Fildelningens intersektionalitetsproblematik, del I

(Tycka om detta ord: Intersektionalitetsproblematik 🙂 )

För en tid sen skrev jag en dystopisk novell om vart vi i allra allra värsta fall är på väg, med tanke på dels den lagstiftning som är på gång kring fildelning i kombination med andra integritetshämmande lagar ‘för vår säkerhet’. Pontus Schultz, chefredaktör för Ekonominyheterna.se, skriver idag om hur olyckligt åtalet mot the Pirate Bay är. Bland annat skriver han:

”Och man kommer också att förstå att mycket av den debatt som förs nu är direkt teknikfientlig. I grunden handlar det om att försöka styra teknisk innovation. Det gynnar sällan samhället i stort.”

Här och där i både gammelmedia och nymedia läser jag samma sak, om och om igen, främst bland kommentarerna till blogpostningar och artiklar. Samma sak, med olika ord, som till exempel vad signaturen Stolt Pirat skriver i en kommentar till Pontus Schultz krönika:

”Postad av: Stolt Pirat 07:52, 5 februari 2008
/ – – – – – /
De som vet hur det [tekniken] fungerar skrattar redan åt det så det behöver inte alls dröja fem år… ”

Jag tänkte försöka sia lite om den dystra framtiden, om inget händer som skickar utvecklingen i motsatt riktning. Förhoppningsvis har jag alldeles fel. I annat fall – kom ihåg vart ni läste det. Det går att spalta upp hela detta enorma, intersektionella, problem. Lagstiftning, åtgärder, motåtgärder, uppfattningar, lobbyorganisationer och allt annat som påverkar frågan – allt kan kokas ned till ett antal lättfattliga enheter. Jag har valt att fokusera på följande:

  • know-how
  • Generationsfrågan
  • Frihetsfrågan
  • Rättvisefrågan
  • Ekonomi

Vart och ett av de ovanstående kategorierna påverkar alla andra, vilket är värt att hålla i minnet. För att det inte ska bli alltför långt, tänker jag inte posta alla funderingar här och nu, utan hålla mig till en kategori i taget. Först ut är:

Teknisk know-how:
Konkret – kunskap om teknik och implementation av teknik. Den påverkas främst av generationsfrågan. Hur? Så här:

Redan nu ser vi ett allt större glapp mellan de två stora datoranvändargrupperna – vuxna i yrkesliv eller utbildning och barn/ungdomar i utbildning. Äldre, säg från 60 och uppåt, har ingen eller mycket liten erfarenhet av datorer och använder dem sällan eller aldrig i dagligt liv. De påverkas inget eller mycket lite av restriktioner kring fildelning, däremot kommer de oundvikligen att påverkas av vad strikt lagstiftning kan leda till.***

Gruppen yrkesverksamma vuxna – låt oss säga i åldern 30 – 59 – är visserligen datorvana, men hur är det med datorkunnandet? Jag har inte hittat några konkreta siffror, men ‘en känsla’ baserad på erfarenheter från bland annat min arbetsplats, ger vid handen att kunnandet inte står i relation till användandet. X vet hur man ska göra för att skicka epost med Outlook, men X vet inte hur det går till, eller varför arbetsgivarens IT-avdelning en dag stänger av kontot med hänvisning till ‘datasäkerhet’. Allt X gjorde var ju att bifoga filen ‘Funny.exe‘ hen fått av sin partner …*

dump1Förmodligen vet vuxna män mer om hur datorer fungerar, än vuxna kvinnor. Datorbranschen – inom alla områden – är mansdominerad; programutveckling, spelutveckling, allmän utveckling, säkerhet. Ta en titt i ett Adobe-program; mansnamn, nästan bara mansnamn (indiska sådana, förresten, vilket ger en globaliseringsnivå på det hela – globaliseringsintersektionalitetsproblematiken är hitills outforskad. I alla fall av mig.). Förmodligen handlar det om hur män traditionellt sett varit mer teknikintresserade än kvinnor, utan att för den skull alltid veta något om teknik (hur många har studerat sin far skruva ihop en Ikea-bokhylla?). Klicka på bilden för större, om ni är nyfikna på vad jag menar.

Vuxna fildelar också. Utifrån SCB:s statistik om att mer än en miljon svenskar fildelar, är det högst sannolikt att det sitter en Bertil eller Gunbritt och tankar film och musik just nu. Om fildelning nu blir kriminaliserat och Sverige inför sanktioner liknande dem i Danmark så slås majoriteten av den vuxna fildelar- och datoranvändargruppen ut. För de vet inte hur man tar sig förbi spärren – jag vet det inte, och jag hamnar i min egen vuxenkategori eftersom jag snart är fyrtio. I så fall blir det inga fler exposéer över datorspel …

Vidare tillstöter andra komplikationer. Låt oss säga att X en kväll laddar ner Photoshop, därför att X behöver en snygg bild inför en företagspresentation nästa dag. X vet hur man använder Photoshop och gör ofta online-köp med sitt kreditkort, så det är inga problem – men X vet inte vad som händer när köpet genomförs. Så, ett par dagar senare, kommer inte X ut på nätet. Arg ringer då X till sin bredbandsleverantörs support, som svarar honom:
”Din IP är spärrad därför att du tagit del av upphovsrättsskyddat material olovligen. Ha en bra dag.”

X kommer definitvt att bli rosenrasande.** Hen gjorde ju inget fel! Eller … gjorde hen? X borde ha tagit reda på hur allt fungerar, inte bara att det fungerar. För att hen inte gjorde det kommer där att finnas en notering i brottsregistret – stöld. Kul va? Försök få banklån efter det … eller låna en bok på biblioteket.***

Det är nu det blir intressant. Teknisk know how, alltså. För om X vet vad som händer när en fil hämtas, så kan X också använda sin kunskap till att, om hen så önskar, fortsätta ladda ner filer utan att åka fast. Tack vare eller på grund av sin tekniska kompetens kringskärs inte X nätliv på något sätt; hen kan till och med, om hen så önskar, lura en granne att ta smällen. Till exempel genom att surfa på någon annans trådlösa, oskyddade, nätverk.

Det här kommer att leda till en klyfta mellan De Som Vet och De Som Använder, där de förra kommer att skapa en subkultur av illegal fildelning kanske på bekostnad av de senare. Det är inte de skyldiga som kommer att åka fast – utan de oskyldiga. Men: Det är upp till dig att bevisa att du aldrig har laddat. Omvänd rättsäkerhet – du är skyldig tills motsatsen bevisats.

Herrar och damer politiker! Vill ni ha en sådan stat? Jag vill helst av allt vara oskyldig tills ni har bevisat motsatsen, för!

”People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people”, som det sägs i filmen ‘V for Vendetta’.

– – – – – Fotnötter – – – – –
*: ‘Datasäkerhet’ kan innebära i stort sett vad som helst. Det påminner om det här ‘det är för medborgarnas säkerhet [som vi vill ha rätt att stjäla din dator]’.
**: Särskilt som det kanske visar sig att det inte alls var NN:s Photoshop som var problemet, utan sonens nerladdning av ‘Tanya rides and gets a facial glacing’ … För om en familj delar på en internetkopplad dator, straffas hela familjen för vad en familjemedlem gjort. Det är att jämföra med att spärra in en hel familj därför att någon av dem har rånat en bank. Proportionalitetsprincipen har kastats ut genom fönstret.
***: I en
blogpost skriver Piratpartiets Christian Engström:

”vill man bekämpa fildelning så är massövervakning det enda sättet. / – – – – / Bygger man upp system för massövervakning av medborgarna, då har man system för massövervakning av medborgarna färdigbyggda den dag man vill använda dem för andra syften. Det är det som är “the bottom line” i fildelingsdebatten.”

Att koppla ihop ‘fildelardatabasen’ med andra system är ingen svårighet; banksystem, kreditkort, lånekort …
”Jag vil låna
den här boken.”
”Jag ser att du 2007 laddade ner ‘300’ från Pirate Bay?”
”Ja?”
”Du kan därför inte låna böcker på biblioteket. Jag får hänvisa dig till Adlibris.”
”Men de vägrar sälja till mig eftersom jag har ett märkt kreditkort!”
”Det skulle du ha tänkt på 2007. Ingen bok för dig! Nästa!”

– – – – –
Intressant?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

4 tankar om “Fildelningens intersektionalitetsproblematik, del I

  1. intressant uppdelning, se fram emot följande delar.
    men… jag förstod inte riktigt vad det andra citatet (”De som vet hur det [tekniken] fungerar skrattar redan åt det så det behöver inte alls dröja fem år”) syftade på. vad ska dröja fem år?

  2. Sammanhanget blir nog klarare om du läser Schultz krönika. Han skriver som avslutning:

    ”Därför: Åtalet mot fildelare må uppfattas som juridiskt självklart idag. Jag tror att vi kommer att skratta åt det om fem år. Skiv- och filmbolag kan mycket väl komma att sörja det”

  3. Bra!!!!

    Vi får aldrig dock missa diskussionen om den personliga integriteten som är min käpphäst i sammanhanget. Så fort man släpper in någon i den så är det kört.

    Min uppfattning är också att tekniken alltid kommer att ligga i förkant här.

    Som sagt de som vet hur tekniken fungerar har onkeligen ett försprång.

  4. Pingback: Uppdaterad länksamling om fildelning/integritet/IP-nummer mm | Bloggtidningen

Lämna en kommentar