Vart tog nördarna vägen, Bang?

jag är irriterad på Bangs senaste nummer om ”Nördarnas Återkomst”. De enda röster som släpps fram om ”nördar” är doktorander, läkare, politiska experter, statsvetare … Det är som om Bang-redaktionens enda sätt att tala om nördar och ickenormativa är att låta ”experter” berätta ”hur det är”. Inte att låta nördar berätta Hur Det Är.

Fast nu ljuger jag. De släpper visst fram nördar. En av riksnörden Fredrik Strages apologeter, någon i öronlappsmössa, som misstagit ”trendighet” med ”nördighet”. Mannen – B52’s dresscode är Inte Nördigt, det är avante garde. Read the Fucking MANUAL. Strage är en nörd. Du är helt enkelt noob.

Bangs ”nördar” är priviligerade och/eller politiker, hela bunten. Rasmus Flesicher må vara politisk broiler, men han är fan i mig ingen nörd. Därmed upprätthåller Bang den nördnorm som på sistone förts fram, om hur ”nörden” äntligen har blivit framgångsrik och cashat in på sitt ”nörderi”. Det är inte nördigt. Det är, faktiskt, tämligen normalt. Något vilken jock som helst gör. Så kanske är det snarare ett strålande exempel på hur det icke-queera, mononormativa samhällssystemet helt enkelt fungerar:

Istället för att förbjuda, kapitaliserar man. Istället för att negligera Outsidern, gör man Outsidern till ett brand name.

Förr var det bara Fredrik Strage som var varumärke. Nu kan vi alla vara det!

Normen om att kunna slå mynt av en antinorm för att uppfylla en medelklassnorm om ”välanpassade” människor, m ao. Akademiens protegeéer och akolyter har m ao lyckats kidnappa ett begrepp som förr var minsta gemensamma definitionsfaktor för en kategori utanförställda; ”klena”, smarta, trötta, ”barnsliga” … punkare och feminister. Outsiders, sådana som hade Tolkien på väggen och visste en hel del om rörbomber.

Fordom hade etablissemanget en fantastisk tur att Sveriges nördar _också_ hade för dåligt självförtroende och för klen självkänsla för att en dag gå till skolan med ett hagelgevär under rocken och ryggsäcken full av ”saker som går bang”.

M ao är Bangs redaktion lika stora jocks som alla andra fuckers, som någonsin jagat en högstadienörd. För den utanförställde finns nämligen ingen skillnad i om det är ett muskelberg som muggdoppar en, eller ”klassens akademikerbarn”. För Bangs nördar är naturligtvis inga nördar.

MC Frontalot

skulle med största sannolikhet finna enorm inspiration i det faktum at Bangs nördnummer fokuserar på – ja, inte nördar. Naturligtvis innehöll inte numret några riktiga nördar, utan bara folk som använder ordet om sig själva för att poängtera hur mycket bättre och mer kunniga de är inom något område.

Det är muskelgrabbar på jakt efter NEEEEEEERDS!!!. Igen. Derrida skulle förmodligen käna igen sig … eller nä fan. Han skulle undra varför Bang tar sig friheten att definiera Vad Är En Nörd. För oss nördar.

För var tog nördporträtten i Bang av de autodidakta vägen? Var tog OCD-samlarna vägen? Autisterna? Asperger-nördarna? Var tog alla de vägen som INTE har en fucking TITEL före sitt namn? Var tog alla vanliga nördar vägen?

För att parafrasera

Pink Floyd:

Hey, feminist elite! Leave my nerd alone!

Det dräller av läkare och statsvetare och generella proffstyckare insorterade under ”studerande” och/eller ”genusvetare” i Bangs temanummer, men det råder en sorglig brist på dem som i sanning är den definitiva definitionen av nördar – de UTAN akademiska meriter men med en enorm kunskap, de UTAN ett nätverk (som kanske möjligen antagligen troligtvis gav dem plats i Bangs nummer) men med stor kompetens inom allt från synålar till socala nätverksmedia. Twitternörden och D20-systemnörden delar samma space som trekkern och hardcore-gamern.

Jag vill ha more real Bang for the buck.

Jag vill inte läsa en porrtidning för 500-poängsakademiker.

So fucking sue me.

*****

Bonusmaterial, apropå nördar:

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

4 thoughts on “Vart tog nördarna vägen, Bang?

 1. Nu är jag väl i och för sig partisk, men jo: flera av de som skrev i tidningen är verkligen nördar (eller geeks, om man ska tro detta: http://korta.nu/nerd ).

  Och är det ett problem som är specifikt för just Bang och deras nördnummer att väldigt få magasinsartiklar skrivs av folk helt utan någon akademisk bakgrund?

  Jag tycker att du har vissa poänger, men att du fumlar bort dem i ilskan. Bang tar sig inte friheten att definiera nörd för nördarna; de gör ett ärligt försök att omfatta ett spretigt fenomen under en gemensam banner, med alla de svårigheter som kommer på köpet i ett sådant projekt.

  Jag förstår inte heller varifrån ”elitfeminismen” kommer ifrån här?

 2. Nerdcred att du använder ett internet-”bevis” i din argumentation 😉

  Vad jag har PROBLEM med är hur Bang-numret sätter ett likhetstecken mellan högutbildad och nerd. För egentligen handlar Bangs version av nördar snarare om Smarta Människor. Med akademiska meriter eller socialt/politiskt nätverk. Folk som kallar sig nörd, därför att det ger dem en extra vikt.

  Men det här är GREJEN:

  En NERD går inte att definiera.

  Det handlar inte om titel.
  Det handlar inte om handle.
  Det handlar inte om huruvida du är ”vänster” eller ”höger”.
  Det handlar inte om kön.

  Det handlar om VAD DU SJÄLV UPPLEVER.

  Bang söker sortera in nörden i ett enkelt lättfattligt förklaringsfält, förmodat något dess läsare kan identifiera sig med och använda som kraftresurs nästa gång de skälls för ”feminist”. De gör det genom att visa upp idealbilder, inte helt olika fotomodeller; politisk nörd – Flesicher. Musikalisk och/eller popkulturell nörd – Strage (med efterföljare).

  Ja, jag är arg. Därför att Bang reducerar det som fick mig att överleva skoltiden till en jävla TREND.

  Bang trycker upp ett fett CV i ansiktet på mig, ungefär som jocks gjorde förr med min lunch, och säger ”du är FUCKING NOTHING” – därför att jag inte finner mig i att vara ett misslyckat fuck-up utan akademiska poäng.

  Guess what, mothafucka (Ja, inte du då, personligen, utan mer generellt mot alla leets)?

  I’m not playin’. It’s me, myself and I. So fuck y’all.

  (Ingen ilska är riktad mot föregående kommentator.)

 3. Nu när jag läst igenom Bang-numret en gång till, denna gång utan fradga i mungiporna, så framstår jag som en slugger.

  Sensmoral: Läs allt två gånger.

  🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s