Snart blir det datorlicens

Kanske. I alla fall så …

Nu får de jävlarna verkligen skärpa sig!” utbrast min fästmö när jag i korthet refererade vad jag läste i SvD/E24 om hur Sveriges Televisions websatsning kan komma att medföra att TV-licens också blir pliktig för datorer. Computer Sweden skriver också om det.

En dator som tar emot web-TV ska alltså ses som en TV-mottagare, oavsett om den används för att ta emot web-TV eller ej. Eller också inte … för i Dagens Juridik dementerar Radiotjänsts VD Anna Pettersson uppgiften, och säger:

”- Om man inte använder datorn som tv ska man heller inte betala licens. Enligt förarbetena är det tänkt att vanliga datorer ska omfattas av licenssystemet den dag hela kanaltjänster finns tillgängliga på nätet, men där är vi inte än, säger Anna Pettersson.”

Men, förstås … om lagstiftningen ändras – och sådant händer ju stup i kvarten i dessa dagar av statligt sanktionerade infowars – så skulle TV-licens för datorer bli kostsamt, åtminstone för företag. Förprivathushåll innebär det i stort sett oförändrade utgifter förutsatt att de betalar TV-licens, men företag med till exempel 300 datorer kan få betala upp till 60 000 kr per år – i TV-avgift. Fast de anställda inte ser på TV på arbetstid.

Vilket är helt i enlighet med DDR-Sveriges tanke bakom ”fri television”. Antar jag?

Frågan är om detta är ett inslag i det pågående kriget mot internet eller inte. I vart fall lär det innebära att internetanvändningen, såvida inte Anna Petersson på Radiotjänst har rätt, blir väsentligt mer kostsam och belagd med hotfulla pålagor än tidigare. Och vad kommer att hända med produktiviteten – och arbetsmarknaden? Hur många företag går i konkurs om ett par år, på grund av icke betald TV-licens?

Det finns en viss obehagskänsla i hur våra makthavare, som rimligen borde se vårt bästa, övergått till att se hotbilder och förlorade intäkter, istället för den merförsäljning tillgången till enkel, rättvis och fri televisi… information, som internet innebär.

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

4 thoughts on “Snart blir det datorlicens

 1. Jag ska dra dem inför en eller flera instanser …

  De kan inte FRIVILLIGT lägga ut material och sedan kräva alla som tekniskt och teoretiskt sett kan ta emot TCP/IP trafik på tusentals kronor om året!

 2. http://docs.google.com/Doc?docid=dchwsf6k_1g2dvjwgc&hl=sv

  Början till ett dokument jag ska skicka som rekommenderat brev till Riksradiotjänst i Kiruna.

  Det är medvetet rätt provokativt, men jag vill ha en reaktion – och en reaktion NU, så att vi som är motståndare kan försöka formera oss …

  Återigen, det enklaste sättet att undvika alla de ”hårklyverier” som blir följden är att dra en avgift på skattsedeln som alla har råd med för att finansiera ”public service” – allt därutöver kan de ju hitta självfinansierande modeller för, även abonnemangsbundna tjänster på nätet!

  //Alatariel
  alatariel (sn4bel-a} users Punkt sourceforge dot net

 3. Pingback: nät-virkade tankar :): Femtiotalet länkar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s