Revolt Är Frihet

(Jag ber på förhand ursäkt till läsare med ursprung i Afrika och/eller motsvarande mörkhyade, inklusive solariumberoende stureplanare, s ka syntetnegrer.)

Linus Fremin är en bra bloggare. Mest underhållande är han när han, enligt sig själv, ”tycker att politisk korrekthet är något bra”. Som han sen fortsätter: ”För det borde finnas vissa saker som är självklara i ett samhälle. Respekt och allas lika värde, till exempel. Varför är det för mycket begärt?

Problemet med så många politiskt korrekta är att de vill förändra hela världen på samma gång, göra luften ren från smog samtidigt som alla ska bli lyckliga. Typ. Så, t ex, drar Linus Fremin till kamp mot en olycklig SJ-anställd, som råkade använda ett sen länge erkänt och faktiskt ganska alldagligt ord, som beskriver ett litet bakverk av kakao, socker, fett och fibrer. Ett bakverk många svenska negrer och negerbarn själva uppskattar. Jag är rakt säker på att också

Stockholms Negrer någon gång slukat en negerboll från Delicato.

Lyssna förresten på det där PÅ HÖG VOLYM. Det är enda sättet att vara punk. NSFW, men who the fuck cares?

För många andra är förstås negerbollen en ickefråga. Det finns långt viktigare frågor innan i tar itu med att döpa om bakverk (och punkband).

Utom för Linus Fermin. Han är inte punk. Inte heller vill an göra någon upprörd, så jag undrar varför i helvete han bloggar – om han bloggar bra. Själv blir han förstås rasande över att andra inte heller gör särskilt många upprörda – ett skick som är typiskt för politiskt korrekte.

Negerbollar är en ickefråga. Precis som glassen Nogger.

Det gäller, som vi alla vet, att välja sina krig. Absolut utrotning av alla orättvisor omedelbart är omöjligt, med mindre än att själv bli djupt orättvis. Den absolute politiskt korrekte – även om hen önskar respekt och allas lika värde – riskerar att bli en lika stor moralistisk despot som de hen anser sig kämpa mot.

Därför vill jag göra något som kommer att få Linus Fremin upprörd. Jag ska … ja, låta Ebba Grön säga det:

För vad Linus Fremin glömmer är … varför tycker vi om att retas? Och varför i helskotta gömmer sig en punkare i varje människa, en som vägrar införliva sig?

Därför att Revolt Är Frihet.

På ett abstrakt plan är användandet av ”förbjudna ord” en sorts civilmotstånd mot implementerade nya samhällsnormer vilka står i konflikt med gamla accepterade samhällsnormer. Ta t ex ordet bög, som både erövrats av HBTQ och samtidigt fortfarande används som skällsord eller ett milt nedvärderande ord om Något Som Inte Är Normalt (t ex ”bögskrivare! Sluta spotta ut tomma A4!”). Där ”normalt” i sig är en följd av något som anses fungera i nio av tio fall, dvs normalt. Det är normalt att använda ”järnvägar!” när man missar slaget på brännbollsplan, men inte skrika ett ”faa-aaaa-aan!”. Ja, när jag gick i första klass och svor uppfostrades jag av en politiskt korrekt lärare.

Järnvägar!

Negerboll är å ena sidan ett (svenskt) kulturellt betingat neutralt ord om ett bakverk gjort av choklad (och, eh … eh … havregryn och smör?), å andra sidan benämning på ett bakverk där förleden numer sen en trettio år tillbaka har ett nominellt rasistiskt förtecken – dvs neger.

Att ingen godistillverkare har döpt sina tomtar av lakrits inför jul har sina randiga skäl – vem skulle vilja köpa ett hekto lakritstomtar?

Det här är det konstifika med ord. Det är VI som ger orden deras betydelse. För många hundra år sen var en bög en bonddräng är så fortfarande i danskan, har jag för mig. För bara tjugo år sen var det fortfarande korrekt att ibland kalla en människa med negroida drag för – neger. Idag är det helt korrekt och rättvist och kanske till och med uppmuntrat att kalla alla med mörkt skägg och hår för muslim. Fast det kanske är en assyrier, eller same, eller någon som t om är född och uppväxt i Norrköping. Varför reagerar ingen mot att muslimer buntas ihop i en homogen terroristgrupp, när vi inte får kalla Obama för neger?

Ser vi på det internationellt är ”nigger” samma brännande ord som ”bög” – det handlar om vem som använder ordet, i vilken betydelse ordet används och hur det används. Neger, i svenskan, ha vidhäftats av rasbiologiska konnotationer, ergo är det ett ”förbjudet” ord. Och alla vita västerländska socialliberala borgarbögar blir upprörda när de konfronteras med prolernas otahårda språkbruk, långt bortom genusdiskursen och konsten att säga att någon är en jävla idiot, men på ett fint sätt.

Det är lite Bäste Broder!-varning på det. Patriarkat 2.0? Kanske t om en väl akommoderad kapitalism med kommunismen som ridå framför tanken att ”alla människor är lika”?

Så, är Linus Fremin en enkel man som du och jag? Jag låter Thåström avgöra.

Negerbollar dock. Och hur i hela friden det är revolt att kalla e liten kaka för en kaka med drag av en person av afrikanskt ursprung (historisk betydelse).

Civilmotstånds-aspekten dyker upp när ”vanliga medborgare” helt enkelt blir lite … punk. När de använder sig av negativt värdeladdade ord för att markera att de är, just, ”vanliga medborgare” – lite lagom bångstyriga, rentav lite bögiga. Det blir ett sätt att markera individualitet i ett annars ganska så konformistiskt samhälle.

Vittnar det om en djupt rotad strukturell rasism? Japp, men vi lever i ett djupt strukturellt rasistiskt samhälle. Att kämpa mot användandet av negerboll är då att spilla energi på en formalia, när den verkliga kampen istället borde föras mot A) Sverigedemokraternas värdekonservatism och i snällistiskt politiskt korrekt regalia skrudade bruk av det nedsättande ordet neger, B) diskriminering, C) strukturell rasism på nationell nivå, inte minst inom arbetsliv och/eller statliga instanser, som t ex Migrationsverket.

Jag ser fram mot den dag då Nyamko Sabuni kan kalla sig neger utan att någon blir uppretad. Men fram tills dess så kan man faktiskt utan större åhävelse strunta i att vara obstinat revolutionär, trots att Revolt Är Frihet.

Gå mot röd gubbe istället. Det är roligare.

Och farligare.

– – – – –
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

One thought on “Revolt Är Frihet

  1. Jag håller med, i sverigedemokraternas värld är det politiskt korrekta att tjafsa om rätten att få säga negerboll. Det är mycket mer punk att gå mot rött och avslutar man med att ge det tutande miffot till förare fingret så har man verkligen reclaimat gatan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s