När blev Ordet ersättningsbaserat?

Det formella: Innan ni fortsätter läsa vill jag göra er uppmärksamma på att jag tillämpar Journalistförbundets rekommendationer för frilansskribenter. Således, om ni inte först på lämpligt sätt betalar till mig SEK 1060 (SEK 1590 om detta tar mer än en timme att skriva) ber jag er vänligt men bestämt att sluta läsa. Nu. Detsamma gäller för tidigare bloggposter. Om ni fortsätter läsa dessa kommer jag att tvingas efterfakturera er SEK 4240. Samtliga summor häri nämnda är ex moms.

Så, då är vi klara med det formella. Ni vill väl inte att jag ska delge er mina funderingar gratis, endast för er uppmärksamhet? Självklart inte, för från och med nu kommer jag att göra som ”riktiga” journalister och agera Grindväktare.

Ordet är ersättningsbaserat: Inledningen till denna bloggpost, förlåt krönika, kan härledas till just en av de ”riktiga” journalisterna, Lena Jordebo, som i en artikel (krönika – bloggpost!) förklarar för mig att:

”Vi lever i en tid där människor ger bort sina åsikter gratis i utbyte mot uppmärksamhet.”

(DN, via Svensson).

Jag är nu en mindre vetande grafoman, som bara har skrivit en bok men aldrig någon ”riktig journalistik” (med undantag för ett par artiklar i Speltidningen Fenix, i samarbete med Djävulskattungen). Därför har jag, uppenbarligen felaktigt, antagit att Ordet Är Fritt. Det är det inte. Om inte en summa medföljer varje ord är ordet – bludder. Gratis. Skrivet endast för att tillfredställa ens eget behov av femton minuter i rampljuset. Kändiskåthet, kort sagt. Riktiga journalister (sic!) vill inte bli kända. Möjligen med undantag för Göran Skytte.

Tumregeln: Nå, med min inledning till denna blönika (bloggkrönika) tänkte jag korrigera mitt misstag. För om jag inte får betalt så är ju min åsikt oviktig. Tänk vad man lär sig av gammelmedia! Tumregeln skulle kunna vara:

  • Artikel/krönika – en bloggpost, ibland i pappersform, någon får betalt för. Exempel. Exempel.
  • Bloggpost – artikel/krönika ingen eller mycket få, får betalt för Exempel. Exempel.

Frågan är förstås vad som skiljer de första två exemplen från de sista exemplen. Är det endast ”journalistisk verksamhet” om inkomsten för det skrivna ordet kommer i form av lön eller likvärdig ersättning, eller är det ”journalistisk verksamhet” om inkomsten kommer i form av annons – och reklamintäkter? Om det förra gäller – varför är dags- och kvällspress fulla av annonser?

Anar vi, rentav, en släng av klasskamp här – den mellan journalistklassen och entrepenörklassen? Arbetare med det skrivna ordet som huvudsaklig hammare och skära och borgare med det skrivna ordet som huvudsaklig täljkniv och guldgås?

Frågar ni mig så är det, rätt och slätt, avund. Mången ledarskribent har slitit i åratal med ordet, mången författare med, så plötsligt dyker det upp en massa ”outbildade” och knullar ordbranschen tills den förlorar medvetandet. K-ordet var förresten medvetet valt; Ordet Är Fritt, inget som är några få avlönades personliga tillhörighet, inte ägt av vare sig Schibsted eller Bonniers. Inte ens av Staten. IFPI är förstås en gråzon.

Bloggföraktet: Lena Jordebos artikel fokuserar på Huffington Post, en journalistisk anomali – eller mardröm, enligt somliga – som fått stort inflytande över amerikansk politik. Men Lena Jordebos artikel är _mer_ än en artikel om Huffington Post. Artikeln är ännu en installation i kampen mellan ny- och gammelmedia. Redan i maj 2007 skrev Susanna Popova ett indignerat blogginlägg, förlåt krönika, om just – blogginlägg.

Här skrev jag en egen krönika, förlåt blogginlägg, om hennes blogginl… krönika. Då, för lite mer än ett år sen, förutspådde hon bloggarnas död, bland annat med meningen ”Kanske beror det på att de grafomana tillfredställt sitt behov av att skriva.” Oraklet i Delphi behöver tydligen inte oroa sig, för till och med SvD själva har en blogg.

Popova var åtminstone ärlig – föraktet för de ickeavlönade grafomana är tydligt i hela hennes krönika/blogginlägg. Och gång efter annan har gammelmedias sura uppstötningar ånyo hörts, inte sällan i just – blogginlägg. Om bloggen är ett fenomen, en fluga, något som är på väg att dö ut – varför använder sig då ”seriösa journalister” av samma medium?

Ersättningsargumentet: Ersättning för framförda åsikter är ett argument som förs fram, om och om igen. Popova bearbetade det, Marcus Svensson använder det också i en bloggpost – ehm, krönika – från den 5/6 -2008 (källa).

Den senare blir ett ännu mer fascinerande fallstudium av ”seriös journalistiks” inställning till bloggar, eftersom Marcus Svensson inte bara är ledarskribent på Smålandsposten, utan också en – bloggare. En bloggare, som tycker hemskt illa om (vissa) krönikor online, eh … bloggar, alltså. Och – krönikörer (bloggare). För att arbeta med samma publicistiska verktyg som alla andra bloggare hanterar han sagda verktyg osedvanligt … bloggigt.

Lena Jordebo igen:

”För Huffington Post betalar inga arvoden. Man har i princip inga redaktörer som granskar texterna; ett femtiotal anställda uppdaterar, lägger ut och länkar vidare material om medier, miljö, näringsliv och politik.”

och:

”Vem ska faktakolla i framtiden?”

Faktagoogling: Lena, Andrew Keen, vars artikel i Prospect du använt som underlag för din (?) artikel, är också författare till boken the Cult of the Amateur; How Today’s Internet Is Killing Our Culture. I en intervju utförd av tidningen Wired uttrycks Andrew Keens ståndpunkt bland annat så här:

”Digital revolution? Andrew Keen doesn’t buy it. He hates Wikipedia, despises the blogosphere, and believes YouTube is killing off the cinematic arts. In his new book, The Cult of the Amateur, he argues we’re diving headlong into an age of mass mediocrity in which the mob replaces experts and we become collectively dumber.”

(Via Google, Framtidens Politik, Crowdsourcing).

Vem faktakollar gammelmedias artiklar, Lena? Tycker du att dina läsare – jag hoppas att du, som journalist, månar om dem – ska tro på vad du (?) skriver, blint? Det funkar inte så längre. Eleverna tar sig ton mot lärarna, auktoritet är numer något som snart nog endast kan upprätthållas med hot och vapenmakt. Eller, ja – FRA.

Grävande journalism utan spade: Andrew Keen liknar sig själv vid en ”technoscold”, men – och detta är en flyktig iaktagelse – han framstår mer som en grinig gammal gubbe. Händelsevis talar också Keen om grindväktare, gatekeepers, alldeles som Göran Skytte. Som också framstår som en grinig gammal gubbe (sådana har numer en egen onlinekröni… blogg).

”Det går en filter- och censurvåg genom EU och hela västvärlden, något som i förlängningen kan påverka alla som använder nätet i Sverige. Mainstream-medierna har en enormt viktig uppgift i att upplysa och informera.”

Så skriver Karin Rebas, journalist och ledarskribent för Liberala Nyhetsbyrån, i en artikel i Internetworld. Artikeln är en uppmaning till gammel- och nymedia att ”sluta fred”, ett vällovligt syfte förstås. Min fråga är dock … densamma som Opassande ställer sig:

”Men om de som får betalt inte gräver, ska alla strunta i det då?”

(källa)

Det är sällsamt, hur media har kapitulerat – fastän de har avlönade journalister.

Få se nu: Jag började skriva 13:00. Nu är klockan 17:00. Det blir SEK 2680. Ex moms.

Ska jag skicka fakturan till DN, tycker ni?

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

5 thoughts on “När blev Ordet ersättningsbaserat?

  1. Jag tvivlar på att DN betalar för att ta den i röven, men försök för all del gärna. Med lite rättvisa betalar de dig… 😉

    (Får man förresten betalt för debattartiklar i dagspressen? Nej. Sådana förväntas man alltså skriva av övertygelse – men det är väl okej så länge någon finnig redaktör med klåda i skrevet har ”granskat” mellan varven på free6…)

  2. Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Skillnaden mellan bloggosfären och tidningarna syns i molnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s