Internet – Uusman fick rätt

Ines Uusman fick rätt till slut. Internet är en fluga som snart blåser förbi. Hon sa det 1996, då hon satt som kommunikationsminister med ansvar för (den socialdemoratiska) regeringens IT-politik. Hon fick rätt. Det är då för väl att man kan lita på oppositionen!

Enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån som släpps idag har internetanvändningen minskat med 4% sen 2006; då använde 84% av Sveriges befolkning internet för bland annat informationssökning (porr), onlineshopping (sexleksaker och porr) och beställningar av resor och logi (flyg till Thailand och rum på bordell). Nu använder sig bara 80% av Sveriges befolkning av internet. 99% av dem bloggar. Eller tittar på porr.

Clara Ferdman, statistiker vid SCB, lyfter också fram vikten av att förstå att Sverige inte är en föregångare inom internet. Fortfarande finns folk som inte är uppkopplade, menar hon, och kan därmed vidimera vad Ines Uusman sa redan 1996. Ja, att internet var en fluga för sånt folk som hänger med i trender, men inte för någon annan.

Flugan slog inte, således. Trenden nådde inte hela riket. Internet är alltså inget mer en flygande insekt som bäst trivs i gödsel, som de felsta internetanvändare, med tanke på hur mycket skit det finns på internet. Mer information (och ett färgglatt diagram) finns i en SvD-artikel och hos SCB.

Nu är förstås siffrorna kring datoranvändning, internetbruk och åldersgrupper inte de allra mest intressanta. Det bästa med hela artikeln är förstås att den ger en mycket bra siffra på hur många tungt kriminella personer det finns i Sverige. Det finns så här många:

1 000 000

En miljon. Så många och mer därtill nyttjar nätet för fildelning. I alla fall enligt SCB. Jag misstänker att om man frågar till exempel Antipiratbyrån eller IFPI får man ett annat svar:

9 113 250

(De där sju som inte fildelar jobbar på Antipiratbyrån – häpp!).

Det finns nu många andra skarpa debattörer kring fildelning, så jag lämnar vidare debatt till dem. Den lär ju fortsätta, även om internet bara är en fluga – det vet man ju hur såna där kriminella är. Det faktum att fildelning är lagligt är av ringa betydelse, eftersom internet till sin helhet är olagl… eller ja – jag menar farligt. Eller i alla fall en fluga.

Vilken dag som helst är den här trenden över – och det ska bli förbannat skönt. Då är vi äntligen återigen hänvisade till Dagens Nyheter och Aktuellt för att få veta vad som händer i politiken och världen. Inga mer skandaler, som dataintrång eller avslöjande reportage av folk som inte ens kallar statsministern ‘herr’. Då kan vi äntligen slippa feministerna, och alla liberaler, och förnuft i en värld av kaos. Då kan vi få lugn och ro och behöver bara skratta till Leif Lokets Olssons Bästa, på en lördagkväll, bästa sändningstid. Då kan vi med gott samvete återigen gå in till tobakionisten, lägga en sedel på glasdisken och med stolt röst säga:
”Ge mig en Aktuell Rapport!”

Resor kan köpas på resebyrå. Kläder köps i butik. Böcker finns det bibliotek för. I den händelse att du är singel så – Skyll Dig Själv! Det behövs inget internet för att bli tvåsam, eller tresam, eller fyrsam, eller gangbangsam. Vad är det för fel på krogen, va? Och småflickor kan hittas i sandlådan, det gick ju bra förr.

Era lata dräsar! Ge er ut i folkvimlet istället för att hitta likasinnade! Och det här med bloggar, ja … Dagböcker ska vara hemliga, inte för vem som helst att läsa. Förresten står det aldrig något intressant i dem i alla fall, det är bara politik och feminism och vilken handväska någon bratslyna har köpt och, ja … Politik. Usch!

Det är då för väl att internet håller på att gå över, för vill vi verkligen veta vad du tycker!? Nä. Vad är det för fel på dagstidningar? Eller kvällstidningar? Jag har minsann läst Aftonbladet idag, så idag vet jag vad som har hänt i världen – ett axplock:

Sorgen är tydligen stor över att det är sista chansen att köpa klappar på nätet. Jag antar att det beror på att internet håller på att läggas ned (i och för sig trodde jag inte att det skulle gå fort?). Arn är tillbaka i TV-rutan och det är ICA-Stig med, och om ni frågar mig är det en dålig film. Vad har tempelherreorden med köttfärsskandaler att göra? I och för sig gjorde de köttfärs av judarna i Jerusalem, men men. Autogirot fortsatte att ta pengar och det är därför Ericson ratas och lönegapen mellan tjänstemännen ökar, vilket antagligen är orsaken till att tonåringar är mycket äldre nu, än förr. Att nätsnoka är en växande trend, men kortlivad – internet ska ju läggas ned, som den fluga det är. Tack, Uusman.

Så, ni ser. Allt man behöver veta om världen kan man läsa om på Aftonbladets hemsida. Fast läs fort. Snart är den borta – och då får ni stå där, i snålblåsten, och bläddra i papper. Och vill ni fildela nästa år är det filmjölk som gäller.

I alla fall tills Antipiratbyrån öppnar Arlas ögon om fildelning vid frukostbordet.

fildelning

– – – – –
Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

17 tankar om “Internet – Uusman fick rätt

 1. 😀
  Helt underbart och dagens andra (läste hos Mia först) goda skratt…tack, det behövde jag!

  (Vaffan, en ”Nina” till, suck…aldrig får man känna sig exklusiv 😦 )

 2. Ping: deep|edition » Datorspel, Strage, outande och Schönning med klokbok

 3. Ping: Fildelning « Relefant

 4. Ping: 24 frågor till Herr Klokboks Kollektion « Herr Klokboks Kollektion

 5. Ping: Internet från A - Ö, inkl siffror « Herr Klokboks Kollektion

 6. Folk pratar om bloggar och porr som om de vore internet. Jag tror inte du förstår den otroliga mängd människor som socialiserar, utbildar sig, spelar spel och jobbar via internet. Öppna ögonen, vi lever i år 2009 nu, smaka på det årtalet.

  Den dagen internet och allt vad det innebär blir allmänt accepterat som en fluga kommer jag äta upp mitt modem. Och jag menar det.

 7. Isak, jag tror du missade ironin i mitt inlägg.

  Jag handlar, betalar räkningar, skaffar mig nätverk och t om en fästmå via internet – OCH levlar uppen warlock till 69 (och uppåt) -, så jag är inte på något sätt negativ mot nätet … utom möjligen att det är så jävla mycket skit på det … så jag håller helt och fullt med dig:

  Det är 2009.

  Ät upp ditt modem, för oavsett vad vi ska fås att tro – så är det här en fluga som är en veritabel … bålgeting.

 8. Konstigt att så många av er verkar leva i månen. Att Ines Uusman var rena önsketänkande är helt bevisat av nutidssituationen. Jag går inte in på alla de underliga påståenden som ni drar upp till försvar för Ines’ fras. När någon påstår t ex att böckerna finns i biblioteket så har vederbörande inte fattat att böckerna kommer att spela ut sin roll. Jag har varit bibliotekarie. Mitt största problem idag är att ingen vill ta emot alla mina böcker. Biblioteken vill inte ha värdefulla boksamlingar längre. De gallrar ständigt och ger bort sina böcker. Att vi numera inte bara är helt beroende av datorerna för allt vad vi behöver göra och att datortekniken blir dessutom allt mer invecklad, så att man inte hinner att lära sig ett tillvägagångssätt innan systempåvarna ändrat den, är en erfarenhet som blivit helt förödande för äldre människor. Så kom inte och påstå att datorn och hela den teknologi som utvecklats sedan 60 år tillbaka är en modefluga. En störande modefluga för de äldre som kommit för att stanna och för att ständigt vidga sitt område.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s