Kvinna! Spela the Sims!

feminismHur tänkte ni nu, SvD?

Jag läser via en länk hos Djävulskattungen om hur datorspelbranschen ”har fått upp ögonen” för tjejer.

Whoa! Tjejer spelar också datorspel – det gör vi en artikel av. Och vad spelar de?

Wii Fit (för kvinnor vill ju hålla sig i form).

Singstar (för kvinnor tycker ju om att tralla och sjunga).

The Sims (för det är ju ett virtuellt dockskåp …)

Barnspel (tillsammans med sina barn).

Undantaget är dock verksamhetschefen på Dataspelsbranschen, som spelar Fear 2: Project Origin och en del annat blodigt.

Fast bara i smyg.

Bilden som framträder blir denna:

Det är inget konstigt att tjejer spelar datorspel. Det gör de ju, så sänk de förvånade ögonbrynen. De spelar ofta och gärna – helst sånt som hanterar mode, design och inredning, eller hälsa och skönhet, eller pedagogiska datorspelsverktyg tillsammans med sina barn. Inte WoW.

(Wow står för World of Warcraft. Det är ett ganska populärt onlinespel hos både killar och tjejer och går ut på att samla guld så man kan köpa nya kläder. Helst i metall, men läder eller tyg går också bra. Valfria assescoarer finns, som yxor, svärd, hammare, pilbågar. Man kan också köpa katt, eller en liten söt drake. Med tillräckligt mycket guld kan man också designa sina egna vapen, i alla fall sätta ädelstenar på dem, så de blir lite mer glimmriga.)

Män vill ha en saftig början och ett saftigt slut, enkelspåriga FPS:er utan andra valmöjligheter än vilket vapen som är mest effektivt mot en muterad mutant. Eller möjligen våldsmma onlinespel, som WoW.

(WoW står för World of Warcraft. Det är ett ganska populärt onlinespel hos killar och går ut på att med våld tillskansa sig rikedom, status och fett bra utrustning, som gör det möjligt att i grupp döda fruktansvärda ondskefulla monster och mosnterbossar – som t ex odöda, drakar eller gudar. Stort fokus läggs på rätt ”gear”, dvs utrustning, och strategi. Det är ett ytterst våldsamt spel vars setting är en sönderfallande värld av krig och Stora Hjältar (lvl 80’s).)

Well, dash it! Som en väluppfostrad oxfordian skulle säga.

Hur kunde det bli så att artikeln helt och hållet glömmer bort alla de som spelar våld, våld och åter våld? Ja, förutom de som samlar guld så de kan köpa nya kläder då?

De glöms ju inte bort, bevars, men signalen som sänds är att tjejer visst får spela våldsamma spel – men bara i hemlighet. När barnen gått och lagt sig, efter att den spelande (trendiga?) mamman har uppfostrat dem rätt med ”snälla” spel. Omvårdande, ömma huldamoder!

Vi vill inte ha sådana här mödrar. För jag menar, kom igen. Tänk på barnen!

(Inpass: Jag vet inte om jag vill se en duell mellan en 70 DK och en 72 Mage i Goldshire en gång till …

DK: ”But mom!”
Mage: ”Ok, one more duel.”
DK: Great!”
*pang, tjoff, blam, frostbolt, frostbolt, boom!*
Mage: yells ”NOW DO THE DISHES!!!”

Det var traumatiskt, särskilt som jag stod där med en lvl 6 paladin. Inte minst alla LOL efteråt när en stukad DK satte sig ned och bleknade bort.  Eller traumatiskt my ass. Det var skitkul!)

SvD är en bra tidning, för de sätter fokus på genusfrågor – om än att vissa artiklar, som den aktuella, verkar lite ogenomtänkta. Så strukturellt sett gör de rätt, men det lämnar ändå en sorts fadd eftersmak. En artikelserie om våra nya ”könsroller” – ett uttryck som borde ha begravts för länge sen, eftersom det implikerar något som vi kan byta ut bara så där, som en roll på teater; Ena dagen är Persbrandt Gunvald, andra Godot – förstärker dem, men i ny förpackning.

För det är egentligen inte så mycket nytt de vill föra fram, snarare ett konservativt tänk kring Män och Kvinnor, förpackat i genuscellofan så vi ska kunna svälja det lättare.

Spelande kvinnor borde inte vara en nyhet. För, just genom att göra dem till en nyhet, så  förstärks den konservativa synen på män och kvinnor och motverkar därmed SvD:s syfte med sin artikelserie. Den konservativa synen är, fröstås, att män spelar datorspel och kvinnor egentligen är pyssliga mödrar.

Som spelar the Sims.

Har ni spelat the Sims (2, 3)? Jag spelar the Sims 2 justn u (datorn tål inte the Sims 3 *snyft*). I så fall är ni ganska nere med den mardröm av dålig smak de allra flesta föremål och kläder Maxis har skapat. Det verkliga behållet av spelet är allt ”custom content” – spelmaterial skapat av spelarna själva, under långa timmar med Milkshape, Photoshop och andra program. Och all utveckling av add-on programvara, alla moddar, hackar, all enorm kunskap kring spelmekaniken som lagts ned av … glada amatörer.

Merparten av dem är kvinnor. Några av de mest förbluffande profesionella amatörerna är kvinnor. Men kanske än viktigare: Deras kunskap är traditionellt stämplad som ”manlig” (programvara, datorer, programkod).

Inte nog med att kvinnor alltså spelar virtuella dockhus. De ägnar sig dessutom åt att under lång tid utveckla eget material till sagda dockhus, ett arbete som kräver stor (manlig) kunskap. Hur går det ihop med ”könsrollerna”? Ens ”de nya könsrollerna”?

Fast förstås, man får väl ta det goda med det onda. SvD:s intention är bra, men sättet den genomförs på är … ja. Typiskt manligt.

(Den här blogposten ingår i min ”NU JÄVLAR ÄR DET NOG!”-serie, som härmed får anses startad. Läs ursprunget till tanken här. Leta efter knytnäven så vet ni att det tillhör serien.)

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

8 thoughts on “Kvinna! Spela the Sims!

 1. Direkt från metas heterofolkhem:
  Både den vuxna kvinnan och de kvinnliga barnen föredrar Guitar hero före Wii fit.

  Den vuxna kvinnan är inte mest intresserad av Sims utan det är den vuxna mannen som är det.

  Alla vuna i folkhemmet gillar onlineaction/rollspel.

 2. ”Spelande kvinnor borde inte vara en nyhet. För, just genom att göra dem till en nyhet, så förstärks den konservativa synen på män och kvinnor och motverkar därmed SvD:s syfte med sin artikelserie.”

  Men det är en nyhet för dom flesta :O Hur ofta spelar man inte med män varenda kväll som aldrig förr träffat på en tjej på Xbox Live t.ex.

  Jag tycker att det visst behöver bli uppmärksammat pga av många anledningar, som jag brukar tjata mig hes om överallt.

  Men det finns väl såklart flera sätt att se på saken – och på artikeln i synnerhet.

 3. Precis, Gamingmama. Det är en nyhet, men borde inte. Inte sant 🙂 ?

  Det är lite grand som med ålder; många i WoW blir högst förvånade när jag säger att jag är 40, eller att jag har en bekant som är 57 – och spelar. Hon är dessuotm kvinna.

  Voj voj.

 4. Mm, och man har läst många diskussioner om folk som skäms, och inte vågar säga att dom är äldre än 20 och faktiskt gillar tvspel.

  Det är mysko, men det är nog inte heller det enda intresset som behöver radera bort sina ”normer”.

 5. haha eller mer korrekt *lol* som man säger i wow-världen…

  den lilla anektoden om striden kanske kommer hända igen om min 4årings fashination av WoW sitter i även om några år. Nu tycker hon det är vansinnigt spännande att se när jag springer runt och dödar allehanda fula varelser. Hon kommer med glada tillrop ”döda den där han va ful” och är fullständigt i sitt esse om man ser att det sprätter lite blod från den jag dödar.

  Som vanligt sätter du huvudet på den berömda spiken… när jag spelade sims (har dock inte provat 3an bara kikat) var killarna inte förvånade…

  Vanligt scenario:
  Kille (oavsett ålder): jaha vad hände i går då?
  Undertecknad: spelade lite dataspel å städade
  Kille med lite nu-har-jag-dig-allt i blicken: jaha sims då kan jag tänka mig.
  U: NÄ spelar wow
  Kille nu med gapande mun: aaaaaaaaaha, där ser man… men…
  sen kan resten av konversationen se lite olika ut, antingen har de ingen aning om vad det är och blir än mer förvånad när jag berättar. Eller så börjar de genast berätta om en polare somspelar.

  Kvinnor spelar mer spel än industrin/media eller allmänheten uppmärksammat. Tyvärr har det väl ofta en negativ effekt när sådan uppmärksamhet riktas mot en sådan ”orättvisa”. Genast ska mer kvinnliga spel skapas och direkt åker man ner i det så utstakade könsdiket och får fler spel av det slag där man ska vara kvinnlig och feminin.

  WoW-världen är trots sin fantasitillvaro också styrd av fördomar. Jag har märkt att min manliga hunter skjuter från längre avstånd än min kvinnliga dito. Min fråga är varför? Visst i verklige livet är skiljer sig ju den manliga fysiken och den kvinliga i form av styrka och muskelmassa. Men i ett spel borde man väl kunna bortse från verkligheten och skapa samma förutsättningar…

  WoW ä rju ändå ett spel som försöker ge alla något, HBT personer har ju fått sina BloodElfs som helt klart borde tilltala dem. De missbildade och oanpassade får Undead/Tauren/Draene/Dwarf/Gnome medan de som vill säjfa kör human och vi som ständigt befinner oss på en annan planet har Night Elfs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s