Vet du vad dina barn gör i Northrend?

Först en gammal goding:

”– Hur kan man vilja lära barn att döda? undrar Elisabeth Junttila, sexbarnsmamma från Älvdalen och tf ordförande i Hem och Skola-förbundet i Sverige.”

(SvD, 2004)

Elisabeth Junttila var nu inte bara någon morsa media grävdde upp därför att de behövde et gråtande ansikte. Hon var också lokalpolitiker, ordförande för Skolbibliotekföreningen och författare till boken med den väldigt säljande titeln ”När livet blir ett spel: och andra utmaningar för den digitala generationen”. Såvitt jag förstår har hon dock avvecklat på sistone. Hennes oro blev till och med internationellt känd.

Nu något mer aktuellt:

”Det har blivit ett jättestort problem. Vi har föräldrar som ringer varje dag och frågar. Det är en sådan kraft i det spelet, med belöningar och olika nivåer. Man kan spela hur länge som helst, säger socionomen Emilie Backlund på Game Over till SvD.se.”

(SvD, 2008)

Det är i och för sig sant, och SvD skräder orden – vilket gör dem till något bättre journalister än till exempel Expressen, som via experten Owe Sandberg skrämmer livet ur oss med:

”Jag befarar att spelberoendet kommer att öka explosionsartat och dra med sig svåra psykiska och även fysiska åkommor, kommenterar han Laholmspojken genomklappning vid datorn.”

(Expressen).

Owe Sandberg. Aha. Tänkte väl att jag hade hört namnet någonstans. Mannen som tycker att 25-åriga killar som inte någonsin dejtat tjejer är lite … suspekta. Vem denne Owe är utvecklar Copyriot. Läs hela bloggposten, den är alldeles utmärkt.

Som så ofta, nästan som alltid, skjuter man bredvid målet när det kommer till obscent användande av datorspel. Problemet är nämligen inte att en 15-åring kollapsar, problemet är varför ingen ingrep _innan_ han kollapsade. Owe Sandberg har ett halvt rätt, det i när han förordar en yttersta tidsgräns för spel. Gränsen är förstås för låg, för på två timmar hinner man knappt göra någonting i WoW – eller i Word, för den delen.

Det är således inte Blizzard Entertainment som är skurken. Egentligen finns det inga skurkar alls, men det finns de med mer ansvar än andra. Ytterst faller ansvaret på föräldrarna. De borde kanske ha funderat lite när tonåringarna satt framför datorn ett helt dygn?

Vad det gäller WoW så finns det redan verktyg för att begränsa användandet av produkten.

Parental control.

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

4 thoughts on “Vet du vad dina barn gör i Northrend?

  1. Jag står fast vid min kommentar om namnet ”Game over”. Det är lika väl valt som om man skulle kalla en vårdinrättning för sexualbrottslingar för ”Fuck off”…

  2. Pingback: the opium for youngsters « the ‘t’ in wicked

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s