärd tydlighet framkommer i min argumentation.
  SKULDEN tillfaller endast en person, nämligen det drägg som tryckte upp sina fingrar i Löwengrip.

 42. Ah, så jag skulle säga att en bruten arm inte är ett grovt benbrott därför att det får man bara säga om en bruten nacke?

  Patrik, du STINKER! Att trycka upp saker i flickors underliv så de börjar blöda är grovt. Extremt grovt och det ska fan med dessa personer som försöker förminska det bara för att dra sjuka liknelser om ”hoppstyltor”.

  Det finns inga våldtäkter som inte är grova, få in det i din lilla vidriga skalle. Blondinbella kommer leva med detta resten av livet, de psykiska ärren går kanske aldrig bort. Och du är så avskyvärt rutten att du säger att det inte kan kallas ”grovt”.

  Återigen, fy FAN för dig.

 43. Hampuz, är det någon som stinker här så är det DU med din bristande läskunnighet.
  Inte nog med att du urholkar begrepp tills de ingenting betyder, du påstår även att bli totalt sönderslagen och utsatt för en gruppvåldtäkt inte på något vis är värre än att få rivsår till följd av två fingrar.
  SKÄRP DIG! Det är lika löjligt och föraktligt som att påstå att dödsmisshandeln i Klippan inte är värre än att få näsan avslagen.

  Att Löwengrip inte är i balans är en sak, att Blondinbella sysslar med hets mot folkgrupp och dessutom anklagar den enda i hela historien som faktiskt HAR tagit sitt ansvar en helt annan. Kan du inte skilja på sak och person bör du snarast ansöka om att bli omyndigförklarad.

 44. Att Löwengrip inte är i balans är en sak, att Blondinbella sysslar med hets mot folkgrupp och dessutom anklagar den enda i hela historien som faktiskt HAR tagit sitt ansvar en helt annan.

  Jag vill hänga på det här du skriver Patrik och vända mig till de bloggare som anser att hon har rätt att vara arg och därför skall alla italienare ha överseende med att bli betraktade som potentiella våldtäktsmän eller leva i en sådan kultur där sådant uppmuntras … det låter ju horribelt.

  Mången folkhets utgår från enstaka otrevliga händelser i ett annat land eller av någon i en kultur.

  Resonemanget att man har rätt att hetsa mot folkgrupper därför man råkat illa ut av någon ur den gruppen håller inte. För då kan alla hävda att de blivit illa behandlade, vilka en del faktiskt gör och så kan vi skrota lagen. För vissa kan ju hävda att deras ilska aldrig går över.

 45. Jag påstår en sak. Att vara så svinaktig i ett övergrepp mot en flicka att hon börjar blöda är grovt. Du påstår motsatsen. Det om något är ett tecken på empati på ett småbarns nivå.

  Och ”hets mot folkgrupp”, pfft, du har uppenbarligen inte ens läst artikeln från Aftonbladet.

 46. Kanske om alla tog ett djupt andetag, sade ”Aoummm” (eller liknande) och … coolade ner sig lite?

  Det blir säkert mycket trevligare kommentarsklimat då och jag slipper gå fram med Ondskefulla Suddgummit 😉

 47. Ett gott råd, klokbok. Tack.

  Vad har Aftonbladet (du har för övrigt hela artikeln här: korturl.se/oyji) att göra med vad Blondinbella skriver i bloggen?

  Låt oss kalla det för grovt övergrepp så länge. Hur beskriver du då de jag anser grova övergrepp?

 48. Grovt, brutalt, avskyvärt, omänskligt och förskräckligt.

  Ta gärna ett citat från Blondinbellas blog som du anser vara ”hets” mot italienare.

 49. Klokbok: Ja, jag klickade in nu för att säga att jag inte tänker kommentera den här tråden mer. Det är lönlöst att diskutera när ens ord blir förvridna. (Inte nu menat till dig)

  Min dotter vart våltagen i en gruppvåldtäkt för några veckor sedan, och det är utifrån det jag engagerar mig. Det sista som får hända henne är att hon blir urskiljningslöst hatisk. För det skulle förstöra hennes liv.

  Till dig Klokbok, vill jag bara säga att jag har full empati med vad du än känner när du står jämte din flickvän. Vi som står brevid kan bara ana och finnas, göra enligt de råd man får av proffsen av olika slag. Men ont gör det. Det jag kan ge henne är ett HOPP om att det finns goda män också.

  Min dotter är 14 år och männen var 22 – 23 år..

 50. Jo, jag måååste kommentera igen. Jag måste ge mitt bifall till Monika!!

  ”Resonemanget att man har rätt att hetsa mot folkgrupper därför man råkat illa ut av någon ur den gruppen håller inte. För då kan alla hävda att de blivit illa behandlade, vilka en del faktiskt gör och så kan vi skrota lagen. För vissa kan ju hävda att deras ilska aldrig går över.”

  Exakt så!! Just exakt så. För det gäller att inte sprida vidare sitt hat, sin ilska och sin avsky. Givetvis att ta itu med den, terapeutisk, men att inte tillåta sig att den ska drabba oskyldig. För i annat fall kanske VÅLDTÄKTSMANNEN hade en story när någon våldtog honom och det är därför han gör det.

  Tack Monika! Dina ord är så befriande att läsa. Du anar inte..

 51. Jag är väldigt glad att jag inte ska höra dig beskriva situationen i Darfur… vilket är orsaken till varför jag starkt ogillar urvattning av begrepp som leder till total inflation av adjektiv.

  ”men mest arg över mitt bemötande av den italenska polisen, eller respekten som killar saknar mot svenska tjejer i Italien.”

  ”att varna dom innan de reser iväg utomlands på en resa som verkar helt underbar. För hur farligt låter italenska rivieran?

  ”-Jag är arg över hur lagen verkar fungera i Italien./…/ Förstår dom inte att hela rättsväsendet faller? ”

  ”inte bara om vilka fester det finns utan om kulturen.”

  ”vi måste anpassa oss tills landet själv har nått den utvecklingnivå”

  Svepande nedsättande generaliseringar riktade mot Italien i allmänhet, innefattande alla män i Italien.

 52. Jag läser ut från Blondinbellas blogg samma sak som Patrik BP A. gör.

  ”Svepande nedsättande generaliseringar riktade mot Italien i allmänhet, innefattande alla män i Italien.”

 53. Nu handlar det om Isabella Löwengrips upplevelser och varken Darfur, hoppstyltor eller något annat trams.

  Aja baja. Jag har full respekt för att ni blir lite jiddriga, men om ni inte skärper er så ryker ni allihop.

  Vill ni slåss får ni göra det på en parkeringsplats med knogjärn och baseballträn, inte här.

  Deal?

  (I likhet med Blogge, som jag faktiskt håller för en god bloggare om än han har dåliga dagar, så anammar jag ”freedom of speech”, men bara så länge speechet förs på en sansad nivå.

  Mindre invektiv. Ok?)

 54. Jag kan förstå att Blondinbellas uttalanden kan framstå som kategoriska, men jag tror hon är medveten om vilka som var förövarna. Att hon sedan skrev som hon gjorde kanske beror på att hon BLEV dåligt bemött av den italienska polisman som tog emot hennes anmälan, och av de italienska männen som angrep henne. Människor har en tendens att generalisera över upplevelser. Blondinbella har onekligen haft en dålig upplevelse av italien. Att det tar sig uttryck i en generalisering är knappast konstigt.

  Blodinbella har möjligtvis uppvisat dåligt omdöme i sina kommentarer om italienska män, men alla har rätt att göra misstag utan att bli bashade för det.

 55. Fint ihopstyckat Patrik, men varför stycka upp det?

  ”Reser unga tjejer utomlands är det bl.a deras ansvar att meddela och berätta om landet, inte bara om vilka fester det finns utan om kulturen. I Rimini förstod jag att det var konstigt för unga tjejer att vistas ensamma utan manligt sällksap. Unga italenskor ser man inte på krogrundorna. Tyvärr kan vi inte tro att vi kan bete oss som vi gör i Svergie där, även om vi tycker att vi borde kunna. Vi kan inte gå runt ensamma med våra tjejkompisar, le mot killar eller ens vara speciellt trevlig. Tyvärr, jag vet att det är hemskt men vi måste anpassa oss tills landet själv har nått den utvecklingnivå där det är rimligt för en svensk tjej att vistas i.”

  Som tydligt är talar hon dels om italiensk lagstiftning som uppenbarligen inte tog emot hennes anmälan så som hon uppfattade det. Hon var också specifik gällande att det handlade om staden Rimni, inte hela Italien, där man inte kan gå klädd hur som helst och bli uppfattad som i Sverige. Vilket hon själv är medveten om.

  Generaliseringar som hon dragit från sina egna erfarenheter, visst, men var i ligger hetsen? Hets mot folkgrupp?

  Darfur kan du annars läsa om på min blog i tidigare inlägg. Gå in där och sök.

 56. Sorry. Men det här var väldigt enögd läsning. Ungefär lika som Roya och Matilda som gjort sig ett namn i att inte ens läsa saker utan monologar sig igenom livet.

  Själv har jag mest reagerat över att både hennes och senare den misch-masch som romska drunknade flickor skapade i gammelmedia gav en väldigt enögd bild av Italien och italienare: en sorts folkhemsrasism som är lite smått otäck.

  Din märkliga skrivning om FRA och bloggosfären gör mig onekligen ledsen.

  Syns väl.

 57. Ping: deep.edition » Italien på de anklagades bänk oförskyllt

 58. Jag ska också försöka vara snäll 🙂

  hampuz, det var en snabb k&k mellan annat.
  Läser du dessutom bara artikeln i Expressen framstår det som ännu mer snedvridet.

 59. DeepEd:

  FRA-grejen var klumpigt formulerad, erkännes. Den borde ha strukits. Å andra sidan skriver jag ofta på känsla och den har – nästan – alltid rätt (tycker jag, dårå).

  Det är olyckligt att koppla ihop två separata händelser med varandra, bara därför att de inträffat i samma land. De romska flickornas öde och Isabella L:s öde är separata händelser.

  Mickey J Barczyk, som ”sa sanningen” om de romska flickornas öde, är ungefär lika trovärdig som … tja – the National Enquirer. Men det är _min_ uppfattning – och jag är, trots allt, inte en mediafigur.

  Så ta det för vad det är. Bara en anonym bloggröst bland alla andra jaikus och twitters och gud vet vad.

  (Jag har svårt för dig med, förresten, fastän du ofta är väldigt duktig, för du framstår ibland som en teknokrat som anser att om bara alla var lika flängda i tech som du, så skulle vi alla vara mycket lyckligare. Shit, mannen – jag har nyss lärt mig Windows Vista, cut me some slack! 😉 )

 60. Men Expressen var ju inte en intervju, det var ju bara deras egen sammanfattning av bloggposten jag just citerade. Om Expressen vinklat mer ska väl inte Bella stå för det?

 61. Ping: Varningsklockor och varningslampor - sexöverfallet på Blondinbella | Självförsvarsbloggen

 62. Du skrev precis vad jag tänkte och mer därtill. Fantastiskt bra formulerat, även om jag självklart önskar att samhället såg ut sådant att detta inlägg aldrig hade behövt skrivas. Nu behövs det, och jag är oerhört tacksam för att du du finns här och gör det med sådan bravur. Tack!

 63. Ping: Äpplen och päron i bloggosfären | Same same but different

 64. Ping: Strike a pose Blondinbella « MKs Blogg

 65. Tycker inte ett piss mer synd om Isabella Löwengrip än om någon annan tjej (eller grabb) som råkat ut för sånt här.

  De flesta bryr sig bara för att det är hon.

  People = Shit.

 66. Ping: Saker jag vill ha. » Blog Archive » det bästa

 67. Mia. Om du ursäktar så låter det på dig som om du inte riktigt hämtat dig från chockreaktionerna från det övergrepp du varit utsatt för. Det låter för mig som en extrem form av rationalisering och att du försvarar dina angripare, något som är mycket vanligt som överlevnadsstrategi. Du anser att det värsta som hänt är att dina förövare kunde bli utsatta för ditt ‘hat’. Deras välmående framför ditt. Var är din vrede undrar jag? När ska du få plats med dina känslor?
  Jag hoppas du kan tillåta dig att känna.

 68. Vänja: Du vännen.. det är inte jag som blivit utsatt, det är min dotter. Och min vrede? Ja, den använder jag för att konstruktivt lotsa rätt och ge henne den vård och stöd som hon ska ha. Mentalt, fysiskt och rättsmässigt. Att jag är rationell här i bloggen är just för att jag använder _rätta kanaler_ för att få ur mig min vrede.

  Nu är det iofs dead end rättsmässigt när åklagaren lade ner åtalet ”våldtäkt mot barn”. Vuxna män ska inte ha gruppsex med barn som är redlösa av sprit och sedan gå fria. Rätt ska vara rätt!

  Men det blir _ingen_ rättvisa om man anklagar fel män. Det är just de som gjort det de gjort som ska straffas och _inga andra_.

 69. Håller med dig om allt, tur det finns några kloka röster och inte bara sörja (och en väldans massa ömma tår 😉 i bloggosfären.

 70. Bra. Men det är dock inte ok tycker jag att du lägger in dina egna känslor i detta som hänt. Isabella har ALL rätt att vara arg och det handlar inte om någon missriktad vrede. Hon blev utsatt för ett vidrigt övergrepp helt enkelt. Det är skillnad på att känna känslor och att agera ut dem mot någon annan. Om man ägnar sig åt det sistnämnda vill det till sig att det är rätt person man agerar mot såklart. Det är väl ingen som säger något annat!

 71. Vet du vad, Vänja.. vad du tycker rör mig inte i ryggen. Tyck som du tycker, skriv som du vill och var nöjd och glad med det..

  Jag tänker och bildar mina egna åsikter självständigt. Dem vill jag bli respekterad för. Har någon svårt för det så får personen backa.

  Har du någon aning om vad ditt konsensusbehov bottnar i? Det är rätt vanligt att kvinnor gärna vill ha medhåll, inte vågar agera utan att fler kvinnor håller med.

  Det är också rätt vanligt att det är just kvinnor som hoppar på kvinnor verbalt. Sällan möter jag män som är otrevliga mot mig. Faktiskt.

 72. Lustigt att du kan uppfatta dig själv som offer (för andra kvinnors verbala attacker) men inte kan se hur osolidarisk du är med en (kvinnlig) individ som blivit utsatt för övergrepp. Det handlar tyvärr inte om dig och din dotter,utan om en ung tjej som blivit utsatt för övergrepp,inte om ‘konsensus’, så strävan efter konsensus får du leta någon annanstans. Jag bryr mig inte så mycket om dig heller men det får vara måtta på egna projektioner, speciellt då de leder till en cynisk hållning till andra.

 73. Vänja: Givetvis är jag inte per automatik solidarisk med andra kvinnor enbart på grund av att de är kvinnor. Jag har ett grundantagande; att kvinnor är självständiga och kompetenta, med en fritt spinnande hjärna som drar egna slutsatser, och således inte behöver köpa en färdig förklaringsmodell för hur världen är beskaffad. I lika mån som det sägs finnas strukturellt våld mot kvinnor så finns det en strukturell undergivenhet bland kvinnor, projicerandes offermentaliteten. Den rollen har jag aldrig identifierat mig med, kommer aldrig att göra, och det är ett skäl till varför jag står på egna ben idag.

  Att jag nämnde min dotter hade _enbart_ att göra med att någon menade att jag inte visste ett dugg om våldtäkter på unga kvinnor. Jag vet på tok alldeles för mycket Men, jag skiljer på den situationen, Blondinbellas situation, Den mediala bitens vara eller inte vara, samt särskiljer ”män som grupp”-diskussion. Var sak på sin plats.

  Ha det gott!

 74. Är det verkligen så, att folk tar Blogge på allvar i den här frågan? Jag har tagit honom på allvar förr men nu är han tyvärr vidrig.

 75. I just Blondinbella-fallet har han ju visat prov på osedvanligt dålig smak. Men som Klokboken säger, när det gäller exempelvis FRA-debatten har det varit många skarpa iakttagelser som kommer från honom. Man får sålla lite.

 76. Mia. Du förstår inte. Jag skiter fullständigt i vad du anser om offer och kvinnor. Ditt inlägg handlar uteslutande om dina projektioner och det är inte ok.
  Du ursäktar ett övergrepp med hjälp av dem och vilka skäl du har för det kan bara du själv svara på. Men det är för dens sakens skull inte ok.

 77. Vänja: Vilket inlägg?

  Jag har aldrig sagt att Blondinbella inte skulle varit våldtagen eller att de som gjorde det inte ska ha sitt straff. Jag har helt enkelt undvikit att diskutera _just den saken_. Det är inte medias sak att föra förundersökning och rättsskipning i det fallet.

  Och det är just det som är poängen; att de som _är_ skyldiga ska ta straffet och _ingen annan_. Kastrera de jävlarna om det är vad som är likställt med vad hon råkat ur för. _Men_ låt oskyldiga vara ifred.

  Det är inget brott att vara man!!!

  Blondinbella frågade, helt förståligt, efter en rimlig chans att kunna ha undvikigt det som hände. _Det_ är vad hon säger egentligen. Men hennes första lösning är inte rimlig, dvs att varna för italienska män över lag.

  Det ligger inte i min agenda att förstå dig Vänja. Jag vet inte vem du är och vad du står för och för mig är det inte ett hinder när jag ska bilda mig mina åsikter om rättsystemens vara eller inte vara. Att andra inte tycker som jag ger inte mig skäl att vara tyst.

  Jag håller fast vid principen ”Oskyldig tills motsatsen är bevisad”… oavset kön, vilket jag stödjer på lagen om att inte ha mig rätten att särbehandla individer pga kön. Jag gör det inte ens tankemässigt.

 78. Vad snackar du om? Vem är oskyldigt anklagad? Du lägger in dina egna fantasier i detta och de har inte ett dugg med det som har hänt att göra.
  Det är ingen som påstått, allra minst blondinbella, att det är ok att anklaga oskyldiga. Var får du det ifrån?

 79. Ping: polymeriska tankar » Kvastskaft och plattnackar - FRA och Blondinbellor

  • Jag måste hålla med ”i” om att detta verkligen var lysande skrivet. Tack her klokbok, du är så mycket bättre än att vara klok och en bok på samma gång. Jag älskar din blogg just nu. Jag vill ha barn med den.

 80. Ping: Regeringen saktionerar hatet mot datorspel? « Herr Klokboks Kollektion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s